العالم-لیبی
برخی منابع لیبیایی و مصری از تحرکات و نشستهای سری فرماندهان نظامی نیروهای وابسته به «خلیفه حفتر» با شیوخ قبایل لیبی و ارتباط آن با آمادگی برای حمله نظامی و یورش به طرابلس پایتخت لیبی که تحت سیطره دولت وفاق ملی به ریاست «فایز السراج» است، خبر دادند.
به گفته این منابع بر خلاف امارات، مصر در شرایط کنونی با این تحرکات موافق نیست و همین امر باعث بروز اختلافات بین قاهره و ابوظبی شده است.
روزنامه «العربیالجدید» چاپ لندن به نقل از برخی منابع دیپلماتیک مصری نوشت که حفتر اقدامات عملی برای پایان دادن به سلطه دولت وفاق ملی بر طرابلس را آغاز کرده است در حالیکه قاهره به عنوان متحد برجسته حفتر با این اقدامات مخالف بوده و معتقد است که این کار خشم بینالمللی را به دنبال خواهد شد و ممکن است تا حد اعمال تحریم علیه لیبی پیش رود.
به گفته این منابع، موضع مخالف مصر با این رویکرد حفتر باعث شده است که وی برای اجرای طرح خود با متحد دیگر یعنی امارات هماهنگی کند و امارات نیز به حفتر برای اجرای این طرح چراغ سبز نشان داده است امری که باعث بروز اختلاف بین ابوظبی و قاهره شده است.
بر اساس این گزارش، شاید این نخستین باری است که اختلاف بین دو متحد مصری و اماراتی در پرونده لیبی به وجود آمده است.
در همین ارتباط یک منبع لیبیایی نزدیک به حفتر در شرق لیبی میگوید که حفتر به بیفایده بودن توافقنامههای سیاسی با دولت وفاق ملی پی برده است چرا که ترکیب اصلی این دولت و حامیان آن از گروههایی است که همکاری سیاسی با آنها ممکن نیست و حفتر به مسئولان مصری گفته است که «چگونه با آنها در بنغازی و درنه بجنگم و در غرب با آنها تفاهم داشته باشم و دستم را در دست آنها که به خون نیروهای من آغشته است قرار دهم.»
این منبع لیبیایی درباره علت تأخیر در یورش نظامی به طرابلس نیز تصریح کرد: «این امر به سطح آمادگیها و تلاش برای متقاعد کردن قاهره به موافقت با اجرای این طرح برمیگردد زیرا قاهره همچنان با آن مخالف است و دستکم خواهان تأخیر در اجرای این طرح است.»
این منبع همچنین گفت که مسئولان مصری به نیروهای حفتر ابلاغ کردهاند که بازیگران اصلی اعم از ایتالیا و فرانسه به ایفای نقش دولت وفاق ملی پایبند هستند و این امر در دیدارهای مسئولان مصر با همتایان فرانسوی و ایتالیایی کاملا مشخص بود.
وی افزود که از دیدگاه مصر، اروپا هرگز هیچ گونه ناآرامیهای گسترده در لیبی را که به افزایش مهاجرت غیرقانونی از طریق لیبی منجر شود، نمیپذیرد و همین مسئله غرب را به اقدام مستقیم در لیبی برای ممانعت از هر گونه عملیات نظامی بین نیروهای حفتر و نیروهای وابسته به السراج وادار خواهد کرد.
پنج دسامبر گذشته حفتر طی سفری به رم با نخستوزیر ایتالیا دیدار کرد و برخی رسانههای ایتالیا در همان زمان گزارش دادند که حفتر با «دانیال روبنستین» سفیر آمریکا در تونس که مسئول پرونده لیبی در دولت آمریکاست، به طور محرمانه دیدار کرده است.
این تحولات در حالی رخ میدهند که اروپا و برخی کشورهای عربی سعی دارند دیدار مستقیمی بین حفتر و السراج به منظور دستیابی به راهحل بحران لیبی برگزار کنند و آخرین مورد این تلاشها نیز برگزاری کنفرانس بینالمللی در شهر پالرمو ایتالیا بود پاریس هم هر از چند گاهی برای برگزاری نشست بین این دو نفر تلاش میکند.