العالم - ایران
«عادل الجبیر» وزیر مشاور دولت عربستان سعودی در امور خارجی در مصاحبهای که امروز (سهشنبه) منتشر شده، اعمال فشار بیشتر بر ایران برای پایبند نگه داشتن تهران به توافق هستهای را خواستار شد.
وی که با شبکه «اناچکی» ژاپن گفتوگو میکرد، گفت: «به اعتقاد ما، باید با اعمال فشار حداکثری، ایران را به پایبندی به تعهداتش واداشت.»
الجبیر افزود: «ما همچنین اعتقاد داریم که ساز و کار بازرسیهای این توافق باید سختگیرانهتر شود.»
اظهارات این مقام سعودی در حالی مطرح میشود که ریاض همواره از منتقدان توافق هستهای با ایران بوده و در دو سالی که از دولت «دونالد ترامپ» در آمریکا میگذرد، همواره از اعمال تحریمهای بیشتر علیه مردم ایران و همچنین خروج واشنگتن از توافق هستهای حمایت کرده است.
اردیبهشت ماه امسال در سالگرد خروج یکجانبه آمریکا از توافق هستهای، جمهوری اسلامی ایران اعلام کرد بخشی از تعهدات خود در برجام را به حالت تعلیق درمیآورد. بر اساس این تصمیم، ایران پایبندی به سقف ذخایر اورانیوم با غنای پایین و آب سنگین را متوقف کرد و به طرفهای باقیمانده برجام به خصوص اتحادیه اروپا ۶۰ روز فرصت داد تا به نحوی آثار خروج آمریکا از توافق هستهای را جبران کنند.
روز گذشته اعلام شد که در واکنش به اقدامات ناکافی طرفهای باقیمانده، ایران با استناد به بندهای برجام، از سقف ۳۰۰ کیلوگرمی ذخایر اورانیوم با غنای ۳.۶۷ درصد عبور کرده است.
الجبیر در بخش دیگری از این مصاحبه در پاسخ به سؤالی در مورد تنشهای اخیر در خلیج فارس و طرح پیشنهادی آمریکا برای تشکیل یک ائتلاف دریایی برای حراست از نفتکشها، گفت: «فکر میکنم این گفتوگوها ژاپن را نیز شامل شود. بنابراین، انتظار داریم در آینده نزدیک کلیات طرحی برای اطمینان از آزادی دریانوردی در خلیج [فارس] را به دست آوریم.»
۲۳ خرداد ماه رسانهها از آتشسوزی در دو نفتکش در دریایی عمان خبر دادند و ساعتی بعد اعلام شد که این کشتیها به دلیلی نامشخص منفجر شدهاند. تنها ساعاتی از این حادثه گذشته بود که واشنگتن ادعا کرد ایران عامل این انفجارها بوده است. آمریکا حادثه انفجار چند هفته پیش در چند نفتکش در بندر «فجیره» امارات عربی متحده را نیز به ایران نسبت داده است. این ادعاها در حالی مطرح میشود که برخی از متحدان نزدیک آمریکا از جمله ژاپن و امارات نیز شواهد ارائهشده برای اثبات نقش ایران در این حوادث را ناکافی توصیف کردهاند.
ترامپ پس از این حوادث گفت واشنگتن وابستگی چندانی به نفت خلیج فارس ندارد و کشورهایی که نفت خود را از این منطقه دریافت میکنند، باید تأمین امنیت آن را نیز بر عهده بگیرند. از همین رو، واشنگتن طرحی را برای تشکیل یک ائتلاف دریایی با هدف ادعایی حراست از «آزادی دریانوردی» در خلیج فارس و تنگه هرمز ارائه کرده و از کشورهای همپیمان خود خواسته به صورت مالی یا از طریق اعزام نیرو، در این طرح مشارکت کنند. ترامپ همچنین اعلام کرده که در تماس تلفنی با «محمد بن سلمان» ولیعهد سعودی، از او خواسته هزینه محافظت از کشتیهای سعودی را بپردازد.