العالم ـ ایران ـ اقتصادی
در جلسه علنی صبح امروز (یکشنبه) مجلس شورای اسلامی نمایندگان به بررسی و تصویب مواد طرح «تقلیل مجازات حبس تعزیری» پرداختند و فرایند بررسی و تصویب مواد همچنان ادامه دارد. نمایندگان ۵ ماده نخست این طرح را تصویب کردند.
کاهش مجازات های حبس
ماده (۱) این طرح که به موضوع مجازاتهای حبس مقرر در کتاب پنجم قانون مجازات اسلامی تعزیرات و مجازاتهای بازدارنده مصوب ۱۳۷۵/۳/۲ با اصلاحات و الحاقات بعدی مورد بررسی قرار گرفت و اصلاحات زیر به تصویب رسید:
الف- مجازات حبس موضوع ماده(۶۱۴) قانون(به استثنای تبصره آن) به حبس درجه شش کاهش می یابد.
حبس درجه شش عبارت است از حبس بیش از شش ماه تا دو سال، جزای نقدی بیش از بیست میلیون (۲۰.۰۰۰.۰۰۰) ریال تا هشتاد میلیون (۸۰.۰۰۰.۰۰۰) ریال، شلاق ازسی ویک تا هفتادوچهار ضربه و تا نودو نه ضربه در جرائم منافی عفت، محرومیت از حقوق اجتماعی بیش از شش ماه تا پنج سال، انتشار حکم قطعی در رسانهها، ممنوعیت از یک یا چند فعالیت شغلی یا اجتماعی برای اشخاص حقوقی حداکثر تا مدت پنج سال، ممنوعیت از دعوت عمومی برای افزایش سرمایه برای اشخاص حقوقی حداکثر تا مدت پنج سال، ممنوعیت از اصدار برخی از اسناد تجاری توسط اشخاص حقوقی حداکثر تا مدت پنج سال
ب- مجازات موضوع ماده(۶۲۱) قانون، در صورتی که ارتکاب جرم به عنف یا تهدید باشد به حبس درجه چهار و در غیر این صورت به حبس درجه شش کاهش می یابد.
حبس درجه چهار عبارت است از حبس بیش از پنج تا ده سال، جزای نقدی بیش از یکصد و هشتاد میلیون (۱۸۰.۰۰۰.۰۰۰) ریال تا سیصد و شصت میلیون (۳۶۰.۰۰۰.۰۰۰) ریال و انفصال دائم از خدمات دولتی و عمومی
ج- مجازات موضوع ماده(۶۷۷) قانون، در صورتی که میزان خسارت وارده یکصد میلیون ریال یا کمتر باشد به جزای نقدی تا دو برابر معادل خسارت وارده کاهش می یابد.
ت- مجازات حبس موضوع ماده (۶۸۴) به حبس درجه شش کاهش می یابد.
ث- مجازات موضوع مواد (۶۰۸) و(۶۹۷) به جزای نقدی درجه شش کاهش می یابد.
این ماده با (۱۴۷) رأی موافق، ۴ رأی مخالف و ۱۱ رأی ممتنع از مجموع ۱۹۹ نماینده حاضر در جلسه به تصویب رسید.
لزوم توجیه صدور حکم حبس بیش از حداقل مقرر در رای دادگاه
همچنین در ادامه بررسی این طرح ماده ۲ این طرح نیز مصوب شد. طبق این ماده یک تبصره به شرح زیر به ماده ۱۸ قانون مجازات الحاق میشود:
چنانچه دادگاه در حکم صادره مجازات حبس را بیش از حداقل مجازات مقرر در قانون تعیین کند، باید مبتنی بر بندهای مقرر در این ماده و یا سایر جهات قانونی، علت آن را در رای خود ذکر و به صورت مستدل علت صدور حکم بیش از حداقل مقرر قانونی را توجیه کند.
این ماده با ۱۵۰ رأی موافق، ۵ رأی مخالف و ۶ رأی ممتنع از مجموع ۲۰۱ نماینده حاضر در صحن موافقت کردند.
تبدیل حبس های ابد غیرحدی مقرر به حبس درجه یک
در ادامه جلسه علنی مجلس شورای اسلامی نمایندگان با تصویب ماده ۳ طرح تقلیل مجازات حبس تعزیری، براساس ماده ۳ این طرح؛ عبارت «حبس بیش از ۲۵ سال» در ذیل درجه یک ماده (۱۹) قانون مجازات اسلامی مصوب ۱۳۹۲/۲/۱ به عبارت «حبس بیش از ۲۵ سال تا ۳۰ سال» اصلاح و یک تبصره بهشرح زیر بهعنوان تبصره (۶) به ماده مذکور الحاق می شود:
بر اساس تبصره این ماده، تمام حبس های ابد غیرحدی مقرر در قانون به حبس درجه یک تبدیل می شود.
حبس درجه یک عبارت است از حبس بیش از بیست و پنج سال، جزای نقدی بیش از یک میلیارد (۱.۰۰۰.۰۰۰.۰۰۰) ریال، مصادره کل اموال و انحلال شخص حقوقی
ماده ۳ این طرح با ۱۴۸ رأی موافق، ۶ رأی مخالف و ۷ رأی ممتنع از مجموع ۲۰۵ نماینده حاضر در صحن موافقت شد.
تعیین شرایط تقلیل یا تبدیل مجازات تعزیری
در ادامه جلسه ماده (۴) این طرح نیز با ۱۴۹ رأی موافق، ۷ رأی مخالف و ۹ رأی ممتنع از مجموع ۲۰۵ نماینده حاضر به تصویب رسید.
نمایندگان در این ماده مقرر کردند: دادگاه میتواند فردی را که به حد، قصاص یا مجازات تعزیری محکوم کرده است، بارعایت شرایط مقرر در این قانون، متناسب با جرم ارتکابی و خصوصیات وی به یک یا چند مجازات از مجازاتهای تکمیلی تبصرههای این ماده محکوم نماید.
نمایندگان مجلس شورای اسلامی در ادامه به تصویب ماده ۵ این طرح، ماده ۳۷ قانون مجازات اسلامی را اصلاح و یک تبصره به آن الحاق کردند.
بر اساس این ماده در صورت وجود یک یا چند جهت از جهات تخفیف دادگاه میتواند مجازات تعزیری را به نحوی که به حال متهم مناسبتر باشد تقلیل دهد یا تبدیل کند.
تقلیل مجازات حبس به میزان یک تا سه درجه در مجازاتهای درجه چهار و بالاتر، تقیل مجازاتهای حبس درجه ۵ و درجه ۶ به میزان یک تا دو درجه یا تبدیل این مجازات و مجازات حبس درجه ۷ حسب مورد به جزای نقدی متناسب با همان درجه و تبدیل مصادره کل اموال به جزای نقدی به درجه ۱ تا درجه ۴ از جمله این تبدیل و تقلیلهای امروز نمایندگان در این ماده است
به گزارش ایرنا، تقلیل انفصال دائم به انفصال موقت به میزان ۵ تا ۱۵ سال، تقلیل سایر مجازاتهای تعزیزی به میزان درجه ۱ یا ۲ درجه یا تبدیل آن به مجازات دیگر از همان درجه یا یک درجه پایینتر هم از دیگر موارد تقلیل و تبدیل مجازات میباشد.
طبق تبصره این ماده چنانچه در اجرای مقررات این ماده یا سایر مقرراتی که به موجب آن مجازات تخفیف مییابد، حکم به حبس کمتر از ۹۱ روز صادر شود به مجازات جایگزین مربوط تبدیل میشود.
مجازات حبس تعزیری را با ۱۵۶ رأی موافق، ۵ رأی مخالف و ۷ رأی ممتنع از مجموع ۲۰۵ نماینده حاضر در جلسه تصویب شد.37 نفر از نمایندگان حاضر در جلسه در رای گیری شرکت نکردند.