العالم-نظرکده
کارشناسان اقتصادی معتقدند که جایگزین ها و گزینه های مالی عربستان در مسیر حمایت های آمریکا از این کشور در قالب توافقات تسلیحاتی و حمایت از جنگ هایی که ریاض در منطقه به راه انداخته است و کاهش قیمت نفت، از بین رفته است، چنانکه به راه انداختن جنگ علیه یمن به تنهایی 230 ملیون دلار به صورت ماهیانه برای عربستان هزینه داشته است که مجموع این رقم طی سالیان جنگ به 8 ملیارد دلار رسیده است.
به عقیده کارشناسان، تصمیمات نادرستی که ولیعهد عربستان اتخاذ می کند درنهایت امپراطوری عربستان را به سراشیبی سقوط کشانده و ریاض را در معرض فروپاشی سیاسی شدید قرار داده است، چنانکه یک کشتی تفریحی به ارزش 350 ملیون دلار و نقاشی های هنری به ارزش 450 ملیون دلار خریداری کرد.
کارشناسان مسائل اقتصادی با بیان اینکه امنیت عربستان در گرو امنیت اقتصادی و مالی است، تاکید دارند بن سلمان سرنوشت کشور را به خطر انداخته چرا که 90% اقتصاد عربستان به نفت وابسته است و اقدامات دولت عربستان در خصوص افزایش مالیات ها، در برابر ناتوانی و کمبودی که عربستان هم اکنون با آن مواجه است، به حساب نمی آید، در حالی که اقتصاد نفتی جهان را در قبضه دارد و تاکید شده است که عربستان به 120 ملیارد دلار برای بودجه نیاز دارد، قرار است این مبلغ چگونه تامین شود؟
عربستان هم اکنون در حالت رکود اقتصادی قرار دارد همچون آمریکا که به دنبال شیوع ویروس کرونا دچار رکود حاد اقتصادی شده است و همین مسئله باعث خواهد شد که در آینده موازنه قوا و روابط میان کشورها در سطح جهانی تغییر پیدا کند.
به اعتقاد کارشناسان، عربستان سعودی با گزینه های دشواری روبرو است، اول اینکه باید تولید نفت را کاهش داده، خونریزی و جنگ ها علیه دیگر کشورها را متوقف کرده و با همسایگان خود آشتی کند.
در مقابل برخی دیگر معتقدند که تمام نشانه ها حاکی از آن است که زمان حکم فرمایی آل سعود به پایان رسیده است و در راس این نشانه شکست اقتصادی حتی پیش از زمان شیوع کرونا بوده است و از بد بیاری عربستان، کرونا به روند سقوط ریاض کمک کرد، چنانکه ریاض نیمی از درآمد مالیاتی خود را که تقریباً 70 درصد از هزینه های عمومی را شامل می شود از دست داد به علاوه اینکه علاوه بر کسری بودجه، حدود 112 میلیارد دلار از دست داد.
کارشناسان معتقدند که روند دائمی سقوط قیمت نفت و وجود خلل سیاسی در داخل خاندان حاکم در عربستان نشانه هایی است از پایان آنچه محمد بن سلمان ولیعهد سعودی نام آن را برنامه اقتصادی 2030 نامیده است.
نظر شما چیست؟
-نشانه های فروپاشی برنامه 2030 بن سلمان چیست؟
-آیا بحران مالی عربستان، این کشور را در مقابل جدی ترین فروپاشی در دو دهه قرار داد؟
-در این فرپاشی اقتصادی عربستان، آیا هدر دادن ثروت در جنگ ها و مداخلات خارجی آیا می توان کرونا را عامل اصلی این مسئله دانست؟