العالم - عربستان سعودی
یک استاد دانشگاه و پژوهشگر سعودی در بیان علت تصمیم حاکمان سعودی برای اعدام سه تن از روحانیون سلفی در این کشور، مخالفت با عادیسازی روابط با رژیم صهیونیستی را یکی از دلایل این تصمیم دانست.
به نوشته الجزیره، «سعید بن ناصر الغامدی» در برنامه اینترنتی «الخلیه» علت اصلی دیگر را تلاش حاکمان سعودی برای دینزدایی از عربستان ذکر کرد و گفت آنها میدانند که یک جامعه دینی حساسیت بالایی به مسائل فساد دارد.
این معارض عربستانی در خصوص مخالفت با عادیسازی روابط ریاض با رژیم صهیونیستی نیز گفت: تمامی گروههای مردم در عربستان به جز آنهایی که «شبهنظامیان سایبری» خوانده میشوند، مخالف عادیسازی روابط با اسرائیل هستند و اما روند عادیسازی فقط به روابط با اسرائیلیها محصور نمیشود بلکه به مجرم جلوه دادن مقاومت و بازداشت فلسطینیان در عربستان که حامی مقاومت هستند، کشیده شده است.
این استاد دانشگاه در پاسخ به کسانی که میگویند مقاومت فلسطینی به سمت ایران که دشمن عربستان سعودی است کشیده شده است، گفت: آنچیزی که باعث شد مقاومت به سمت ایران برود، اهمالکاری عربستان و بی توجهی آن و کشورهای سنیمذهب به حمایت از مقاومت بود.
او در خصوص برخی خبرها از تصمیم عربستان سعودی برای اعدام «سلمان العوده»، «عوض القرنی» و «علی العمری» نیز گفت که این خبرها شاید درست نباشد و بیشتر عامدانه از سوی دستگاه حاکمان سعودی برای سنجش افکار عمومی و واکنشها منتشر شده باشد.
الغامدی در ادامه گفت: اگر حکام سعودی با عقل و درایت برخورد کنند هرگز نباید دست به چنین کاری بزنند حتی نباید آنها را زندانی میکردند اما اگر قرار است با بی عقلی و سبک سری رفتار کنند، بی عقلی حد و مرزی ندارد.
وبسایت میدل ایست آنلاین، سهشنبه (۳۱ اردیبهشت) به نقل از دو «منبع دولتی» و یکی از نزدیکان این سه روحانی سلفی نوشت که به زودی حکم اعدام این سه تن به اتهام «تروریسم» صادر و بعد از مدت کوتاهی از ماه رمضان اجرا خواهد شد.
سلمان العوده از علمای مشهور سعودی است که سال ۲۰۱۷ پس از آنکه در توییتی خواستار مصالحه بین عربستان سعودی و قطر شد، بازداشت شد. «عوض القرنی» واعظ سنی، نویسنده و دانشگاهی است و «علی العمری» نیز یک مجری معروف است که هر دوی آنها سپتامبر ۲۰۱۷ بازداشت شدهاند.
اخیرا «عائض القرنی»، از مبلغان معروف دولت عربستان سعودی از گذشته و اظهارات خود اعلام برائت و پشیمانی کرد و گفت که موافق اسلامی است که «محمد بن سلمان»، ولیعهد سعودی منادی آن است.
حساب توئیتری «معتقلی الرأی» که به مسائل بازداشت شدگان حقوق بشری در عربستان میپردازد روز یکشنبه گذشته در خبری از شکنجه شدید «سلمان العوده»، «عوض القرنی» و «علی العمری» در زندان خبر داد.
سیاستهای محمد سلمان از زمان آغاز ولیعهدی در ۲۱ ژوئن ۲۰۱۷، و بازداشتهای گسترده که همه طیفها را شامل میشود، مورد انتقاد بسیاری از نهادهای بینالمللی واقع شده است. آنها میگویند که چشمانداز ۲۰۳۰ بن سلمان که با هدف شکوفایی اقتصادی عربستان به پیش میرود به قربانی شدن بیش از پیش حقوق بشر و افزایش سرکوبها منجر شده است.
فارس