دلایل میزبانی تونس از «بن سلمان» با وجود اعتراضات مردمی چیست؟

دلایل میزبانی تونس از «بن سلمان» با وجود اعتراضات مردمی چیست؟
يکشنبه 4 آذر 1397 - 07:40

«محمد بن سلمان» ولی‌عهد سعودی در حالی قرار است روز سه‌شنبه به تونس سفر کند که شماری از وکلا، سازمان‌ها و شخصیت‌های تونسی خواستار عدم سفر وی به کشورشان شده‌اند.

العالم _ تونس

در حالیکه تحرکات و مخالفت‌های مردمی، سازمان‌ها و شخصیت‌های سیاسی، وکلا و روزنامه‌نگاران برای جلوگیری از سفر بن سلمان به تونس با وجود اتهام وی به دست داشتن در قتل «جمال خاشقچی» روزنامه‌نگار منتقد سعودی، ادامه دارد اما «الباجی قائد السبسی» رئیس‌جمهور این کشور این خواسته مردمی را نادیده گرفته است که همین امر سوالاتی را درباره علل میزبانی السبسی از بن سلمان مطرح می‌سازد.

تحلیل‌های مختلفی درباره این سفر جنجالی بن سلمان به تونس وجود دارد و برخی‌ها معتقدند که مواضع دیپلماتیک تونس با عربستان همسویی دارد در حالیکه برخی دیگر بر این باور هستند که این سفر در راستای تلاش السبسی برای احیای روابط منطقه‌ای است، روابطی که باعث شد وی در سال ۲۰۱۴ به کاخ قرطاج راه یابد.

با وجود تحرکات سازمان‌ها و شخصیت‌های تونسی اعم از سیاستمداران، روزنامه‌نگاران و وکلا برای ممانعت از سفر بن سلمان به تونس، به نظر می‌رسد که علل و محاسبات خاصی وجود دارد که السبسی را به میزبانی از بن سلمان در شرایط کنونی وادار می‌کند که برخی از این علل دیپلماتیک و برخی دیگر نیز مربوط به انتخابات و اوضاع داخلی است.

شبکه الجزیره گزارش داد که علی‌رغم خشم مردمی، «نور‌الدین بن نتیشه» مشاور سیاسی رئیس‌جمهور تونس می‌گوید که بن سلمان ۲۷ نوامبر (سه‌شنبه این هفته) به تونس می‌آید و ما نیز همانند بقیه برادران عرب از او استقبال می‌کنیم.

وی با اشاره به نقش مهم عربستان سعودی در منطقه، افزود: «تونس پیش از این خواستار کشف حقیقت (قتل خاشقچی) و مجازات عاملان آن شده بود اما نمی‌توانیم اجازه دهیم از این قضیه برای ضربه زدن به ثبات کشور برادر (عربستان سعودی) و باج‌خواهی از آن سوء‌ استفاده شود.»

این اظهارات ابن نتیشه همسو با سخنان ماه گذشته «خمیس الجهیناوی» وزیر خارجه تونس است که گفته بود «ریاض تعامل مثبتی با پرونده قتل خاشقچی داشته است.»

الجزیره افزود که این موضع تونس با توجه به سطح آزادی‌ها و مرحله انتقال دموکراتیک در کشور با انتقاداتی مواجه است و با موضع مردمی آن همخوانی ندارد.

الجهیناوی روز جمعه نیز در مصاحبه با روزنامه تونسی «المغرب» بر اهمیت سوء استفاده سیاسی از پرونده قتل خاشقچی و عدم ضربه زدن به ثبات عربستان سعودی تأکید کرد و جایگاه این کشور برادر و نقش محوری و تاریخی آن در منطقه و جهان را مورد اشاره قرار داد.

وزیر خارجه تونس همچنین روز پنجشنبه گذشته در مقر وزارت خارجه با «محمد بن محمود العلی» سفیر عربستان در تونس دیدار کرد و دو طرف به بررسی راهکارهای تقویت همکاری دو جانبه پرداختند.

اگرچه هنوز مشخص نیست که سفر بن سلمان به تونس بنا به درخواست بن سلمان صورت می‌گیرد یا دعوت السبسی.

«حمة الهمامی» سخنگوی رسمی «الجبهة الشعبیة» معارض تونس می‌گوید که سفر قریب‌الوقوع بن سلمان به تونس به حاکمیت این کشور و استقلال آن ضربه می‌زند و علاوه بر آن اقدامی تحریک‌آمیز برای ملت تونس، انقلاب و اصول آن است.

برخی ناظران نیز معتقدند که الباجی قائد السبسی با این سفر بن سلمان به تونس به دنبال احیای روابط منطقه‌ای خود است روابطی که در سال ۲۰۱۴ نیز وی را به کرسی ریاست‌جمهوری رساند.

این سفر بن سلمان به تونس در حالی است که طی چند روز گذشته شاهد دودستگی بین رئیس‌جمهور و نخست‌وزیر تونس بودیم که به عقیده برخی ناظران این دودستگی یکی از علل سفر بن سلمان به تونس است.

ناظران معتقدند که السبسی با میزبانی از بن سلمان به دنبال به حاشیه راندن نخست‌وزیر است زیرا در صورت دیدار الشاهد با ولی‌عهد سعودی، وی بسیاری از حمایت‌های سیاسی داخلی خود را از دست می‌دهد و چهره او به عنوان نامزد آتی ریاست‌جمهوری مخدوش خواهد شد زیرا با ولی‌عهد سعودی متهم به قتل خاشقچی دیدار کرده است.

در صورت مخالفت الشاهد با دیدار با ولی‌عهد سعودی در آن صورت ارتباط وی با اردوگاه سعودی-اماراتی قطع خواهد شد و این به معنای از دست دادن سرمایه‌گذاران و حامیان مالی احتمالی است که می‌توانند به الشاهد برای خروج از بحران شدید اقتصادی در تونس کمک نماید.

فارس

پربیننده ترین خبرها