العالم - آسیا
شیخ «صباح الاحمد الجابر الصباح» امیر کویت روز سهشنبه ضمن شرکت در چهلمین اجلاس سران کشورهای شورای همکاری خلیج فارس گفت که بیانیه این اجلاس راهی برای آینده شورای همکاری است.
وی ابراز امیدواری کرد که نشستهای آتی شورای همکاری خلیج فارس بهتر از نشستهای قبلی باشد.
به گزارش شبکه خبری الجزیره، صباح الأحمد الجابر الصباح تاکید کرد که فضای مثبتی بر اجلاس ریاض حاکم بود.
از سوی دیگر، «سلمان بن عبدالعزیز» شاه سعودی در افتتاحیه این اجلاس با اتخاذ مواضع ضد ایرانی گفت که رویارویی با ایران نیازمند وحدت کشورهای این شورا است.
اجلاس ریاض عضر سهشنبه در حالی به پایان رسید که قرار بود موضوع رفع اختلافات شورای همکاری خلیج فارس یکی از محورهای آن باشد، اما در بیانیه پایانی آن هیچ اشارهای به این موضوع نشده است و علاوه بر آن، امیر قطر هم که شاه سعودی وی را به این اجلاس دعوت کرده بود، شرکت نکرد.
عربستان، مصر، امارات و بحرین از حدود دو سال پیش روابط دیپلماتیک خود با قطر را قطع کردهاند و ازسرگیری روابط با این کشور را به ۱۳ شرط از جمله کاهش روابط با تهران، تعطیلی شبکه الجزیره و قطع حمایت از اخوانالمسلمین و حماس مشروط کردهاند.
شواری همکاری خلیج فارس که با هدف اعلامی یکپارچگی اقتصادی و نظامی شکل گرفت؛ پس از گذشت بیش از ۳۸ سال در شرایطی به سر میبرد که نمیتوان چشمانداز روشنی برای اتحاد اقتصادی و نظامی برای آن متصور بود. تضاد منافع، اختلافات سیاسی، ترس از تسلط هیمنه دولت سعودی و روابط خارجی متضاد کشورها را میتوان عمدهترین موانع پیشروی دو هدف ذکر شده دانست.
در حال حاضر نه تنها یکپارچگی نظامی شکل نگرفته بلکه قطر با میزبانی از پایگاههای نظامی ترکیه، به جد امنیت ملی عربستان سعودی و امارات را تحت الشعاع قرار داده است و از سوی دیگر بارها سخنان مقامات ابوظبی و ریاض مبنی بر لزوم اشغال قطر در رسانههای غیر رسمی منتشر شده است؛ هرچند این سخنان هربار با تکذیب مقامات دو کشور همراه بوده اما مقامات قطر همواره از اقدام نظامی علیه خود نگران هستند.
فارس