العالم - ایران / سیاسی
«محمد جواد ظریف» وزیر امور خارجه ایران تأکید کرد، جامعه بینالمللی به جز دولت «دونالد ترامپ» رئیسجمهور آمریکا، اسرائیل و دو یا سه کشور خاورمیانه به این درک رسیدهاند که توافق هستهای ایران (برجام) یک توافق بینالمللی است و نه یک پیمان دوجانبه میان ایران و آمریکا.
بنا بر این گزارش، ظریف در گفتوگوی اختصاصی با خبرگزاری «اسپوتنیک» گفت، «توافقنامههای بینالمللی را نمیتوان به صورت یکجانبه و یا با یک امضا تغییر داد. اگر چنین اقدامی یک هنجار پذیرفته شده شود، دیگر به نتیجه رساندن هیچ توافقی آسان نخواهد بود. کشورهایی که توافقی را با آمریکا به امضا رساندهاند پس از تغییر دولت آمریکا قطعا به فکر تغییر آن خواهند افتاد».
وی ادامه داد: «بنابراین، بحث برجام فراتر از توافقنامه صرف است و به نظم بینالمللی مربوط میشود. یک توافقنامه بینالمللی را نمیتوان در شرایطی نهایی کرد که یک کشور، که چه بسا یک ابرقدرت باشد، بتواند تعهداتش را ذیل آن نادیده بگیرد و یا آن را از بین ببرد.
رئیس دستگاه دیپلماسی ایران افزود، «امروزه، به منظور حفظ منافع جامعه بینالمللی در حل مشکلات مختلف، کشورها از رویکرد آمریکا در قبال برجام حمایت نمیکنند چرا که منافع مشترکی در این خصوص ندارند. در عوض آنها مقابل چنین رویکردی میایستند. کاملا مشخص است که اگر آمریکا تصمیم به خروج از این توافق به صورت یکجانبه بگیرد و یا آن را نقض کند، خودش را منزوی کرده است و به عنوان یک عنصر بیگانه شناخته خواهد شد».
ظریف همچنین تأکید کرد: «ما این مسئله را یک اصل تحولآفرین در نظر میگیریم، اما باید ببینیم که کشورهای اروپایی چطور در مقابل این رویکرد آمریکا به برجام خواهند ایستاد. آنها تأیید میکنند که از تمام اقدامات ممکن برای حفظ برجام استفاده خواهند کرد. حتی سیاستمداران اروپایی در سخنرانیهای عمومی میگویند که در وهله نخست، آنها با هیچ بازنگری در توافق موافقت نخواهند کرد و ثانیا بر حفظ منافع خود و توافقات ذیل برجام خواهند ایستاد. ما باید منتظر بمانیم و شاهد باشیم که تا چه میزان اراده سیاسی شان را نشان خواهند داد».
وزیر امور خارجه ایران در پاسخ به سوالی درباره برنامه تهران برای خروج احتمالی و یکجانبه آمریا از برجام گفت: «البته ما نمیخواهیم کسی را بترسانیم. ما میخواهیم همه با یک ذهن شفاف فکر کنند و توجه خاصی به تصمیمگیری داشته باشند. متأسفانه آمریکا هرگز به تعهدات خود ذیل برجام پایبند نبوده است. اگر آمریکا به صورت یکجانبه این توافق را بر هم زند، ایران اقداماتی دارد که قطعا آمریکاییها را خوشحال نخواهد کرد. این سناریو بستگی به خرد و منطق آمریکا دارد. من یک چیز میگویم - کسانیکه بهرهای از عقل و خرد برده باشند باید از اقدامات احتمالی ایران بهراسند.»
وی در بخش دیگری از اظهاراتش در پاسخ به سوالی درباره اقدامات احتمالی آمریکا و نهادهای اطلاعاتی این کشور در شبکههای اجتماعی به منظور اثرگذاری بر کاربران ایرانی گفت: «آمریکا همواره سعی داشته تا از پیشرفت فناوری برای اجرای سیاستهای مخرب خود استفاده کند. این مسئله استثنا نیست. در این خصوص، لازم است تا توجه خاصی به استفاده بهینه از فضای سایبری داشته باشیم. شبکههای اجتماعی این توانایی را ایجاد کردهاند تا انحصار اطلاعاتی شکسته شود. حقیقت این است که شبکههای اجتماعی امپراطوری رسانهای را که عمدتا تحت کنترل غرب و صهیونیستهاست، از بین بردهاند.»
رئیس دستگاه دیپلماسی ایران افزود: «این طبیعی است که آمریکا از ابزار مختلف برای بازگرداندن قدرت انحصار اطلاعاتی به خود استفاده کند. به همین دلیل مهم است تا مردم و دولتهای کشورهای ما از فضای سایبری شبکههای اجتماعی به خوبی بهره گیرند. البته این امکان خوبی است که شبکههای اجتماعی توانستهاند انحاصر اطلاعاتی غرب و صهیونیستها را از بین ببرند. ما باید از این مسئله به بهترین وجه ممکن استفاده کنیم».