العالم ـ آمریکا
«مری لوئیس کلی» روز جمعه (۴ بهمنماه) با مایک پمپئو مصاحبهای ۹ دقیقهای انجام داد که «ایران و ماری یووانوویچ سفیر پیشین آمریکا در اوکراین - که در مه گذشته (اردیبهشت-خرداد) با دستور ترامپ از کار برکنار شد - محورهای اصلی آن را تشکیل میدادند.
به گفته این گزارشگر، زمانی که از پمپئو در مورد این سفیر پیشین پرسیده، او فریادزنان عباراتی توهینآمیز بیان کرده است.
طبق بیانیه این رسانه آمریکایی و اظهارات خبرنگار آن، پمپئو با ابراز نارضایتی از این پرسش، از «کلی» پرسید: فکر میکنی که آمریکاییها اهمیتی به اوکراین میدهند؟
به گفته این گزارشگر، پمپئو تا حدودی در مدت زمان گفتوگو، دست از فریادهای خود برنداشت و از دستیارانش خواست تا نقشهای سفید را نزد گزارشگر بیاورند تا او، اوکراین را روی آن نشان دهد. پس از نشان دادن موقعیت این کشور روی نقشه، پمپئو گفت، خبرش به گوش مردم میرسد.
به گفته این گزارشگر، او به دستیاران پمپئو اطلاع داده بود که پرسشهایی نیز در مورد اوکراین مطرح خواهد کرد، از جمله «آیا او به سفیر آمریکا در اوکراین یک معذرت خواهی بدهکار است یا خیر؟»
زمانی که خبرنگار پس از موضوع ایران به سراغ پرسشهای اوکراین رفت، پمپئو گفت که فقط توافق کرده بود به موضوع ایران بپردازد.
پمپئو در پاسخ به کلی گفت: من از همه مقامهای وزارت امور خارجه و تک تک اعضای این تیم دفاع کردهام.
عزل سفیر آمریکا در اوکراین به موضوعی جنجالی در سیاست داخلی آمریکا و به ویژه فرآیند استیضاح ترامپ تبدیل شده است.
ادامه فشار حداکثری علیه ایران
پمپئو در ادامه این مصاحبه، سیاست «فشار حداکثری» دولت ترامپ علیه ایران را کارآمد خواند و با تکرار ادعاهای دولتمردان کاخ سفید گفت: ایران سالیان سال مشغول توسعه برنامه هستهای خود بود و توافق هستهای مسیر دستیابی به برنامه هستهای را برای آنان تضمین کرد.
به گزارش ایرنا به نقل از تارنمای این رادیو، محمدجواد ظریف پیشتر گفته بود که همه محدودیتهای اعمال شده بر سانتریفیوژها تعلیق شده است.
به نوشته این رسانه آمریکای، وزیر امور خارجه ایالات متحده از اعلام جزئیات سیاستهای کاخ سفید برای جلوگیری از «دستیابی تهران به سلاح هستهای» سر باز زد و فقط گفت: جلویشان را خواهیم گرفت.
پمپئو نگفت که آیا آمریکا با ایران به صورت مستقیم تعامل میکند یا خیر اما مدعی شد که واشنگتن ائتلافی تشکیل داده که مشغول فشار بر ایران برای پایان دادن به برنامه موشکی، فرآوری اورانیوم و بازفرآوری پلوتونیوم است.
وزیر امور خارجه آمریکا، اظهار نظری پیرامون شکلگیری توافق جدیدی برای جلوگیری از دستیابی تهران به سلاح (هستهای) نکرد اما گفت: بازدارندگی دیپلماتیک، نظامی و اقتصادی که اعمال کردهایم نتیجه بخش خواهد بود.