العالم ـ ایران ـ سیاسی
حجتالاسلام حسن روحانی رئیس جمهور صبح امروز (شنبه) در جمع مدیران شرکتهای دانشبنیان و نوآفرین در پاک علم و فناوری پردیس گفت: کار بسیار خوب و بزرگی در طول این ۵ سال انجام شده است و بیشترین بار آن بر دوش دانشگاهها و معاونت علمی و فناوری بوده است.
وی ادامه داد: آقای ستاری و همکارانشان شبانه روز تلاش کردند؛ اولین زیربنا آزادی اندیشه است. این آزادی امکان دارد هرجایی و در مورد هر مسئلهای باشد، در اینجا در مورد فناوری بحث میشود و جای دیگری ممکن است مربوط به علوم دیگر باشد. فناوری یکی از میوههای علوم است.
وی افزود: علم پایه اصلی فناوری است و اگر فناوری ما میخواهد سرعت پیدا کند باید دانشهای پایه ما رشد پیدا کند. اگر در زمینه پایه رشد پیدا نکنیم آن ستونهای اصلی برقرار نمیشود تا ساختمان بر روی آن برقرار شود.
روحانی گفت: اگر بناست علم و دانش پیشرفت کند پایه اصلی آن آزادی و محیط مناسب است. شما اگر استاد را آزاد نگذارید برای اینکه اندیشه کند و سخن گوید و اظهار نظر کند و اگر دانشجو را آزاد نگذارید که حرف نزند و اشکال کند و نظر ندهد امکان پیشرت وجود ندارد. پیشرفت از آزادی شروع میشود، پیشرفت علم، دانش و فناوری از آزادی علم و دانش ایجاد میشود.
وی ادامه داد: شاید شما تعجب کنید که به نظر من آن آزادی که در زمان خودمان در ۴۵ سال پیش و نیز در دوران خودمان آن آزادی که در حوزه علمیه قم ما احساس میکردیم، هنوز فکر نمیکنم در دانشگاههای ما باشد. ببینید در یک حوزه علمیه یک عالم و استاد خیلی راحت تمام علمای بزرگ و نظرات آنها را نقد میکند و کنار میگذارد. گاهی یک نظریه که روی آن ادعای اجماع شده است یعنی همه علما و فقها آن نظر واحد را دادهاند، یک مدرس در کرسی درس به راحتی تمام آن نظرات را رد میکند و خیلی راحت نام بزرگترین علما و فقها را میآورد و میگوید اشتباه کردهاند و نظر خود را اعلام میکند.
رئیس قوه مجریه تصریح کرد: در همان جلسه نیز شاگرد اشکال میکند و میگوید اینطور نیست، من فکر نمیکنم چنین آزادی در دانشگاههای ما باشد، البته آن وقتی که ما دانشجو بودیم یک همچین آزادی در دانشگاهها نبود که یک دانشجو اینگونه روبروی استاد بایستد و با این طلاقت لسان و آزادی زبان حرف بزند.
وی تأکید کرد: من میخواهم بگویم که دولت، حکومت و نظام باید زیرساختها را برای شما آماده کند. ما فکر میکنیم زیرساخت یعنی ساختمان یا یعنی وام و پول؛ نه اینها نیست. اولین زیرساخت آزادی است، اگر دولت بتواند هم زیرساختهای فیزیکی را آماده کند و هم زیرساختهای مهم حقوقی را آماده کند، وقتی شما میخواهید یک فناوری و اختراع را به ثبت برسانید ماهها گرفتار کوچه و پسکوچه میشوید. این همان زیرساختهای حقوقی و مقرراتی است که دولت و مجلس باید به وجود بیاورد.
رئیس جمهور اظهارداشت: اگر زیرساختها را از هر نظر آماده کردیم آن وقت در آن محیط مناسب دانشجوی ما میتواند رشد کند، رشد دانشجو، تحقیقات و فناوری به پیوستگی و وابستگی است. اگر ارتباط شما با دانشگاه، صنعت، تولید و بازار ضعیف باشد نمیتوانید کارتان را پیش ببرید. با دانشگاه، بازار و تولید باید به همدیگر وصل شود و اگر اتصالی نباشد رشد شما محدود میشود.
رئیس جمهور تصریح کرد: بالاترین نشاط را آن گروهی دارند که به خلق میرسند. آن صفات خداوند که یکی از آن خالقیت خداوند و علم، حلم، جود و ستار بودن خداوند است اما یکی از آنها مهلت دهنده بودن است، خداوند مهلت میدهد، ما مهلت نمیدهیم. یکی که خطا میکند میگوییم دادگاهش چند روز دیگر برگزار میشود و شلاق و جریمهای کی میشود و کی او را اعدام میکنند اما خداوند مهلت میدهد. طرف اگر خطا میکند خداوند میگوید هنوز ماه رمضان است و خطایش را جبران میکند و توبه میکند.
وی در اینباره ادامه داد: معمولاً مجازاتها را بعد از آنکه همه فرصتها را به شما داده است مجازات میکنند. ما باید همه فرصتها را به نسل جوانمان بدهیم، آنجا گناه است، اینجا خطا است. ممکن است در یک فناوری شما بروید و اشتباه کنید و به نتیجه نرسید و به طور کل این راه نادرست باشد و از ابتدا آغاز کنید، اشکالی ندارد، ما باید فرصت دهیم.
رئیس جمهور با اشاره به اداره کشور در زمان جنگ خاطرنشان کرد: وقتی در زمان جنگ حوصله و صبر میکردیم و فرصت و امکانات بعدی میدادیم میدیدیم به نتیجه میرسید. از طرف دیگر شرایط ما شرایط خوب و سخت است. دولت از ابتدای کارش از سال ۹۲ تاکنون یکی از اعتقاداتش بر این بوده است که علم مثل هنر، فناوری، اخلاق و ایمان مرز نمیشناسند. شما نمیتوانید بگویید چون یک نفر تبعه ایران است پس مسلمان است و یک نفر که در جای دیگری است اسلامش ضعیفتر است. اصلاً ایمان مرز نمیشناسد، این شهر و آن شهر ندارد. شناسنامه این کشور و آن کشور ندارد.
روحانی تصریح کرد: هنر مگر مرز میشناسد، یک نقاشی خوب، فیلم خوب، مجسمه خوب و آهنگ خوب مرز میشناسد، فرهنگ و هنر مرز نمیشناسد، علم هم همینطور است، علم، علم است. فیزیک، فیزیک است، ریاضیات، ریاضیات است. ۲ ضربدر ۲ در ایران میشود ۴ تا، در اروپا هم میشود ۴ تا.
رئیس جمهور با تأکید بر اینکه در پزشکی نیز مرز نداریم، گفت: در فناوری مرز نداریم و مرز معنی ندارد، کمتر فناوری است که یک کشور به تولید و ساخت برسد، ۱۰۰ درصد ایده و قطعه برای یک شرکت، یک نفر و یک کشور باشد. ممکن است یک قطعهای بتوانید بسازید اما به صرفه شما نباشد، بسیاری از قطعات در صنعت و فناوری از جای دیگر استفاده میکنند، این ارتباط با دنیا باید یک ارتباط سهل باشد. یکی از وظایف دولت ایجاد ارتباط سهل است، بعضی از کشورها امروز به فکر دیوار افتادهاند و میخواهند دیوار فیزیکی بسازند و نمیتوانند بودجهاش را از کنگره بگیرند و هم برای ویزا و علم دارند دیوار درست میکنند. یک محقق که از آنجا میخواهد به ایران بیاید و در سمیناری شرکت کند، نمیگذارند.
وی در این باره اضافه کرد: خودشان نمیدانند که تمام پیشرفتهایشان در سایه این بوده که سالها دیوار نداشتهاند. در آمریکا اگر رشد و پیشرفتی است به خاطر این است که از ملیتهای مختلف بودهاند، چقدر ایرانی آنجا هستند و در حال تلاش هستند. آن زمانی که به مرز علم و دانش رسیدند که دیوار نداشتند.
روحانی با تاکید بر اینکه هر کشوری که دور خودش دیوار درست کند در داخل خودش نابود میشود، تصریح کرد: ما باید بتوانیم محققین، متفکرین و اندیشمندان در کشورهای مختلف، اسلامی و غیر اسلامی، همسایهها و غیرهمسایهها در ارتباط باشیم. گاهی شما میبینید در یک جمعی یک نفر ممکن است از همین کشورهای اطراف یک فرد با استعداد و محقق به جمع شما اضافه شود تاثیرگذار خواهد بود و همینطور باید بسیاری از فناوریها از کشور خارج شود، فناوری اینجا محبوث نمیماند، هرچه میسازید باید در مصرف داخلی استفاده شود و هم صادر شود.
رئیس قوه مجریه خاطرنشان کرد: این یکی از آن زیربناهایی است که دولت باید ایجاد کند و فضا را برای ارتباط با جهان آماده کند. البته ما در یک شرایطی هستیم که از یک طرف فشار و تحریم بر روی ما است و کشورهایی هستند که از طریق تحریم فشار وارد کنند، آنها هم میفهمند که اگر بخواهند در رشد، فناوری و پیشرفت را کند کنند راهش تحریم و بستن راهها است. البته این موضوع ضمن آنکه برای ما مشکلاتی ایجاد میکند یک انگیزه جدیدی را نیز به ما میدهد.
وی ادامه داد: یعنی قطعهای را که دیروز راحت وارد میکردیم و امروز نمیتوانیم، فضایی ایجاد میکنند که شما سریعتر بر روی همان بخش کار کنید.
رئیس جمهور گفت: از اوایل سال به آقای ستاری تأکید کردم که در بخشی از صنعت ما مشکلاتی دارند البته امروز تعدادی از شرکتهای فناوری به ما گله داشتند و میگفتند ما محصول داریم اما برخی از صنعتهای ما جرأت استفاده از محصول را ندارند. بخشی از موضوع مرتبط است با اینکه جرأت استفاده از محصولات باشد.
روحانی خاطرنشان کرد: یک وقتی به یکی از وزرا توصیه میکردیم که این قطعه را از داخل خریداری کنید، میگفت اگر این دستگاه خراب شود چه کسی مسئول است. باید این موضوع را بپذیریم، یعنی مسئولین کشور در تمام ردهها بپذیریم اگر میخواهیم از نوآوری بومی خودمان استفاده کنیم ممکن است یک جاهایی اشکالی پیش بیاید، عیبی ندارد، ۱۰۰ مورد استفاده میکنیم، در ۱۰ مورد هم به مشکل بر میخوریم. از ۹۰ درصد آن استفاده میکنیم.
روحانی با اشاره به مشکلاتی در زمان جنگ اظهارداشت: ما در زمان جنگ ماهها تلاش کردیم یک موشکی را بر روی هواپیما سوار کنیم، خیلی کار و تلاش روی آن شده بود، خدا رحمت کند شهید ستاری را که در این کارها پیشگام و پیشقدم بود. همه کارهای آن موشک شد، وقتی رفتیم شلیک کنیم دیدیم یک اشکال بزرگ بوده که از اول متوجه نشدیم، چون موشک، موشک هوا به هوا نبود این متخصصین ما نمیدانستند وقتی موشک روشن میشود حرارت آن به هواپیما میزند و آن صدمه میبیند. انسان اشتباه میکند و این خطا را حل کردند و راه حل آن را پیدا میکنند.
وی اظهارداشت: باید خطاها و اشتباهات را که به طور طبیعی پیش میآید قبول کنیم، بسیاری از فناوریها است که با گذشت زمان باید تکمیل شود. ما این ریسک را باید بپذیریم که یکی از کارهایی که دولت باید بر عهده بگیرد ریسکپذیری است و باید آن را قبول کند و بر عهده بگیرد تا شما بتوانید درست فعالیت کنید.
وی با اشاره به اینکه دولت باید در زمینه مالیات و بیمه به شرکتهای دانشبنیان کمک کند، گفت: این شهر فناوری که میگوییم باید درست کنیم خدمات دولتی باید کنار این شهر درست شود یعنی بیمه و مالیات شعبه آن ایجاد شود نه اینکه در تهران دنبال مرکز مالیاتی بگردد. ما باید همه خدمات را ایجا بیاوریم تا راحت فعالیت کنند بعد از آن باید مسیر را درست تشخیص دهیم. بعضی از شرکتها اول دوران نوزادی، سپس دوران کودکی، بعد دوران بلوغ، کمال و رشدشان است. از همه که نمیشود یک جور مالیات گرفت. به بعضیها باید مالیات و کمک کرد یا باید زمانی به آنها مهلت داد و یا نسبت به تعداد نیروها یا تیراژ محصول و صادرات باید مهلت داد.
رئیس جمهور با تأکید بر اینکه باید حساب شده در کنار شرکتهای دانشبنیان باشیم خاطرنشان کرد: در بسیاری از صنایع بر سر یک مورد خاص گرفتاریم که شما میتوانید آن قطعه را ایجاد تولید کنید. یکی از وظایف این پارکها علاوه بر فتوح مرزهای فناوری و دانش، کمک به شرایط فعلی ماست که در بعضی چیزها تحریم هستیم و شما باید کمک کنید.
وی ادامه داد: یک مسائلی است که باید با استفاده از فناوری با تحریم جنگید، الان تحریم بخش بزرگش در ارتباطات پولی و مالی ما است که میخواهیم با دنیا ارتباط بانکی و مالی داشته باشیم و مشکل داریم، این را فناوری یک روزی حل خواهد کرد البته امروز هم فناوریهایی وجود دارد که چقدر میتوان به آنها اعتماد کرد. فناوری میتواند این راهها را باز کند، بسیاری از مسائلی است که فناوریهای جدید میتواند مسیر فشار دشمن را کند کند و جلوی آن را بگیرد و توقع ما هم در این مقطع همین است. من از این بازدید خوشحالم، محصولاتی که در این بازدید مشاهده کردیم و نکاتی که برخی از دوستان داشتند که مربوط به مجوزها، حمایتها و خریدهای خاص میشود همه اینها مد نظر من هست و با اعضای دولت صحبت میکنیم تا تسهیلات هم فراهم شود.
وی خطاب به مدیران شرکتهای دانش بنیان و نوآفرین تأکید کرد: بحث این نیست که چه مقدار صرفهجویی ارزی پیدا کنیم، این یک طرف داستان است، اینکه خود ما به عنوان ایرانی تولیدکننده محصول هستیم و صادرکننده آن هستیم این عزتی که میگوییم اینجا ظاهر میشود. مبارزه با استکبار با شعار درست نمیشود. در عمل ظاهر میشود اگر نیاز به خارج و غرب داریم و شما ما را خودکفا میکنید، این همان مبارزه با قدرتهای بزرگ است که میخواهند ما را در فشار قرار دهند. اگر در شرایط فعلی بیمار ما نیازمند به دارویی است که میتوانیم آن را برایش درست کنیم و نیازی به خارج ندارد و ارزانتر در اختیارش بگذاریم و بیماری او را تسهیل کنیم و عملیات جراحی او را با یک متد جدید انجام دهیم. برخی از پزشکان امروز حتی نیاز نیست کت خود را از تن در آورد و حتی دست خود را بشویند بلکه با یک فناوری با بیماری که در سالن و یا شهر دیگر است را جراحی میکند پس ما هم کار را تسهیل و تسریع میکنیم و اشتباهات را کم میکنیم. یکی از دوستانی که در بخش لیزر بود و کار را توضیح میداد یکی از گلههایش این بود که چرا این لیزر در بخشهای مختلف به کار گرفته نمیشود. کاری که آن لیزر انجام میدهد با کار صنعتی روزمان که انجام میدهیم خیلی متفاوت است، همه اینها نشان میدهد که مرکز پیشرفت علم و دانش و محیط مناسب است.
وی گفت: پردیس یا هر پارک فناوری به معنای ایجاد محیط مناسب است. شما اگر محیط مناسب درست کنید آن ایرانی که خارج است راحتتر به اینجا میآید و شما میتوانید محصولات خود را تبادل کنید و در این محیط همدیگر را میبینید و کار شما تسریع میشود، اساسش آن اکوسیستم و زیستبوم است، محیط مناسب است که ما باید بوجود آوریم.
روحانی خاطرنشان کرد: همه انسانها مشابه هم نیستند، در یکی از این شتاب دهندهها با متد بسیار خوبی آدمها را سلکت میکرد، یک بخش بسیار مهم شناسایی آدمها است، این به عدالت هم کمک میکند، به جای آنکه پسرخاله و پسرعموی آن آقا باشد، این شتاب دهنده دیگر پسرخاله و پسر عمو نمیشناسد، خوبی آن این است آن ویژگیهایی که به آن دادهاند میشناسد اینکه حالا اسم و فامیل و طایفه فرد چه چیزی است کاری ندارد و جلوی رانتخواری را میگیرد و استخدام را درست میکند. در استخدامها مشکلاتی داریم که میتواند با این موضوع به عدالت کمک شود.
وی خطاب به مدیران شرکتهای دانشبنیان گفت: شما تنها به زندگی و رفاه مردم کمک نمیکنید بلکه به عدالت و مبارزه با فساد هم کمک میکنید. اگر بخواهیم بسیاری از رانتها و فسادها را از بین ببریم راهش شفافیت و دولت الکترونیک است و راه دیگری ندارد.
روحانی بیان داشت: دولت الکترونیک باعث میشود که من اگر با کسی کار دارم چهره به چهره نشوم، این چهره به چهره گاهی خیلی خوب است گاهی خیلی بد است. در علم و مباحثه و جلب اعتماد خیلی خوب است اما در کار و گرفتن امضای طلایی چهره به چهره سرآغاز بدبختی و آغاز فساد است. دولت الکترونیک میتواند اینجاها مانع شود و ماشین واسطه شود. بعضی وقتها ماشین، کار را عادلانهتر و دقیقتر انجام میدهد، ماشین کمتر اشتباه میکند.
رئیس جمهور افزود: گاهی هوش مصنوعی در بعضی از جاها از هوش طبیعی بهتر است. یک کاری ربات انجام میدهد که دقیقتر از انسان انجام میدهد. گاهی وقتها علم و فناوری برخی از بخشها را جبران میکند، آنچه میتوانم خدمت شما عرض کنم خرسندی و خوشحالی خودم و تبریک و خسته نباشید به شما جوانان و مدیران است و قولی که میدهم این است که روابط دولت با این بخش را سهل و آسانتر میکنیم و نیازمندیهای شما را راحتتر برطرف میکنیم، این محیطها، بخشها و شهرکهای فناوری که اردیبهشت یک نمونه آن در تهران شروع میشود آقای ستاری میگفت چهره اطراف دانشگاه شریف فرق کرده و امروز صدها شرکت در اطراف آن ایجاد شده است. این همان اکوسیستم و زیستبوم است، انشاالله در آغاز دهه پنجم انقلاب بتوانیم در پیشرفت علم، دانش و فناوری در جهان و منطقه سرآمد باشیم و خدمت خوبی به مردم، نظام و انقلاب داشته باشیم.