العالم - آمریکا
دونالد ترامپ رییس جمهوری آمریکا در گرماگرم مذاکرات تجاری که دهمین دور آن روز پنجشنبه در پکن برگزار شد روز گذشته در پیامی توئیتری اعلام کرد: از جمعه این هفته تعرفه 200 میلیارد دلاری از کالاهای چینی 25 درصد افزایش خواهد یافت.
به دنبال این اقدام ترامپ که کارشناسان آن را نشانه ای از شکست مذاکرات تجاری دو کشور می دانند، چین هم اعلام کرده است هیات مذاکره کننده خود را به واشنگتن اعزامی نخواهد کرد.
دهمین دور مذاکرات تجاری چین و آمریکا روز پنجشنبه گذشته با حضور نمایندگان دو کشور در پکن برگزار شد در این دور از مذاکرات 'لیو هه' عضو دفتر سیاسی کمیته مرکزی حزب کمونیست، معاون نخست وزیر و مسئول چینی مذاکرات دو جانبه، با 'استیون منوچین' وزیر خزانه داری ایالات متحده و 'رابرت لایتیزر' نماینده تجاری آمریکا دیدار و گفت و گو کرد.
دو طرف بر اساس برنامه، قرار بود این هفته نیز یازدهمین دور مذاکرات را در واشنگتن برگزار کنند.
'استیون منوچین' وزیر خزانه داری ایالات متحده بعد از این مذاکرات در حساب توئیتری خود نوشته بود که او و لایتیزر 'دیدار سازنده ای' با لیوهه داشته اند اما او به جزییات این دیدار اشاره نکرده بود.
ترامپ معتقد است چین با سرقت حق مالکیت معنوی و تبعیض تجاری، شرکت های خارجی و آمریکایی را تحت فشار می گذارد و کالاهای ارزان قیمت را با پرداخت یارانه به کشورهای دیگر صادر می کند.
او در مرحله اول برای کاستن از مازاد تجاری 375 میلیارد دلاری چین، بر 250 میلیارد دلار کالای چینی تعرفه 10 تا 25 درصد وضع کرد اما اعلام نمود در آینده ممکن است در صورت تشدید رویارویی تجاری، 275 میلیارد دلار دیگر از این کالاها را مورد تعرفه قرار دهد چین هم در واکنش به این اقدام 110 میلیارد دلار از کالاهای آمریکایی را تحت تعرفه 5 تا 10 درصدی و در پاره ای موارد بین 25 تا 40 درصد قرار داد.
در نهایت در پایان سال 2018 میلادی سران دو کشور برای 90 روز آتش بس اعلام کردند ترامپ تهدید کرده بود اگر طرفین در این مدت به توافق دائمی نرسند سایر کالاهای چینی نیز مزه تعرفه را خواهند چشید و تعرفه بر روی کالاهای قبلی هم افزایش خواهد یافت.
طرفین در این مدت چندین دور از گفت و گوهای تجاری و اقتصادی را برگزار کرده اند اما هنوز به نتیجه نرسیده اند اگرچه دو طرف امیدوار بودند به زودی به توافق برسند اما اعلام افزایش تعرفه ها به نظر می رسد همه چیز را بار دیگر خراب کرده است.
حجم تجارت دو کشور که در سال 1979 میلادی 5 میلیارد دلار بود در سال 2017 میلادی به 580 میلیون دلار رسیده است که برابر با روزانه حدود 1.5 میلیارد دلار است، روزانه 14 هزار نفر برای کار، تحصیل و تفریح میان دو کشور از طریق هواپیما تردد می کنند.
در طول 40 سال گذشته که روابط رسمی دو کشور برقرار شده است سرمایه گذاری دو جانبه نیز از تقریبا صفر به بیش از 230 میلیارد دلار افزایش یافته است.