تحلیل فارن پالیسی از حضور خلاف قانون آمریکا در منطقه به بهانه بازدارندگی ایران / افزایش احتمال جنگ میان ایران و آمریکا

تحلیل فارن پالیسی از حضور خلاف قانون آمریکا در منطقه به بهانه بازدارندگی ایران / افزایش احتمال جنگ میان ایران و آمریکا
سه شنبه 16 بهمن 1397 - 12:40

نشریه فارن پالیسی در تحلیلی نوشت: ماندن نیروهای آمریکایی در سوریه و عراق به بهانه بازدارندگی ایران خلاف قانون 'AUMF 2001' است که به دولت آمریکا اجازه حمله به گروه های تروریستی و نه دولت های قانونی را می دهد.

العالم ـ آمریکا

در این تحلیل که به قلم "لارا سلیگمن" با عنوان "چگونه ماموریت آمریکا در عراق و سوریه می تواند آغازگر جنگ با ایران باشد؟"، آمده است: دو سال پیش در سوریه و زمانی که محموله ای از ایران به سوریه می رفت، تقریبا منجر به رویارویی میان نیروهای آمریکایی و ایرانی شد و نشان داد که چگونه حتی یک رویداد جزئی می تواند تا سطح بالایی گسترش یابد. حالا این وضعیت زمانی که دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا اعلام کرد ممکن است شماری از نیروهای خود را در عراق و سوریه برای رصد فعالیت های ایران باقی بگذارد، شدت گرفته است.
برخی تحلیلگران و مقامات ایالات متحده معتقدند تغییر مأموریت برای این نیروها می تواند احتمال جنگ میان ایالات متحده و ایران را افزایش دهد و این امر حتی ممکن است براساس قانون اساسی ایالات متحده غیر قانونی باشد.
ترامپ در دسامبر (آذر) 2018 اعلام کرد تمامی نیروهای ایالات متحده را از سوریه خارج می کند اما منابع دولتی ماه گذشته به فارن پالیسی گفتند که وی قصد دارد شمار اندکی از نیروهای آمریکایی را در پایگاه های دور افتاده در جنوب شرقی سوریه، که از زمان مبارزه با داعش در آنجا حضور داشتند، برای مقابله با ایران نگه دارد و روز گذشته، ترامپ اعلام کرد می خواهد برخی نیروهای نظامی را برای همین هدف در عراق حفظ کند.
او در مصاحبه با شبکه "س بی اس" (CBS) گفت: من می خواهم از نزدیک شاهد فعالیت ایران باشم.
'اما راهبرد آمریکا در سوریه و قوانین مشارکت در این جنگ چیست؟
"کلی مگسمن" معاون رئیس جمهوری در امنیت ملی و سیاست بین المللی در مرکز پیشرفت آمریکایی در این باره می گوید: چگونه می توانیم از فرو رفتن در باتلاق جنگ منطقه ای جلوگیری کنیم؟ اگر من یک عضو خدمتگزار در سوریه هستم، می خواهم بدانم که چطور این کار باید انجام بگیرد و چگونه مأموریت من با راهبرد منطبق می شود؟
حادثه ای که در ابتدای گزارش به آن اشاره شد در می 2018 و در منطقه "التنف" تحت کنترل نیروهای آمریکایی رخ داد، جایی که اغلب نیروهای ایرانی برای انتقال کالا از عراق به سوریه استفاده می کردند.
ناگفته نماند چند هفته پیش از این حادثه، آمریکا چندین موشک کروز را به منطقه "خان شیخون" در پاسخ به حمله شیمیایی حکومت "بشار اسد" شلیک کرده بود.
شب پس از حمله موشکی، در شب 8 آوریل، خود پایگاه التنف تحت حمله داعش قرار گرفت. در این حمله سه مبارز سوری تحت حمایت آمریکا کشته شدند.
این وضعیت تا چند هفته ادامه داشت. بر اساس گزارش یک مقام امنیتی ایالات متحده که خواست نامش فاش نشود، در روز 9 ماه مه روسیه حملات هوایی را تنها در فاصله 14 کیلومتری پایگاه التنف انجام داد، به طوری که سربازان می توانستند به آسانی صدای هواپیماها را بشنوند.
این امر سبب شد تا آمریکا به سرعت با روسیه وارد مذاکره شود تا هر زمان که تصمیم به حملات اینچنینی دستکم از 55 کیلومتری محل نیروهای ائتلاف گرفت، این اطمینان را ایجاد کند که نیروهای ائتلاف آسیب نمی بینند. این توافقنامه در مورد حملات هوایی بود. اما بزودی گمان ما بر این شد که اینجا سرزمین ماست.
چند روز بعد گروهی از نیروهای طرفدار رژیم اسد از طریق نیروهای روسی پیغام فرستادند که می خواهند از التنف عبور کنند تا با گروهی از نیروهای تحت حمایت ایران در عراق، که به سمت مرز حرکت کردند، دیدار داشته باشند. اما دفتر مرکزی هرگونه پاسخ به این پیغام را رد کرد و همین امر سبب افزایش تنش شد.
در 18 ماه مه، گروه طرفدار رژیم، شروع به ساخت یک پاسگاه ابتدایی در فاصله 21 متری از التنف کرد. پایگاه ائتلافی در یک حملۀ هوایی یک نفر را کشت و دو کامیون غیر مسلح، شامل یک تانک و یک بولدوزر را نابود کرد.
مقامات نظامی ایالات متحده به روسیه به عنوان واسطه گفتند که این گروه می تواند در محل خود بماند اما نمی تواند به سمت التنف حرکت کند و نمی تواند هیچ کالایی را انتقال دهد. مقامات ایالات متحده به روس ها تاکید کردند هرگونه تحرکاتی می تواند منجر به پاسخ نظامی شود.
روز بعد و در تاریخ 19 ماه مه، نیروهای ایالات متحده یک وسیله نقلیه را دیدند که در حال حرکت به سمت پایگاه بود. ائتلاف دستور حمله را صادر کرد.
اما حمله هرگز رخ نداد زیرا افسران نیروی هوایی مسوول عملیات در پایگاه هوایی "العدید" قطر، مرکز کنترل نیروهای هوایی در سراسر منطقه فرماندهی نیروهای هوایی ایالات متحده، حمله را قانونی نمی دانست.
تحت اختیارات قانونی AUMF 2001 برای استفاده از نیروی نظامی، واشنگتن مجاز به استفاده از نیروی نظامی علیه گروه های ستیزه جوی غیر دولتی مانند داعش یا القاعده است.
"ملیسا دالتون" از مرکز مطالعات استراتژیک و بین الملل خاطرنشان کرد که نیروهای نظامی مجاز به هدف قرار دادن بازیگران دولتی مانند نیروهای ایران، روسیه و سوریه نیستند مگر اینکه مورد حمله آنها قرار گیرند و در دفاع از خود برآیند.
اما "متیو وکسمن" استاد دانشکده حقوق کلمبیا که پست های کلیدی در وزارت امور خارجه، وزارت دفاع و شورای امنیت ملی داشته، در این خصوص می گوید: حضور ایالات متحده در سوریه مدتهاست به لحاظ قانون اساسی مورد تردید قرار دارد.
وی افزود: دولت ترامپ هیچ گاه توجیه قانونی لازم را برای حمله به سوریه در پاسخ به حمله شیمیایی ارائه نداد.
وکسمن بر این باور است که دولت ترامپ باید استدلال های لازم برای ضرورت باقی ماندن نیروهای ایالات متحده در سوریه را بیان کند. زیرا او بر این باور است که داعش اکنون از میان رفته و حضور نیروهای ایالات متحده دیگر ضرورت ندارد و استدلال ترامپ برای ادامه حضور در سوریه و عراق خلاف ادعای وی مبنی بر شکست نیروهای داعش است.
با این حال، نشانه هایی وجود دارد که پس از سال ها تلاش های ناموفق برای تصویب مجوز جدید برای استفاده از نیروی نظامی، کنگره در مورد حفظ یک نیروی کوچک در التنف به بهانه بازدارندگی ایران وارد عمل شده است.
یکی از دستیاران "برنی سندرز" سناتور مستقل از ایالت ورمانت می گوید: هرچند کنگره مجوز برای ماموریت ضد ایرانی در سوریه را تأیید نکرده است اما حقیقت، اساس قانونی حضور نظامی ایالات متحده در سوریه است، قانونی که در سال 2001 تصویب شد و به آمریکا اجازه حمله به گروه های تروریستی و افراطی را می داد بسیار متزلزل شده و باید مورد بازبینی قرار گیرد.
مگسمن از موسسه پیشرفت آمریکایی می گوید: اقدام کنگره دیگر بسیار دیر شده است. ما در دو سال گذشته شاهد اشتباهات بسیار این دولت (دولت ترامپ) بوده ایم. ماموریت ما در سوریه مبارزه با تروریسم بوده و تحت پوشش قانون AUMF 2001 قرار گرفته است. حال اگر این ماموریت بر بازدارندگی ایران تمرکز کند، یک بازی کاملا جدید است.
به گزارش ایرنا، فارن پالیسی نشریه سیاسی - اقتصادی توسط "ساموئل هانتینگتون" و "وارن منشل" در سال 1970 میلادی بنیانگذاری شد.
محتوای اخبار و گزارش های این نشریه بر امور جهانی، حوادث جاری و سیاست داخلی و بین المللی متمرکز است.
موشه نعیم از سال 2000 تا 2010 سردبیر آن بود. در سال 2008 شرکت واشنگتن پست متعلق به هلدینگ گراهام آن را خریداری کرد، و از سال 2010 سوزان گلاسر سردبیر آن شد.

پربیننده ترین خبرها