العالم - آمریکا
در شرایطی که اعلام رسمی پیروزی «اوو مورالس» رئیسجمهور بولیوی در انتخابات ریاست جمهوری این کشور سبب بروز برخی ناآرامیها در این کشور شده و هشدار مورالس درباره تلاش مخالفان برای کودتا را به دنبال داشته است، وزارت خارجه آمریکا یک بیانیه مداخلهجویانه درباره منتشر و ادعا کرده که شمارش آرا، روندی مغشوش و خدشهدار بوده است.
دولت آمریکا که سابقه طولانی در زمینه کودتاهای نظامی و مداخلات در کشورهای آمریکای لاتین را دارد، این بار با توسل به برخی ناآرامیها و اعتراضها در بولیوی به دنبال انتخابات ریاست جمهوری این کشور مدعی شده که واشنگتن درباره «فرایند مغشوش و خدشهدار» شمارش آرای انتخابات ۲۰ اکتبر (۲۸ مهرماه) ریاست جمهوری بولیوی به شدت نگران است.
دادگاه انتخاباتی بولیوی روز جمعه بعد از پایان شمارش دستی انتخابات ریاست جمهوری این کشور، رسما پیروزی اوو مورالس رئیسجمهور کنونی در انتخابات ریاست جمهوری را تایید کرد.
طبق اعلام این دادگاه انتخاباتی، مورالس با بدست آوردن ۴۷.۰۸ درصد آرا در انتخابات به پیروزی رسید. «کارلوس مسا» رقیب مورالس نیز ۳۶.۵۱ درصد آرا را بدست آورد و با توجه به اختلاف بیش از ۱۰ درصدی میان این دو، دور دوم انتخابات برگزار نمیشود.
طبق قوانین بولیوی، برای بردن انتخابات به صورت یکمرحلهای، هر نامزد نیاز به کسب حداقل ۵۰ درصد آرای مردمی یا حداقل ۴۰ درصد آرا به شرطی که اختلافش با رقیب حداقل ۱۰ درصد باشد، دارد .
در بیانیهای که وزارت خارجه آمریکا درباره انتخابات ریاست جمهوری بولیوی صادر کرده، آمده است: «ایالات متحده اعتقاد دارد که مردم بولیوی حق انتخاب رهبرانشان در انتخاباتهای آزاد و منصفانه را دارند. این حق در "منشور دموکراتیک بین- آمریکایی" و قانون اساسی بولیوی به تصریح وجود دارد. در نتیجه ما درباره فرایند خدشه دار و مغشوش شمارش آرای انتخابات 20 اکتبر بولیوی به شدت نگران هستیم».
«منشور دموکراتیک بین- آمریکایی» مصوبهای است که در سال ۲۰۰۱ در نشست مجمع عمومی «سازمان کشورهای آمریکایی» در پایتخت پرو به تصویب کشورهای عضو این سازمان رسیده است.
در بیانیه وزارت خارجه آمریکا آمده است: «ایالات متحده در فراخواندن برای شمارش دقیق آرا در کنار شرکای خود در منطقه و ناظران سازمان کشورهای آمریکایی قرار دارد و اگر از نظر ماموریت نظارت سازمان کشورهای آمریکایی شمارش دقیق ممکن نباشد، خواستار یک دور دوم معتبر و شفاف انتخابات است».
این وزارتخانه افزود: «ما خواستار حفظ آرامش و ادامه احترام گذاشتن به حاکمیت قانون هستیم. جهان در حال نظاره کردن نهادها و رهبران بولیوی است تا آنها از شنیده شدن صدا و محترم شناخته شدن خواست مردم بولیوی اطمینان حاصل کنند».
ادعای وزارت خارجه آمریکا درباره «محترم شناختن خواست مردم بولیوی» در حالی مطرح شده که دو رویی واشنگتن در قبال کشورهای آمریکای لاتین را میتوان به وضوح در مواضع آمریکاییها در قبال ونزوئلا ملاحظه کرد.
دولت آمریکا به رغم پیروزی «نیکلاس مادورو» رئیسجمهور ونزوئلا در انتخابات ریاست جمهوری این کشور، همه قواعد و قوانین بینالمللی را نقض کرده و یک رئیسجمهور خودخوانده را به عنوان رئیسجمهور مشروع به رسمیت شناخته است. «خوان گوایدو» سوم بهمن ماه ۱۳۹۷ خودش را رئیسجمهور ونزوئلا خواند و به فاصله کمتر از نیم ساعت نیز «دونالد ترامپ» رئیسجمهور آمریکا او را به رسمیت شناخت.
آمریکا بعد از حمایتهای همهجانبه از گوایدو و اعمال انواع فشارهای سیاسی، نظامی و اقتصادی علیه دولت ونزوئلا، دهم اردیبهشت ماه امسال حتی از تلاش گوایدو برای انجام کودتا هم حمایت کرد اما این کودتا دفع شد.
فارس