العالم - ایران / سیاسی
39 روز پس از شروع جنگ تحمیلی یعنی در هشتم آبان 1359خورشیدی، رژیم بعث تلاش کرد تا آبادان را تصرف کنند. به این ترتیب با آوردن نیروهای خود به محاصره این منطقه اقدام کرد. در چنین شرایطی امام خمینی(ره) خطاب به نیروهای مسلح فرمودند: «حصر آبادان باید شکسته شود.»
با توجه به دستور امام(ره) فرماندهان ایران طرح شکست حصر آبادان را به شورای عالی دفاع ارایه کردند و پس از بررسی های فراوان، طرح «لشکر 77» به تصویب رسید و یکی از چهار عملیات بزرگ تاریخ دفاع مقدس شکل گرفت.
بدین ترتیب عملیات «ثامنالائمه» ساعت یک بامداد پنجم مهر 1360 خورشیدی پس از صدور فرمان امامخمینی(ره) و با هدف شکست حصر آبادان از محاصره 349 روزه آغاز شد و در مدت 48 ساعت به موفقیت انجامید. در نتیجه این عملیات، نظامیان ارتش رژیم بعث به غرب رودخانه کارون عقبنشینی کردند و صدام پس از این شکست هفت تن از فرماندهان ارتش خود را تیرباران کرد.
پژوهشگر گروه اطلاع رسانی ایرنا به مناسبت فرا رسیدن سالروز شکست حصر آبادان با «سرهنگ علی قمری» از فرماندهان جنگ تحمیلی و از رزمندگان حاضر در عملیات ثامن الائمه به گفت وگو پرداخته است.
**عملیات ثامن الائمه و شکستن حصر آبادان
قمری درباره آغاز جنگ تحمیلی و تصرف خوزستان گفت: حمله رژیم بعث به ایران در 1359خورشیدی آغاز شد که نخست قصد تصرف خوزستان را داشت اما چند روز از آغاز جنگ نگذشته بود که رزمندگان ایران در مناطق مختلف از پیشروی آنها جلوگیری کردند به همین دلیل نیز نیروهای خود را که در شمال و غرب خوزستان مستقر بودند به طرف خرمشهر هدایت کردند تا ابتدا این شهر و سپس آبادان را تصرف کنند و از آنجا اهواز را نیز به دست آورند و از این طریق خاک خوزستان را به اشغال در آورند. بنابراین مقاومت نیروهای ایرانی باعث شد، نقشه دشمن با شکست روبرو شود اما آنان از پیشروی های خود دست برنداشتند. در همین زمان نیروهای مختلف از جمله مهدی باکری به همراه تعدادی از نیروهای بسیج از ارومیه، لشکر 77 خراسان و ... به این منطقه آمدند.
همچنین نیروهای دشمن تجهیزات مهمی به منطقه آورده بودند و بر روی رودخانه ها پل زدند و خیلی راحت تا بصره رفت و آمد می کردند. در همین زمان قرارگاه مقدم نیروی زمینی که در اهواز مستقر بود در 15 خرداد 1360خورشیدی طرح عملیاتی برای شکست حصر آبادان آماده و به لشکر 77 خراسان ابلاغ کرد. این طرح به وسیله لشکر 77 بررسی شد تا بتوانند نیروهای حزب بعث را مجبور به عقب نشینی به غرب کارون کنند. به این ترتیب در 26 شهریور 1360خورشیدی طرح عملیات تایید شد و لشکر 77 خراسان به همراه نیروهایی از شیراز، قزوین، خوزستان و ... آماده عملیات بودند و در نیمه شب پنجم مهرماه عملیات ثامن الائمه با رمز «نصر من الله و فتح قریب» آغاز شد. اینگونه نیروهای ایرانی از سه محور عملیات را آغاز کردند و در مدت 24 ساعت به هدف خود یعنی حصر آبادان پایان دادند. بنابراین عملیاتی که به نظر می آمد تا یک هفته به طول خواهد انجامید، در یک روز به موفقیت دست یافت.
**دستاوردهای شکست حصر آبادان
وی در ارتباط با دستاوردهای شکست حصر آبادان توضیح داد: این عملیات باعث شد تا 150کیلومتر مربع از خاک ایران که در تصرف عراق بود آزاد شود و بیش از هزار و 600 تَن از نیروهای بعثی اسیر شدند. سربازان اسلام توانستند 90 دستگاه تانک و نفربر مربوط به عراق را نابود کنند و 120 دستگاه انواع خودروهای سبک و سنگین یا منهدم یا به وسیله نیروهای ایرانی به غنیمت گرفته شد و سه فروند هواپیمای رژیم بعثی را نیز سرنگون کردند.
نیروهای ایرانی توانستند 100دستگاه تانک و 60دستگاه نفربر به غنیمت بگیرند که این حجم از غنیمت در آن زمان رقم بسیار بالایی بود. همچنین سه دستگاه لودر، پنج عراده توپ و تعدادی خودرو نیز بدست آوردند. انبارهای مهمات، مواد خوراکی و پوشاک نیروهای بعثی نیز به وسیله نیروهای ایرانی تصرف شد و پس از شکستن حصر آبادان این شهر از برد توپخانه و خمپاره نیروهای بعثی در امان ماند.
**رژه نیروهای بعثی مقابل فرماندهان ایرانی
این رزمنده حاضر در عملیات ثامن الائمه خاطرنشان کرد: در پایان این عملیات سرهنگ سید شهاب الدین جوادی فرمانده لشکر 77 که به زبان عربی نیز مسلط بود، دستور داد که اسیران عراقی به خصوص فرماندهان آنها به ترتیب درجه نظامی که داشتند به خط شوند و جلوی نیروهای ایرانی رژه روند و بر امام خمینی(ره) درود بفرستند که در آنجا افرادی مانند ولی الله فلاحی، سیدموسی نامجو، جواد فکوری، محمد جهان آرا، یوسف کلاهدوز و قاسمعلی ظهیرنژاد حضور داشتند. البته قرار بر این شده بود که صدا وسیمای اهواز فیلم این مراسم را پخش کند اما بعد به دلایل مختلف این فیلم پخش نشد.
** سقوط هواپیمای سی-130 پس از شکستن حصر آبادان
وی در ارتباط با حوادث پس از شکستن حصر آبادان عنوان داشت: حادثه ای تلخی که یک روز پس از شکستن حصر آبادان اتفاق افتاد سقوط هواپیمای سی-130 بود. به این ترتیب که تعدادی از فرماندهان که می خواستند نتیجه عملیات ثامن الائمه را به امام خمینی(ره) برسانند در منطقه کهریزک تهران دچار سانحه شدند و هواپیمای آنها سقوط کرد که در این حادثه محمد جهانآرا فرمانده سپاه خرمشهر، جواد فکوری فرمانده نیروی هوایی ارتش، یوسف کلاهدوز قائممقام فرمانده سپاه پاسداران، ولیالله فلاحی رییس ستاد مشترک ارتش و موسی نامجو وزیر دفاع و نماینده امام(ره) در شورای عالی دفاع که همگی از فرماندهان ارشد جنگ و طراحان و مجریان عملیات شکست حصر آبادان بودند به همراه چند تن از افسران و همراهان به شهادت رسیدند.
**عملیات ثامن الائمه؛ درسی برای حوادث امروز
قمری با اشاره به حادثه تروریستی اهواز و درسی که امروزه باید از دوران جنگ و عملیات هایی مانند ثامن الائمه گرفت، یادآور شد: در هر زمان و در هر نظامی افرادی به عنوان مخالف حضور دارند و نمی توان تصور کرد که یک نظام مستقر بدون مخالف باشد و امروزه نیز اینگونه مخالفت ها وجود دارد. حادثه های تروریستی در اهواز و آبادان از همان زمان جنگ و به وسیله تروریست ها وجود داشت و چندین بار مردم بی گناه به شهادت رسیدند و حتی رزمندگان ایران را از پشت سر مورد اصابت گلوله قرار می دادند و از رژیم بعثی حمایت می کردند. بنابراین بقایای اینگونه افراد هنوز وجود دارند و به عملیات های تروریستی دست می زنند که حادثه تروریستی اهواز از نمونه های آن است زیرا این افراد با استفاده از هر فرصتی می خواهند از پیشرفت اسلام و ایران جلوگیری تا مردم را نسبت به نظام جمهوری اسلامی ناامید کنند. امروز باید با هوشیاری تمام در مناطقی مانند اهواز و آبادان و دیگر شهرهای مرزی عمل کرد تا چنین افرادی نتوانند به هدف های خود برسند زیرا آنها از طرف بیگانگان اجیر شده اند تا بتوانند به این کشور ضربه بزنند.
ایرنا