العالم - آمریکا
وبگاه تحلیلی «اینترسپت» در یادداشتی که روز گذشته منتشر شد نوشت، آمریکا درباره کمکهای بهداشتی و درمانی به آفریقا خودنمایی میکند اما در عین حال اکثر کشورهای این قاره را بمباران میکند.
اینترسپت در این گزارش نوشت، زمانی که شیوع بیماری کرونا در قاره آفریقا در اواخر ماه مارس، آغاز شد، وزارت خارجه آمریکا در رسانه اجتماعی توئیتر درباره کمک بهداشتی و درمانی آمریکا به این قاره خودستایی کرد. توئیتی که این وزارتخانه در 25 مارس نوشت، نشان میدهد که آمریکا بیش از 100 میلیون دلار به کشورهای خارجی از جمله کشورهای آفریقایی کمک درمانی و دارویی رسانده است.
وبگاه اینترسپت در این یادداشت نوشت شواهد بسیاری نشان میدهند زمانی که برای آمریکا بحث آفریقا مطرح میشود تمرکز این کشور به جای اینکه بر نجات جان افراد باشد، پایان دادن به زندگی آنان است. این مسئله به خصوص در دو کشور آفریقایی، یعنی لیبی و سومالی که بزرگترین منافع را برای نظامیان آمریکا دارند، صدق میکند.
ستاد فرماندهی آفریقا ایالات متحده آمریکا زمانی که در سال 2008 به طور کامل عملیاتی شد، سربازان آمریکایی شاهد مبارزاتی در بیش از دهها کشور آفریقایی بودهاند و بیش از هزار و 500 حمله هوایی، حمله کماندویی و دیگر مأموریتهای زمینی در لیبی و سومالی انجام دادهاند.
این دو کشور آفریقایی از لحاظ سهم دریافتی کمکهای درمانی و بهداشتی آمریکا همچنان فقیر هستند و این در حالی است که نیروهای آمریکایی، صدها و میلیونها دلار را صرف حملات هوایی بر این دو کشور کرده است.
ارتش آمریکا در تلاش بوده ستاد فرماندهی آفریقا را به عنوان سپاه صلح نشان دهد نه مانند ستاد فرماندهی که عملیاتهای نظامی آمریکا و اقداماتی که موجب جنگ در «خاورمیانه بزرگتر» شده را نظارت میکند.
اینترسپت در ادامه نوشت، نقشههای وزارت خارجه آمریکا نشان میدهند که لیبی کمتر از 500 هزار دلار و بین 500 هزار تا 99 میلیون دلار نیز سومالی کمکهای درمانی و بهداشتی دریافت کردهاند.
بعد از حادثه یازده سپتامبر، آمریکا حملات بیشتری را در لیبی انجام داده و در این حملات جنگجویانی را مورد هدف قرار داده که با داعش و القاعده در ارتباط بودهاند. بر اساس آماری که یک فرمانده بازنشسته نیروی هوایی آمریکا برای مرکز اینترسپت فراهم آورده است، آمریکا از 2011 تاکنون، حدود 776 حمله هوایی در شمال آفریقا انجام داده است.
عمده این حملات در دوره «باراک اوباما»، رئیسجمهور پیشین آمریکا، صورت گرفتند، که نخستین حملات بزرگ در سال 2011 برای حمایت از شورشیان بودند که در نهایت نیز معمر قذافی، نخستوزیر وقت لیبی را برکنار کردند. آن جنگ، کشور لیبی را متلاشی کرد.
در حالی که ارتش آمریکا حملات هوایی بیشتری را در لیبی انجام داده است اما سومالی نیز سالهای طولانی محل عملیاتهای هوایی آمریکا در خارج از منطقه عملیاتی ستاد فرماندهی مرکزی آمریکا بوده است و این جنگ در دولت ترامپ افزایش داشته است. آمریکا بعد از سال 2007، بیش از 220 بار به سومالی حمله کرده است.
گمانهزنیهای زیادی درباره کاهش نیروهای آمریکایی در آفریقا وجود دارند و ویروس کووید-19 استقرار این نظامیان را در سراسر جهان محدود کرده است. اما تعداد سربازان مستقر در سومالی از سال گذشته همچنان بین 650 تا 800 میباشد. برای محل استقرار این سربازان و حمایت از صدها مأموریت زمینی در این سالها، ارتش آمریکا تعداد زیادی پاسگاه و پایگاه را در این کشور ایجاد کرده است، اما متخصصان گفتهاند چیزی که سومالی واقعاً به آن نیازمند است، کلینیکها و بیمارستانها هستند.
حملات آمریکا به سومالی بعد از سال 2007 موجب کشته شدن حدود 142 غیرنظامی شده است و این حملات در لیبی بعد از سال 2011 نیز بیش از 82 کشته بر جای گذاشته است. با این وجود ستاد فرماندهی آفریقا تأیید کرده که تنها چهار غیرنظامی بر اثر این حملات در کشور سومالی کشته شدهاند.
پایگاه اینترسپت در پایان نوشت، عدم هماهنگی ستاد فرماندهی آفریقا با وزارت خارجه و همچنین با اداره توسعه بینالمللی آمریکا احتمالاً دلیل اصلی این موضوع بوده که غیرنظامیان سومالی هرگز نتوانستهاند کمک، جبران خسارات یا تلفات ناشی از حملات هوایی آمریکا را دریافت کنند.