العالم ـ آمریکا
در کمتر از یک ماه، نیویورک به ویژه منهتن که روزی به «شهر بدون خواب» تعبیر میشد، چنان در سکوت فرو رفته که در تاریخ سابقه نداشته است.
۲۱۰ کشته ناشی از کرونا، تعطیل شدن مراکز تجاری، اقتصادی و سیاسی به ویژه سازمان ملل متحد و تعطیل شدن همه جلسات آن و درخواست اندرو کومو فرماندار این ایالت برای تعطیل کردن همه مراکز غیرضروری، وحشت ناشی از این ویروس را روز به روز افزوده است.
ابتدا آزمایش یک نفر مثبت شد و چند روز بعد، آزمایش فرد دیگری مثبت شد که در ایام نهفتگی این ویروس، تردد زیادی به جاهای مختلف داشت و با مدارس و شخصیتهای مختلف سیاسی و قضایی در تعامل بود.
این مساله باعث شد تا شرایط مورد توجه مقامات این ایالت قرار گیرد و با شناسایی تمامی افراد مرتبط با این شخص، آمار مبتلایان به این بیماری هم زیاد و زیادتر می شد.
ابتدا تصمیم گرفتند تنها منطقه مسکونی، مدارس مرتبط و کنیسهای که این فرد مبتلا یا فرزندان وی به آنجا تردد داشتند را قرنطینه کنند اما این ویروس، محصور ناپذیر بود و به سرعت منطقه وسیعی را آلوده کرد.
کمبود کیت آزمایشگاهی برای شناسایی مبتلایان و همچنین گران بودن انجام آن، پزشکان و کادر درمانی را از اینکه در مراحل نخست بتوانند افراد را مورد شناسایی قرار دهند، ناتوان میساخت و حتی به خاطر هزینه گزاف درمانی، سعی میکردند بدون انجام آزمایش، اقدامات درمانی سرپایی و در موارد زیادی غیرکرونایی تجویز کنند.
از ابتدای ماه مارس اما شرایط رفته رفته پیچیدهتر شد. موارد جدیدی کشف میشد، نیاز به کیت آزمایش این ویروس گستردهتر شد. درخواست از دولت فدرال برای تامین این کیتها افزایش یافت اما از آنجا که دونالد ترامپ حاضر نبود این موضوع را یک مساله حاد بداند، اختلالات زیادی در مقابله با شیوع این ویروس ایجاد شد.
نفرات مبتلا از یک نفر به ۱۰ نفر و بعد هم به صورت تصاعدی بالا رفت تا اینکه فرماندار ایالت و شهردار نیویورک، صدای استمدادشان بلند شد و گفتند اگر ترامپ اقدام جدی نکند و از قانون مربوطه برای به کارگیری ارتش و تاسیسات مربوطه برای تامین مایحتاج پزشکی استفاده نکند، آمار مرگ و میر به طور وحشتناکی زیاد خواهد شد.
ترامپ تصور میکرد داغ کردن این مساله، بازی طراحی شده دموکراتها در سال انتخابات ریاست جمهوری است اما هنگامی که بازار سهام به شکل ناباورانهای سقوط کرد، برای مهار این ویروس دست به کار شد.
اما فرمانداران ایالتهای مختلف همچون واشنگتن و نیویورک، منتظر اقدامات دولت مرکزی نماندند و دستور اجرایی صادر کردند که «ایالت در حالت مکث" قرار گیرد.
در ۲۲ مارس، کومو فرماندار ایالت نیویورک دستور داد تمام بنگاههای تجاری غیرضروری در سراسر این ایالت بسته شوند. تجمعات غیرضروری در هر اندازه و تعدادی به تعویق افتد و تنها کارگران خدمات ضروری از خانه خارج شوند اما فاصله اجتماعی حداقل ۲ متر را رعایت کنند.
وی خواستار محدود شدن فعالیت افراد در فضاهای بازی همچون پارکها شد و بر پرهیز از هرگونه تماس نزدیک تاکید کرد. همچنین اشخاص باید استفاده از وسایل نقلیه عمومی را در موارد ضروری محدود کنند.
فرماندار نیویورک در این دستور ۱۰ مادهای خود اظهار کرد افراد بیمار نباید از خانه خود خارج شوند ، مگر اینکه مراقبت های پزشکی را دریافت کنند. جوانان هم به فاصله اجتماعی به ویژه در مواجهه با افراد آسیب پذیر در نظر بگیرند.
کومو بر استفاده از ضدعفونیکنندههای دست تاکید کرد و افزود بنگاهها و مشاغل اساسی اعم از انتفاعی و غیرانتفاعی مشمول این محدودیتها نمیشوند.
در دستور العمل فرماندار نیویورک ضمن مشخص کردن مشاغل و زیرساختهای ضروری که نیازی به تعطیلی ندارند، آمده است که معابد و نیایشگاهها مشمول این تعطیلی نمی شوند اما به شدت توصیه می شود از هرگونه جماعتی پرهیز و فاصله اجتماعی را هم مراعات کنند.
در ۱۸ مارس هم کومو بخشنامهای صادر کرد که به موجب آن، حقوق آن دسته از افرادی که به خاطر شرایط اضطراری، قرنطینه شدهاند، تضمین شده است.
این اقدام پیشگیرانه برای اطمینان دادن به نیویورکیها انجام شد که امنیت اقتصادی آنها به خطر افتاده است تا بتوانند از خانواده خود مراقبت کنند.
فرماندار نیویورک دلیل این دستور العمل را اینگونه توصیف کرد که هیچ کسی نباید برای انتخاب کردن بین شغل یا نجات خانواده خود به ویژه در این شرایط همهگیری مشکل داشته باشد.
با فراگیر شدن ویروس کرونا و افزایش ۲ برابری آمار مبتلان به کووید-۱۹ در نیویورک، کومو دستور داد به استثنای خدمات ضروری، ۱۰۰ درصد مشاغل دیگر باید تعطیل شوند و در خانه بمانند.
کلیه اجتماعات غیر ضروری افراد با هر اندازه به هر دلیلی به طور موقت ممنوع است اما از روز چهارشنبه، سازمان غذا و دارو اجازه داد داروی جدیدی در نیویورک برای درمان بیماران مبتلا به کووید-۱۹ استفاده شود که از آنتی بادی ساخته شده است اما هنوز قضاوتی درباره آثار و نتایج آن صورت نگرفته است.
محافظت از افرادی که بالای ۷۰ سال سن دارند یا سیستم ایمنی بدن آنها ضعیف است، تحت دستور العمل خاصی برقرار است.
فرماندار نیویورک در این روز تاکید کرد کلیه مشاغل غیر ضروری در سراسر کشور باید تا اطلاع قبلی، بسته باشند و کافه ها و رستورانها تنها امکان پذیرش سفارش برای سرو در خارج از این اماکن را دارند.
کومو خاطرنشان کرد انجام آزمایش کرونا برای همه نیویورکیهای واجد شرایط به صورت رایگان انجام میشود.
با فراگیر شدن ویروس کرونا، ظرفیت بیمارستانها و مراکز درمانی، کفاف تعداد مراجعه کنندگان را نمیدهد به گونهای که در محوطه بسیاری از آنها چادرهایی تعبیه شده و پذیرش بیماران کرونایی در آنجا انجام می شود.
حال این اقدامات هم پاسخگونیست و فرماندار نیویورک خواستار افزایش ۵۰ تا ۱۰۰ درصدی بیمارستانها برای پذیرش بیماران مبتلا شده است اما مشکل دستگاه تنفسی را دارند.
کومو در نشست خبری روز سه شنبه اظهار کرد در حال حاضر حدود هفت هزار ونتیلاتور وجود دارد اما آنها به ۳۰ هزار دستگاه ونتیلاتور نیاز دارند. دولت فدرال باید ونتیلاتورها را بر اساس نیاز توزیع کند. ما در نیویورک اکنون به آنها احتیاج داریم. پس از عبور نیویورک از اوج این بیماری همهگیر، من خود دستگاههای تنفسی را به هر کجا که نیاز باشد، منتقل می کنم.
وی که بارها خواستار استفاده از قانون تولید دفاعی فدرال برای ساخت دستگاههای تهویه شده است، گفت این دستگاهها تفاوت مرگ و زندگی است. عدم استفاده از این قانون را نمی فهمم. اگر نه الان ، پس چه زمانی؟
فرماندار نیویورک همچنین از کادر بهداشتی درمانی بازنشسته خواست تا به عنوان نیروی ذخیره، ثبت نام کنند و گفت ما به دانشجویان و کارکنان دانشکده پرستاری نیازمندیم.
فرماندار نیویورک در واکنش به اظهارات دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا که گفته بود نمیتوان کشور را تعطیل نگهداشت و باید کارکنان به کارشان بازگردند هم گفت مردم آمریکا بین سلامت و اقتصاد، قطعا سلامت را انتخاب می کنند. ما نمیخواهیم یک تا ۲ درصد از نیویورکیها را قربانی کنیم. این ما نیستیم. ما برای نجات هر زندگی که بتوانیم می جنگیم و آن را رها نمیکنیم.
کومو اعتراف دیگری هم به شرایط بحرانی نیویورک کرد و گفت: قله این بیماری همهگیر بالاتر و زودتر از آنی است که تصور می کردیم. ما معتقدیم که ۱۴-۲۱ روز از این قله فاصله داریم.
وی اظهار کرد ما ۱۱۰ هزار تخت بیمارستانی را برای این بیماری پیش بینی کرده بودیم اما اکنون با روند صعودی مبتلایان کووید-۱۹ نیاز به تخت بیمارستانی به ۱۴۰ هزار افزایش یافته است.
به گزارش ایرنا، بر اساس آخرین آمار منتشر شده، تعداد کل مبتلایان به ویروس جدید کرونا در ایالات متحده آمریکا ۵۴ هزار و ۸۹۶ نفر هستند که از این تعداد، ۳۴۸ نفر بهبود یافته و ۷۸۳ نفر هم جان باختهاند.