العالم ـ گزارش
برهیچ کس پوشیده نیست که رییس جمهور تاجر مسلک آمریکا فردی است که پای پول و منافع مادی در میان باشد به هیچ مرام، پیمان و حتی قواعد بین المللی پایبند نیست به گونه ای که پس از خروج از برجام درعین مخالفت جهانی، خروج از پیمان های تجاری منطقه ای، معاهده آب و هوایی پاریس، راه اندازی جنگ تجاری با کشورهای دوست و دشمن (اروپا و چین) و حالا نیز برخلاف رویه اسلاف خود، با اعلام ناگهانی تصمیم به خروج نیروهایش از منطقه شگفتی دیگری خلق کرده است! به طوری که این تصمیم وی به استعفای جیمز متیس وزیر دفاع آمریکا، سپس اعلام کناره گیری دانا وایت سخنگوی این وزارتخانه و همچنین واکنش تند سایر مقامات این کشور و شرکای اروپایی آن منجر شده است.
پس از لو رفتن سفر مخفیانه ترامپ به پایگاه نظامی آمریکا در عراق، وی به حقیقت تلخی اعتراف کرده و گفته "خیلی غم انگیز است که 7 تریلیون دلار در خاورمیانه هزینه کنی، اما برای رفتن به آنجا ناچار باشی سفرت را تا این حد فوق العاده مخفیانه نگه داری و هواپیماها (اسکورت) و بزرگترین تجهیزات جهان دور و برت باشند و هر کاری بکنی تا سالم به مقصد برسی".
تا اینجای کار همه چیز اگر چه عجیب اما مطابق شخصیت و قاعده تاجر مسلکی ترامپ است اما این ماجرا ممکن است روی دیگری هم داشته باشد و به قول معروف کاسه ای زیر نیم کاسه باشد. بهتر است برای واکاوی این قضیه کمی به عقب تر برگردیم و تحولات را از منظری دیگر مرور کنیم.
دربحبوحه خروج آمریکا از برجام شاهد عقب نشینی ناوهای این کشور از خلیج فارس بودیم اما پس از 8 ماه از غیبت این ناوها که گفته می شود طولانیترین زمان طی دو دهه اخیر بوده است، این ناوها بار دیگر آن هم همزمان با بزرگ ترین رزمایش دفاعی ـ هجومی "پیامبر اعظم 2 " نیروی زمینی سپاه درحیطه آبی خاکی و دفاع ساحلی که مرحله پایانی آن روز شنبه اول دی ماه 1397 در جزیره قشم برگزار شد، به منطقه بازگشتند و پس از آن اعلام تصمیم ناگهانی ترامپ درخصوص خروج نیروهای آمریکایی از سوریه و افغانستان را شاهد هستیم که این دومقوله باتوجه به گله های ترامپ درخصوص زیان هنگفت و هزینه بی ثمر آمریکا در منطقه در تضاد است.
درهمین خصوص ژنرال "رابرت نلر" فرمانده تفنگداران ارتش آمریکا به ابهامات موجود در تصمیم گیری ترامپ اشاره کرده و به انتقاد از تصمیم رئیسجمهور آمریکا برای خروج نظامیان این کشور از سوریه و همچنین قصد او برای خروج 7 هزار نظامی از افغانستان پرداخته و گفته "فکر نمیکنم هیچ کسی واقعا بداند چه خبر شده است".
بنابر تصمیم ترامپ قرار است تمامی دو هزار نیروی نظامی آمریکا در سوریه و همچنین 7 هزار نیروی نظامی از 14 هزار نیروی مستقر در افغانستان از این کشورها خارج شوند.
حالا در بحبوحه تعطیلات سال نو میلادی که افکار عمومی جهان سرگرم و مشغول تفریحات است خبرها از نقل و انتقالات مشکوک و گسترده تجهیزات و نظامیان آمریکایی تحت پوشش این واقعه حکایت دارد.
مطابق رصدهای صورت گرفته، گفته می شود ارتش آمریکا نقل و انتقالات خود را به طور محسوسی افزایش داده به طوری که این تحرکات حتی شامل نیروهای آمریکایی در خاک کویت نیز شده است.
گزارش ها حاکی است که تعداد نیروهای آمریکایی موجود در خاک عراق بیش از 15 هزار نفر است اگر چه دولت مرکزی عراق شمار 5 هزار مستشار نظامی را تایید کرده است. این در حالی است که منابع عراقی می گویند اغلب نظامیان امریکایی در خاک عراق جزو نیروهای رزمی و یگان ویژه هستند که بعضا بدون کسب مجوز از دولت عراق به عملیات ویژه در خاک این کشور به بهانه مبارزه با تروریسم مبادرت می کنند با این حال هیچ منبع رسمی از سوی عراق یا آمریکا تا کنون آمار دقیق نظامیان آمریکایی، تسلیحات، امکانات و اماکن حضورشان را گزارش نکرده است.
رسانه های عراقی روز سه شنبه (11 دی ماه 1397) به نقل از منابعی از الحشد الشعبی (نیروهای بسیج مردمی عراق) اخباری منتشر کردند مبنی براین که آمریکایی ها تاکنون 100 خودرو "هامر" و 50 خودروی نفربر با پشتیبانی بالگردهای "آپاچی" و جنگنده های آمریکایی به همراه شماری از نیروهای نظامی خود را از خاک کویت خارج کرده و به پایگاه "عین الاسد" در استان الانبار در غرب عراق فرستاده اند، نقل و انتقالاتی که گفته می شود بدون اطلاع دولت عراق در حال وقوع است. تحرکات مشکوک آمریکا نگرانی های فزاینده ای را در عراق نسبت به سیاست های پشت پرده خروج نظامیان آمریکا از سوریه و کویت و استقرار آنان در خاک عراق به وجود آورده است.
در همین حال سرتیپ "یحیی رسول" سخنگوی فرماندهی نیروهای مشترک عراق به خبرگزاری "الفرات نیوز" گفته که نیروهای خارج شده از سوریه برای بازگشت به آمریکا به پایگاه نظامی این کشور در اربیل عراق انتقال یافته اند اما هنوز مقصد نهایی این نیروها مشخص نشده است.
این درحالی است که برخی منابع عراقی اهداف پشت پرده انتقال نیروهای آمریکا از کویت و سوریه به داخل عراق و استقرار این نیروها در اربیل و الانبار را در ارتباط با تهدید کشورهای همسایه عنوان کرده اند.
بنابر اعلام رسانه های عراقی نیروهای آمریکایی دو پایگاه در شمال و جنوب شرق رودخانه فرات در شهرستان مرزی "قائم"، دو پایگاه در "الرطبه" و یکی در شهرستان "البغدادی" و چند پادگان در صحرای الانبار دارند که هیچ نیروی عراقی امکان ورود به این پایگاه ها و پادگان ها را ندارد و آنها در انحصار نیروهای آمریکایی قرار دارند.
با توجه به نقل و انتقالات گسترده و مشکوک نیروها و تجهیزات نظامی آمریکا از کویت و سوریه به عراق، درحالی که گفته می شود علاوه بر این واشنگتن 15 هزار نیروی نظامی و شمار قابل توجهی تجهیزات نظامی در این کشور دارد، برخی تحلیلگران اعلام ناگهانی تصمیم ترامپ برای خروج نیروهای آمریکایی از منطقه را "عملیات فریب" ارزیابی می کنند که باید نسبت به آن هوشیار بود واین درحالی است که برخی منابع عراقی نیز اهداف پشت پرده این اقدام واشنگتن را در ارتباط با تهدید کشورهای همسایه عنوان کرده اند.
احمد نیکنام