به گزارش روز سه شنبه پایگاه خبری شبکه العالم، در همین خصوص سازمان امنیت و همکاری اروپا، فضای ایجاد شده در انتخابات پارلمانی ترکیه را "غیرمنصفانه" و همراه با سرکوب رسانهها و "ترس و وحشت" ناشی از خشونتها و نگرانیهای امنیتی توصیف کرد.
گزارش ها همچنین حاکی است که دو سردبیر دو نشریه منتقد دولت ترکیه روز دوشنبه بازداشت شدند و از توزیع این نشریات جلوگیری شد.
ناظران اروپایی تاکید می کنند که فضای حاکم بر رقابت های انتخابات زودهنگام پارلمانی ترکیه فضای ارعاب، خشونت و اعمال محدودیت بر آزادی بیان بوده است و نسبت به این شرایط انتقاد کرده اند.
"ایگناسیو سانچز امور" رییس هیات ناظران سازمان امنیت و همکاری اروپا اعلام کرد که رای دهندگان امکان انتخاب میان گزینه های مختلف و واقعی سیاسی را داشته اند، اما نگرانی های جدی هم وجود داشته است.
آمریکا نیز نسبت به فشار بر رسانه ها و روزنامه نگاران در جریان انتخابات پارلمانی اخیر "ابراز نگرانی عمیق" کرد.
"جاش ارنست" سخنگوی کاخ سفید، از مقام های ترکیه خواست تا به اصول و ارزش ها در قانون اساسی این کشور پایبند باشند.
سخنگوی شورای اروپا هم گفته که انتخابات آزاد بوده، اما منصفانه نبوده است.
در حالی حزب حاکم عدالت و توسعه در انتخابات پارلمانی رور یکشنبه 10 آبان ماه، توانست با نزدیک به ۵۰ درصد کل آرا، به ۳۱۷ کرسی از ۵۵۰ کرسی پارلمان دست یابد که در انتخابات خردادماه گذشته به حدود ۴۰ درصد آرا، ۲۵۸ کرسی دست یابد و از تشکیل دولت به تنهایی باز مانده بود ولی اکنون با این آرا قادر است به تنهایی دولت را تشکیل دهد.
حزب دمکراتیک خلقها که مدافع حقوق کردهاست در انتخابات پنج ماه پیش ۱۳درصد آرا را به دست آورده بود و برای اولین بار به پارلمان راه یافت اما این حزب روز یکشنبه حدود ۱۰ درصد آرا، ۵۹ کرسی، را کسب کرد که اگرچه حدنصاب لازم برای راه یافتن دوباره به پارلمان است اما تعداد کرسیهایش کمتر از قبل است.
نتایج انتخابات، نوعی پیروزی شخصی برای رجب طیب اردوغان، رییس جمهور ترکیه و بنیانگذار حزب عدالت و توسعه محسوب می شود که پس از چند هفته درگیری نیروهای دولتی با گروه های مسلح کرد ترکیه، توانست رای دهندگان را با وعده ثبات به سمت حزب عدالت و توسعه جذب کند.
اردوغان نتیجه انتخابات را "رای به اتحاد و عمل" خواند و از کشورهای دنیا خواست که به رأی مردم ترکیه احترام بگذارند.
ناآرامی های ترکیه
مخالفان اردوغان نگران هستند که پیروزی حزب عدالت و توسعه باعث تقویت گرایش های اقتدارگرایانه او شود.
پس از اعلام نتایج اولیه انتخابات، هواداران حزب دموکراتیک خلقها در شهر کردنشین دیاربکر با پلیس درگیر شدند.
پس از انتخابات ماه ژوئن و پس از انفجار انتحاری در شهر سوروچ که به کشته شدن ده ها فعال چپگرا منجر شد، توافق آتش بس میان ارتش ترکیه و گروه پکک (حزب کارگران کردستان) به هم خورد.
روز 18 مهر ماه (۱۰ اکتبر) هم بیش از ۱۰۰ نفر از جمله بسیاری از هواداران حزب دموکراتیک خلقها، بر اثر دو بمبگذاری انتحاری در تظاهرات صلح چپگرایان در آنکارا کشته شدند و دولت اعلام کرد که عوامل آن حمله با داعش مرتبط بودند.
منتقدان دولت ترکیه، اردوغان را به دامن زدن به خشونت ها برای مهار حمایت از حزب دموکراتیک خلق ها متهم می کنند، اما دولت ترکیه این اتهام را تکذیب کرده است.
حزب دموکراتیک خلقها پس از حمله آنکارا گردهمایی های انتخاباتی خود را لغو کرد و صلاح الدین دمیرتاش، از سران این حزب روز یکشنبه گفت که این انتخابات "منصفانه و برابر نبوده است."
آرای احزاب دیگر ترکیه
در انتخابات ترکیه حزب جمهوریخواه خلق، بزرگترین حزب مخالف دولت با کسب بیش از ۲۵ درصد آرا، ۱۳۴ کرسی را به خود اختصاص داده است.
حزب راستگرای حرکت ملی هم بیش از ۱۱ درصد آرا را به دست آورده و ۴۰ کرسی پارلمان را در اختیار خواهد داشت.
حزب عدالت و توسعه در انتخاباتی که پنج ماه پیش برگزار شد، نتوانسته بود اکثریت کرسی ها را به دست آورد و از آن زمان ترکیه در بحران سیاسی به سر می برد.