العالم ـ آمریکا
هجدهم فروردین ماه 1398 دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا بیانیه ای منتشر کرد که به موجب آن، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را در زمره سازمان تروریستی خارجی قلمداد کرد.
این نخستین بار است که آمریکا بخشی از نیروی نظامی یک کشور را در این فهرست قرار می دهد.
اگرچه بعید است این نام گذاری فشار بیشتری بر سپاه پاسداران انقلاب اسلامی وارد کند اما این اقدام؛ اعلام عمومی است علیه فعالیت های این نهاد که بخشی از حاکمیت جمهوری اسلامی است.
به موجب این اقدام که در واقع جزو اختیارات وزارت خارجه آمریکا است لازم است وزیر خارجه این مساله را هفت روز پیش از شناسایی رسمی، به کنگره ارسال کند که ممکن است کنگره در این باره تا 15 آوریل یعنی 25 فروردین یا حتی پس از آن، اعلام نظر کند.
این وضعیت همچنین فرایندی را برای سازمان در معرض اتهام فراهم می کند تا پیگیری قضایی داشته باشد.
با قطعی شدن این شناسایی (قلمداد کردن به عنوان یک سازمان تروریستی خارجی) وزارت خزانه داری دستور العملی صادر خواهد کرد تا به موجب آن از تمامی معاملات مالی با این سازمان تا زمان فرمان جدیدی از دولت، کنگره یا دادگاه، جلوگیری شود.
علاوه بر این، هر فردی در ایالات متحده (یا تحت حاکمیت ایالات متحده) که «به طور آگاهانه حمایت مالی یا منابع برای یک سازمان تروریستی خارجی فراهم می کند یا تلاش یا توافق برای انجام این کار داشته باشد، جریمه یا تا 20 سال به زندان محکوم می شود.
حال با توجه به سنای اکثرا جمهوریخواه که رهبر آن از این تصمیم حمایت کرده و همچنین مجلس نمایندگان اکثرا دمکرات که تا کنون اظهارات آنها با توجه به اتهام های اقتصادی، حقوق بشری، تروریستی، بازداشت اتباع آمریکایی و دو تابعیتی ها، علیه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی بوده است، بعید به نظر می رسد که بخواهند با این تصمیم مخالفت کنند.
در این مدت هم، جز تعدادی از سناتورهایی که در موافقت با این مساله اظهار نظر کرده اند، هیچ عضو کنگره ای حاضر نشده است به صراحت با این تصمیم مخالفت کند جز اینکه فقط برخی نگرانی های خود را درباره سربازان آمریکایی یا احتمال جنگ علیه ایران ابراز کرده اند.
به گزارش ایرنا، محمد جواد ظریف وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران به تازگی در نامه ای به دبیرکل سازمان ملل متحد و شورای امنیت، نسبت به تصمیم اخیر واشنگتن علیه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی اعتراض کرد و گفت آمریکا و چند دولت دست نشانده آنها، تمامی مسئولیت عواقب خطرناک این ماجراجویی را برعهده خواهند داشت.
در اقدامی متقابل در برابر اقدام غیرقانونی و نابخردانه امریکا، جمهوری اسلامی ایران رژیم ایالات متحده آمریکا را «دولت حامی تروریسم» و «فرماندهی مرکزی آمریکا موسوم به سنتکام» و تمامی نیروهای وابسته به آن را «گروه تروریستی» اعلام کرد.
آگاهان سیاسی معتقدند؛ اقدام اخیر دولت آمریکا علیه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را میتوان ادامه سیاستهای بیثباتسازی این کشور در منطقه تلقی کرد؛ سیاستهایی که بیشتر در راستای خشنودسازی متحدان خود در منطقه از جمله رژیم صهیونیستی و رژیم آل سعود است.