العالم - آمریکا
«پاتریک شاناهان» سرپرست وزارت دفاع آمریکا که از ۶ ماه پیش تاکنون در نبود وزیر دفاع دائم برای تصدی این پست به عنوان سرپرست مانده بود، شب گذشته به صورت ناگهانی از مقام خود کناره گیری کرد.
دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا که میخواست شاناهان را برای وزارت دفاع کابینه خود نامزد کند، در پیامی توئیتری این خبر را اعلام و دلیل آن را «خواسته خود شاناهان برای پرداختن به خانواده» عنوان کرد.
این در حالی است که روزنامه نیویورک تایمز کناره گیری شاناهان را همزمان با تداوم تحقیقات پلیس فدرال آمریکا (اف بی آی) پیرامون پیشینه وی که با اتهام خشونت خانوادگی همراه است، دانست.
این روزنامه در گزارشی نوشت که همسر سابق شاناهان پیشتر در پروندهای قضائی وی را به خشونت و ضرب و شتم وی متهم کرده بود، اما شاناهان گفته بود که همسرش درگیری را آغاز کرده است و به اتهام خشونت خانوادگی دستگیر نیز شده است.
اما سرپرست وزارت دفاع دلیل استعفای خود را در نامهای، «نگرانی از اینکه تداوم فرایند رأی اعتماد باعث بازگشت زخمهایی شود که خانواده ام در طول سالها تجربه و پشت سر گذاشته است » اعلام کرد.
ترامپ پس از اعلام کناره گیری شاناهان که پیشتر یکی از مدیران شرکت بوئینگ بود، «مارک اسپر» وزیر ارتش آمریکا را به عنوان سرپرست وزارت دفاع معرفی کرد، اما مشخص نکرد که آیا اسپر را برای تصدی دائم این وزارتخانه نامزد خواهد کرد یا خیر.
پست وزارت دفاع آمریکا پس از استعفای «جیمز متیس» وزیر پیشین دفاع دولت ترامپ نزدیک به ۶ ماه است که خالی است و ترامپ با وجود آنکه شاناهان را نامزد این مقام کرده بود، وی را برای دریافت رأی اعتماد به سنای آمریکا معرفی نکرده بود.
متیس سال گذشته پس از مدتها اختلاف نظر با ترامپ بر سر مسائل مختلف پس از اعلام خروج نیروهای آمریکایی از سوریه، از مقام خود کناره گیری کرد.
ترامپ دی ماه سال گذشته به صورت ناگهانی اعلام کرد که همه نیروهای آمریکایی ظرف ۳۰ روز از سوریه خارج میشوند اما این اعلام ناگهانی او با انتقادهای گسترده از سوی جمهوریخواهان و متحدان بین المللی واشنگتن روبه رو شد.
رئیس جمهوری آمریکا که با حجم گستردهای از اعتراضها روبه رو شده بود چندین بار به شکلهای مختلف از این موضع عقب نشینی کرد. وی ابتدا با انکار زمانبندی اولیه، زمان خروج نیروهای کشورش از سوریه را ۶۰ روز اعلام کرد و در نهایت آن را به ۴ ماه افزایش داد که البته تاکنون نیز این امر محقق نشده است.
وی سپس در چندین سخنرانی و کنفرانس خبری گفت که تعدادی از نیروهای آمریکایی در سوریه (که در کل نزدیک به ۲ هزار نیرو میشود) در یکی از پایگاههای این کشور باقی میمانند.
وی بار دیگر در اظهاراتی جنجالی گفت که آمریکا در صورت نیاز به نیروهایش در غرب آسیا میتواند از عراق برای اعزام نیروهایش استفاده کند؛ این اظهارات وی با انتقاد شدید و وسیع مقامهای و جناحهای سیاسی عراق روبه رو شد.
به هر حال، یکی از واکنشهای داخلی به جنجال ترامپ درباره خروج نیروهای آمریکایی از سوریه، استعفای متیس از مقام وزیری دفاع بود. اتفاقی که البته از مدتها پیش با اختلاف نظر میان ترامپ و وزیر دفاعش پیرامون برجام و مذاکرات با کره شمالی قابل پیش بینی بود.
متیس جزو آن دسته از مشاوران ترامپ بود که به شدت با خروج آمریکا از توافق هستهای مخالفت کرد و به پایبندی ایران به این توافق اذعان داشت. وی همچنین مخالف سهل گیری ترامپ مقابل کره شمالی بود.
ترامپ پس از استعفای متیس، شاناهان را به سرپرستی این وزارتخانه تعیین کرد، اما هرگز نامزدی رسمی وی را تقدیم سنا نکرد.
شاناهان معاون متیس و پیشتر از مدیران شرکت هواپیمایی بوئنیگ و متهم بود که در پیمانهای پنتاگون به نفع این شرکت عمل کرده است. اما براساس اعلام رسانههای آمریکایی، در این مورد رفع اتهام شده بود.
دو هفته گذشته در حالی که ترامپ در فرانسه و در دیدار با «امانوئل مکرون» رئیس جمهوری این کشور به سر میبرد، گزارشهایی مبنی بر بررسی گزینهای دیگر برای وزارت دفاع آمریکا منتشر شد.
این گزارشها حاکی از آن بود که ترامپ هرگز به شاناهان اعتماد نکرده است چراکه با گذشت نزدیک به ۶ ماه از استعفا متیس، هنوز نامزدی رسمی شاناهان را برای این پست اعلام نکرده بود.
دلیل دیگر این موضوع معرفی فوری «اسپر» برای سرپرستی وزارت دفاع است که در زمان استعفای متیس نیز مطرح بود. گزارشها حاکی است که ترامپ از همان زمان نظر مثبتی درباره اسپر داشته است.
استعفاها و جابجاییها در کابینه ترامپ و در میان مقامهای ارشد دولت وی پرتعداد و جنجال برانگیز بوده است. تاکنون چندین مقام در سطح کابینه وی جابجا شدهاند. مایکل فلین مشاور پیشین امنیت ملی، رکس تیلرسون وزیر پیشین وزارت خارجه، مک مستر مشاور پیشین امنیت ملی، «راینس پریبس» و «جان کلی» رئیسان کارکنان کاخ سفید، «کرستین نیلسن» وزیر امنیت داخلی، «ریک پری» وزیر انرژی از این جمله به شمار میروند.
ایرنا