العالم- کشکول
دزدی دریایی کمکهای انسانی و تجهیزات پزشکیِ حتی کشورهای دوست و هم پیمان واشنگتن و تداوم تحریم پزشکی و بهداشتی علیه ایران و همچنین سیاسی کردن معاهدات و توافقنامههای بینالمللی در حوزه بهداشت و تهدیدهای رئیسجمهوری آمریکا علیه سازمان بهداشت جهانی، تمامی این موارد نشاندهند فرهنگ آمریکایی است که مبتنی بر فلسفه مادیگرایانه و خودخواهانه از یک سو و عدم اعتماد به دولت آمریکا از سوی دیگر است.
یکی از جنجالیترین بحرانهای اخیر مصادره محمولههای ملزومات پزشکی و دزدی دریایی ماسکهای بهداشتی در مسیر حرکتش به آلمان و فرانسه توسط ایالات متحده آمریکا بوده است. وزیر کشور آلمان این اقدام آمریکا را "دزدی دریایی مدرن" توصیف و تأکید کرده است که این یک روش متمدنانه برا تعامل شرکای اروپایی نیست و این رفتار آمریکا "وحشیانه" است.
در کنار آلمان، همچنین فرانسه، کانادا و ایتالیا دزدی دریایی آمریکا را محکوم کردند که "دونالد ترامپ" رئیسجمهوری آمریکا اینگونه پاسخ داد: "ما به ماسکهای پزشکی نیاز داریم و نمیخواهیم به دست کشورهای دیگر برسد. اگر دیگران چیزی که برای مردممان میخواهیم به ما ندهند، برخورد سختی با آنها خواهیم کرد."
دزدی دریایی تجهیزات پزشکی توسط آمریکا همزمان شد با اقدام ترامپ برای تعلیق همکاری واشنگتن با سازمان بهداشت جهانی؛ او با این اقدام تمامی معاهدات و توافقنامههای بینالمللی در حوزه بهداشت را نقض کرد.
چنین رفتار آمریکایی بیش از هر زمان دیگری این ضرورت را ایجاد میکند که سازمان ملل و کشورهای هم پیمان و دوست واشنگتن در تعامل با آمریکا تجدیدنظر کنند به رغم اینکه این کشورها و این سازمان موضعی بیطرفانه در قبال رویکرد ظالمانه ایالات متحده در قبال جمهوری ایران و تداوم تحریم آن در شرایط حساس انسانی اتخاذ کردهاند.
مسئولان ایرانی از تمامی کشورهای جهان و سازمانهای بینالمللی خواسته است به منظور جلوگیری از شیوع ویروس کرونا و مبارزه با آن، برای شکست تحریمهای آمریکا تلاش کنند؛ چرا که قانون تحریمهای آمریکا ضد تهران مانع از خرید وسایل پزشکی و درمانی توسط ایرانی شده است، در این میان، برخی بانکهای اروپایی و آسیایی نیز از ترس مجازاتهای آمریکایی از تعامل با ایران خودداری میکنند.
این مسائل و برخی مسائل دیگر ایجاب میدهد که جهان سطح نگرش خود به بحرانهای بینالمللی و معضلات را ارتقاء داده و مبانی اخلاقی و ارزشهای انسانی را در حل این بحرانها اتخاذ کند و از هر رویکردی که منافع عالی انسان را به خطر میاندازد، اجتناب کند؛ زیرا ویروس کرونا هیچ فرقی میان انسانها نمیگذارد و لازم است تمامی کشورهای جهان، تا دیر نشده است- تلاشها و امکانات خود را برای مواجهه با این ویروس یکپارچه کنند و دست کمک به هر کشوری که به کمکهای بشردوستانه نیاز دارد، دراز کند. سازمان بهداشت جهانی نیز باید به مسئولیتهای خود در مبارزه با خطر کرونا و فراهم کردن بستر مناسب برای هماهنگی و همکاری تمامی کشورها در این زمینه عمل کند. دیگر سازمانهای بینالمللی و در راس آنها، سازمان ملل، باید نقش خود را در مقابله با هر رویکردی که به ضرر سلامت و امنیت انسانها دنبال میشود، ایفا کند بهویژه اینکه بسیاری از کشورها خواستار لغو سریع تحریمهای ایران بهویژه در حوزه پزشکی و بهداشتی دارند با توجه به اینکه شرایط کنونی به دلیل شیوع فراگیر کرونا در سرتاسر جهان دشوار شده است.
محمدجواد ارویلی