العالم - گوناگون
این انفجارهای انرژی که فقط چند میلی ثانیه عمر دارند، از هر پدیده ای که ما تاکنون در کهکشان خود مشاهده کرده ایم نورانی تر هستند و به نظر می آید از راه دورتری آمده باشند. اما برخلاف اینکه بیش از ۲۰ عدد از این سیگنال ها شناسایی و ثبت شده اند، دانشمندان هنوز موفق به کشف منبع و علت آنها نشده اند. بتازگی محققان با رد کردن هرگونه منبع زمینی، یک قدم به کشف منبع این تشعشعات نزدیکتر شده اند.
هنوز چند فرضیه وجود دارد که برای تشخیص منبع قطعی این سیگنال ها، باید آنها را رد کنیم. یکی از عجیب ترین فرضیه ها در این مورد توسط دانشمندان هاروارد در ماه گذشته ارائه شده است که بیان می کند احتمالا منبع این سیگنال ها، از سوی بیگانگان می آید. اما اینکه ما میدانیم منبع این سیگنال ها در فضا میباشد خود مسئله مهمی است. حتی ممکن است این کشف آشکار به نظر برسد اما فراموش نکنیم که در سال ۱۹۹۸ محققان اعلام کرده بودند که نوعی سیگنال رادیویی جدید فضایی را کشف کردند که بعد از ۱۷ سال متوجه شدند منبع این سیگنال، یک دستگاه مایکروویو در خود ساختمان بود.
دلیل مشکل بودن کشف منبع سیگنال ها این است که ما معمولا آنها را با تلسکوپ های رادیویی تک بشقابه می یابیم و این تلسکوپ ها در صورت تعریف نشدن منبع سیگنال، قادر به دریافت گسترۀ بالایی از آنها هستند. "کریس فلین” از دانشگاه تکنولوژی سوینبرن استرالیا گفت: « تلسکوپ های رادیویی تک بشقابۀ مرسوم، در یافتن منبع سیگنال دریافتی که خارج از جو زمین باشد، مشکلات زیادی دارند.»
برای غلبه کردن یک بار و برای همیشه بر این مشکل و رد احتمال زمینی بودن منبع این سیگنال ها، محققان از رادیو تلسکوپ مولنگلو(Molonglo) استرالیایی که سطح دریافتی آن معادل ۱۸ هزار متر مربع است، استفاده کردند. این سطح دریافت عظیم به این معنی است که این تلسکوپ برای دریافت ِ سیگنال رادیویی سریع مناسب می باشد، اما در سال ۲۰۱۳ تیم تحقیقاتی متوجه شدند به دلیل ساختار این تلسکوپ، امکان تشخیص سیگنال هایی از داخل جو زمین توسط این تلسکوپ وجود ندارد. بنابراین تیم تحقیقاتی، شروع به بررسی داده های این تلسکوپ کردند که منبعی برای این تشعشعات رادیویی سریع بیابند.
این تلسکوپ روزانه در حدود ۱۰۰۰ ترابایت اطلاعات جمع آوری می کند پس بررسی این حجم از اطلاعات کار ساده ای نخواهد بود. فرض بر این بود که اگر این تلسکوپ سیگنال ها را شناسایی کرده بود، پس به طور قطع منبع آن باید خارج از زمین بوده باشد. در نهایت محققان متوجه شدند که سه سیگنال رادیویی سریع در میان داده های این تلسکوپ وجود دارد. این سیگنال ها با سیگنال مورد نظر آنها همخوانی کامل داشتند که خود ثابت کرد منبع این سیگنال ها از داخل زمین نمیباشد.
نتایج مطالعه محققان یافته های قبلی که امسال صورت گرفت را ثابت می کرد که در آن محققان منبع این سیگنال ها را کهکشان کوتوله ای در فاصله ۳ میلیارد سال نوری زمین دانسته بودند. اما اکنون جدای از اینکه منبع سه سیگنال جدید یافت شده خارج از زمین میباشد، منبع اصلی آنها همچنان ناشناخته باقی مانده است. داده ها نشان می دهد که این سیگنال ها از سوی صورت فلکی کشتی دم و مار باریک به سمت ما می آیند(مشخص شده با سه ستاره سرخ در تصویر بالا)
اکنون تلسکوپ مولنگو به امید آنکه در آینده بینش های بیشتری به ما ارائه کند در حال بروزرسانی میباشد. امیدواریم بتوانیم حتی مکان دقیق این تشعشعات کهکشانی را نیز مشخص بنماییم. "مانیشا کیلب” رهبر تحقیقات در این خصوص گفت: « کشف محل انفجارهای رادیویی کلید فهم علت تولید آنها میباشد. تنها یک انفجار سیگنالی به کهکشان مشخصی ارتباط داده شده است. ما انتظار داریم تلسکوپ مولنگلو محل دیگر انفجارها را نیز برای ما پیدا کند.» جزئیات بیشتر این پژوهش در arXiv.org منتشر شده است.
وبسایت بیگ بنگ