العالم - مصر
دور جدید گفتوگوها میان مصر، اتیوپی و سودان برای حل معضل سد «النهضه» از روز گذشته (دوشنبه) در خارطوم آغاز شده است. سدی که قرار است بر روی رود نیل احداث شود و مصر آن را یک تهدید موجودیتی و اتیوپی یک فرصت برای جهش اقتصادی میداند.
به نوشته العربیه، این دور گفتوگوهای سه روزه قرار است به چگونگی آبگیری و راهاندازی سد بپردازد و امروز (سهشنبه) پیشنهادات مصر و اتیوپی در این خصوص مورد بحث و بررسی قرار میگیرد. پس از آن نیز نشستی در سطح وزرای آبخیزداری سه کشور به مدت دو روز برگزار خواهد شد.
بنابراین گزارش، منابع مطلع امید دارند که سه کشور بتوانند به توافقی که رضایت هر سه را در پی داشته باشد، برسند. در همین حال برخی نیز بیم آن را دارند که با شکست مذاکرات، مصر دست به اقدامات تنشزا زده یا به دادگاههای بینالمللی رجوع کند.
روز گذشته کمیتههای فنی متشکل از کارشناسان سه کشور تشکیل شد و آنها پیشنهادات خود را ارائه کردند. پیشبینی میشود که در روزهای آتی این پیشنهادات با جزئیات بررسی شود. مصر پیشنهاد کرده است که آبگیری سد در طول هفت سال صورت گیرد و سطح آب نیز ۱۶۵ متر از سطح زمین باشد و اتیوپی 40 میلیارد متر مکعب به طور سالیانه آب وارد سد کند. اتیوپی این پیشنهاد را رد کرده است.
موقعیت سد النهضه و کشورهای متأثر از آن
«عبدالفتاح السیسی» چندی پیش گفته بود که در خصوص آبگیری سد النهضه، در عمل انجام شده قرار نخواهد گرفت. او همزمان تأکید کرده بود که مصر مخالف توسعه اتیوپی نیست. او در سال ۲۰۱۵ نیز به هنگام امضای توافق (البته ناکام) با اتیوپی درباره سد النهضه ضمن استقبال از رشد و توسعه این کشور گفته بود: «مردم اتیوپی به خاطر داشته باشند که حیات و زندگی مردم مصر به رود نیل وابسته است.»
السیسی در دیدار اخیر خود با شخصیتهای آمریکایی در نیویورک گفته بود: «یکی از تهدیداتی که مصر در پی حوادث سال 2011 با آن مواجه شد، ساخت سد النهضه بود. سدی که بر مصر و مردمش تأثیر میگذارد. اما حکومتی نبود که با اتیوپی وارد مذاکره شود.» او با بیان اینکه باید سهم آبی مصر حفظ شود؛ از اینکه طرفین هنوز به توافق نرسیدهاند ابراز تأسف کرده بود.
طبق برنامه اولیه آبگیری سد میبایست در سال ۲۰۱۷ عملیاتی میشد اما اختلافات شدید با مصر و سودان ساخت آن را تا سال ۲۰۲۰ و عملیات آبگیری را تا سال ۲۰۲۲ به تأخیر انداخته است.
با عملیاتی شدن این سد، اتیوپی میتواند به بزرگترین کشور صادر کننده برق در آفریقا با تولید ۶۰۰۰ مگاوات برق تبدیل شود. اتیوپی و سودان در این میان منافع خود را دارند. سد النهضه در ۲۰ کیلومتری سودان واقع شده و این کشور زیان آبی قابل توجهی نمیبیند بلکه برای جبران کمبود برق خود به ساخت این سد نیز امید دارد. اما مصر نگران پایین آمده سهم آب خود است؛ آبی که آن را برای شرب، زراعت و صنعت به کار میگیرد.
فارس