العالم - عراق
«احمد الاسدی» رئیس فراکسیون پارلمانی «السند الوطنی» در گفتوگوی اختصاصی با شبکه المیادین، به جزئیات آزادسازی شهرهای عراق از دست داعش و نقش فرماندهان شهید در این امر پرداخت.
«احمد جاسم الأسدی» نماینده پارلمان عراق که علاوه بر ریاست فراکسیون السند الوطنی، سخنگوی رسمی ائتلاف الفتح است، سخنگوی رسمی سابق سازمان الحشد الشعبی و دبیرکل حزب «الحرکه الاسلامیه» و فرمانده یکی از تشکیلات زیرمجموعه الحشد به نام «کتائب جند الامام» بود که پست مشاور آشتی ملی در نخستوزیری سابق عراق را نیز در کارنامه خود دارد.
سخنگوی سابق سازمان الحشد الشعبی عراق، با اشاره به اینکه داعش، ابزار اجرای طرح استکباری در منطقه بود، گفت: از سال ۲۰۰۴، القاعده، کنترل ادارات دولتی در شهر موصل را به دست گرفته بود و با همکاری عشائر بر این امر فائق آمده بود. سه سال پیش از سقوط موصل، سوء اداره پرونده امنیتی، رواج فساد در سرویسهای امنیتی و بخشهای نظامی وجود داشت و بستر گروههای داعشی در موصل از سال ۲۰۱۲ آماده بود و در آن زمان نام این گروهها، القاعده بود.
الاسدی ادامه داد: القاعده در آن زمان، به صورت شبه علنی از تجار و سرمایهگذاران و سرمایهداران مالیات و حق امتیازهای مختلف میگرفت و کنترل و قدرت در موصل را میان گروههای تروریستی و برخی گروههای سیاسی همسو با پروژه داعش تقسیم کرده بود. در نیمه نخست سال ۲۰۱۴،کلیه مساحتهای مشترک میان عراق و سوریه به دست گروههای تروریستی افتاد و عکسهای ماهوارهای آن زمان، به وضوح پادگانهای آموزش نیروهای القاعده و داعش را در صحرای نینوی و الانبار نشان میدهد.
آمریکا به درخواست کمک دولت عراق پاسخ منفی داد
این نماینده عراقی گفت: بر اساس توافقنامه راهبردی امضا شده میان بغداد و واشنگتن، دولت عراق از آمریکا خواست تا آن را به جنگنده مجهز سازد اما دولت آمریکا جواب رد داد.
چرایی سقوط ناگهانی موصل
وی توضیح داد: چند هفته پیش از سقوط موصل، اطلاعات متعددی درباره آمادگی داعش برای حمله به این شهر در دست بود. کشته شدن معاون «ابوبکر البغدادی» در نینوی تنها چند روز پیش از حوادث موصل خود بیانگر جزئیات متعددی است. در حالی که گزارشهای اطلاعاتی میگفت که داعش به استان نینوی حمله خواهد کرد و سقوط موصل قطعی است، به صورت جدی به این اطلاعات توجه نشد و تدابیر لازم برای جلوگیری از این سقوط اتخاذ نشد.
«برخی طرفهای منطقهای مسئولیت تظاهراتهای مطالبه گرانه مردمی را برعهده گرفتند و با سرمایهگذاری بر آن، این تظاهراتها را به مراکزی برای هدف قرار دادن دولت عراق تبدیل کردند. در اواخر سال ۲۰۱۳، سرودها و شعارهای القاعده و داعش به صورت علنی در میدانهای تحصن و اعتصاب بر زبان میآمد.»
پروژه تروریسم، سوریه و عراق را در راستای خدمت به پروژه اسرائیل در منطقه هدف قرار داد
الاسدی ادامه داد: پروژه تروریسم ابتدا سوریه را هدف قرار داد و سپس عراق را تا به طرح اسرائیل در منطقه که از سوی آمریکا حمایت میشد، خدمت کند. طرفهای عربی نیز بخشی از این طرح بوده و هستند و در نهان و آشکار به آن خدمت میکنند و در ریختن خون عراقیها شرکت داشته اند.
«داعش ابزار پروژه استکباری در منطقه است. پیش از آن نیز القاعده این نقش را داشت و هنوز نیز ابزارهای دیگری مانند جبهه النصره در سوریه، برای این پروژه وجود دارد.»
مقاومت از روز نخست حمله داعش در صحنه بود
وی درباره وضعیت شهر فلوجه گفت: رزمندگانی که در مقابل رژیم سابق و سپس اشغالگری ایستادگی کرده بودند، در آمادگی کامل بودند تا اینکه فلوجه نیز به دست داعش سقوط کرد. گروههای مقاومت در حال نبرد در اطراف بغداد با هماهنگی ارتش بودند و مقابل پیشروی گروههای داعشی را میگرفتند.
این نماینده عراقی افزود: فروپاشی با سقوط موصل به سرعت پیش میرفت و کلیه شهرستانهای مرتبط با آن و صلاح الدین در عرض یک روز سقوط کردند. رزمندگان فوری خود را برای جلوگیری از رسیدن داعش به بغداد و سامراء رساندند و در راس آنها فرماندهان شهید، «سپهبد قاسم سلیمانی» و «ابومهدی المهندس» نائب رئیس الحشد الشعبی قرار داشتند.
اقدام فوری شهیدان سلیمانی و المهندس برای توقف پیشرویهای داعش
«شهید سلیمانی ۱۰ ژوئن وارد بغداد شد و با المهندس و صدها رزمنده دیگر خود را به شهر «بلد» رساند و راه را بست.المهندس با رزمندگان در ارتباط کامل بود و ما در ساعات اولیه درباره شیوههای متوقف کردن پیشروی داعش و فروپاشی سرویسهای امنیتی رایزنی میکردیم. در ۱۱ ژوئیه من به همراه گروهی از جوانان «جند الامام» خود را به پایگاه بلد رساندم و ما یک گروه را به پایگاه محاصره شده «اسپایکر» اعزام کردیم.۴ خودرو از نوع هامر از فرمانده لشکر چهارم عقبنشینی کرده از صلاحالدین گرفتیم و به همراه ۱۵ رزمنده وارد بلد شدیم و تا قبل از ظهر ۱۲ ژوئن، سلاح ها و تجهیزات نظامی را میان کمیتههای مردمی در بلد توزیع کردیم و نیمه شب به بغداد بازگشتیم.»
نحوه تشکیل الحشد الشعبی با فتوای مرجعیت
سخنگوی سابق الحشد الشعبی ادامه داد: ۱۳ ژوئن، که آیتالله سید علی السیستانی، مرجعیت عالی دینی در عراق فتوای [جهاد کفایی] را صادر کرد و المهندس از رزمندگان خواست تا حضور یابند و فتوای مرجعیت را اجرا کنند. در همان روز صدها هزار رزمنده خود را به پایگاههای التاجی و مدرسه پلیس فدرال رساندند.
«در حد فاصل میان سقوط موصل و صدور فتوای مرجعیت، نیروهای مقاومت تحت فرمان شهید سلیمانی و شهید المهندس، دهها شهید تقدیم کرده بود و در ۱۴ ژوئیه دستور ریاستی «نوری المالکی» نخستوزیر وقت برای تشکیل سازمانی (هیأتی) برای اداره نیروهای داوطلب تحت عنوان سازمان الحشد الشعبی تشکیل شد.
وی در بخش دیگری از این مصاحبه گفت: اگر فتوای مرجعیت و حضور الحشد نبود، بغداد سقوط میکرد و عراق نابود بود و کلیه کشورهای منطقه که از سازمانهای تروریستی حمایت میکنند، از عرش به فرش میآمدند.
رفتار شهید سلیمانی مانند یک رزمنده بود نه مستشار نظامی غیرعراقی
وی درباره نقش شهید سلیمانی در جریان عملیاتهای نظامی علیه داعش گفت: وی در خط مقدم عملیاتهای نظامی به ویژه خطرناک قرار داشت تا خود از وضعیت موجود اطلاع یابد. ما احساس نمیکردیم که شهید سلیمانی عراقی نیست در حالی که او به درخواست دولت عراق و با ماموریت رسمی به عنوان مستشار نظامی به کشور ما آمده بود. او مانند یک فرمانده یا مستشار نظامی که بخواهد به یک کشور دیگر مشورت بدهد، رفتار نمیکرد بلکه مانند یک رزمنده همچون سایر رزمندگان عمل میکرد. دهها بار به سوی او تیراندازی شد یا با انفجارهای متعدد بمب روبرو شد اما شهید سلیمانی خونسرد و در آرامش بود.
دشواریهای عملیات جرف النصر
این نماینده عراقی که خود از فرماندهان نظامی الحشد الشعبی است درباره دشواریهای عملیات جرف النصر گفت: طی ۱۰ سال جرف النصر (با نام سابق جرف الصخر)، مکانی برای هدف قرار دادن زائران در مسیر کربلا و بغداد بود و تروریستها از مناطق مختلف آن برای هدف قرار دادن زائران استفاده میکردند. وضعیت جغرافیایی و دموگرافی (جمعیتشناسی) این منطقه، آزادسازی را دشوار میکرد اما الحشد با همکاری سرویسهای امنیتی عراق، این پیروزی را محقق کرد. طی تنها چند روز شهیدان سلیمانی و المهندس، آزادسازی جرف النصر را رقم زدند و به این ترتیب انگیزه برای انجام عملیاتهای [آزادسازی] در مناطق دیگر را تقویت کردند.
آزادسازی آمرلی
درباره شهر آمرلی نیز الاسدی گفت: این شهر از همه طرف محاصره بود اما با مقاومت و پایداری ساکنان آن و رزمندگان الحشد، نیروهای الحشد پس از ۸۳ روز محاصره وارد شهر شدند. شهیدان سلیمانی و المهندس در زمان محاصره شهر و در سایه تیراندازیها متعدد با بالگرد وارد آمرلی شده بودند.
«در دوم ژوئیه ۲۰۱۴ از شمال سامراء عازم منطقه «الزلایه» شدیم و ساکنان محلههای مسکونی این منطقه با تشکیلات الحشد الشعبی همکاری میکردند. شهر العلم در تکریت نیز مقابل داعش مقاومت کرد اما پس از دو هفته مقاومت، به دلیل عدم رسیدن کمکهای نظامی به دست داعش افتاد. اغلب جوانان العلم به سامراء آمدند و به تشکیلات الحشد پیوستند و در آزادسازی العلم و شهر تکریت مشارکت داشتند.»
الاسدی: عشائر و اهل سنت عراق معتقدند که از دست دادن المهندس برای آنها بیشتر از ما گران تمام شده است
وی درباره رفتار شهید ابومهدی المهندس گفت: فرماندهان و رهبران عشائر و رهبران سیاسی و اجتماعی سنی معتقدند که از دست دادن شهید المهندس برای آنها بیشتر از ما گران تمام شده است. المهندس کسی بود که با آوارگان همدردی میکرد و با آنها مهربان بود و زمانی که کودک یا زن آواره و هراسان از نبردها را میدید، میگریست.
«همچنین شهید سلیمانی در حالی که یک شخصیت دولتی و فرستاده رسمی کشوری دیگر به عراق بود، با عشائر دیدار میکرد و در هر فرصتی که به دست میآمد، از مناطق آزادشده بازدید میکرد.
رئیس فراکسیون السند الوطنی پارلمان عراق در ادامه به شبکه المیادین پیشنهاد داد تا فیلمی مستند از رفتار شهیدان سلیمانی و المهندس با اهالی سنجار تهیه کند.
تفاوت رفتار ایران و آمریکا با عراق در نبرد با داعش
این نماینده عراقی در ادامه به تفاوت رفتار ایران و آمریکا با عراق در زمان بحران داعش گفت: هواپیماهای حامل تجهیزات نظامی و اسلحه در ۱۱ ژوئن وارد بغداد شدند و جمهوری اسلامی ایران به رایگان، درهای انبارهای تسلیحات خود را به روی عراق باز کرد. اما آمریکا قاطعانه هرگونه پشتیبانی از عراق را رد کرد تا اینکه دولت نوری المالکی تغییر یافت.
وی درباره رابطه آمریکا با دولت المالکی گفت: آمریکا به این دلیل بر دولت المالکی خرده میگرفت که وی با قطع کمکها به دولت سوریه در روزهای مقابله نظام سوریه با داعش مخالفت کرده بود. پس از او دولت حیدر العبادی نیز دقیقا از همان گروه سیاسی المالکی انتخاب شد و او نیز مانند المالکی، فرزند حزب الدعوه بود. در دوره نخستوزیر العبادی نیز عملکرد الحشد الشعبی و نیروهای مسلح عراقی تغییری نکرد و حمایتهای ایران در آن دوره نیز ادامه داشت.
نقش نیروهای مقاومت در جلوگیری از سقوط اربیل
الاسدی توضیح داد: آمریکا تنها زمانی وارد عمل شد که اربیل به خطر افتاد و با رسیدن داعش به مسافت ۳۰ کیلومتری از آن، تهدید سقوط اربیل جدی شد. در آن زمان نیز باز شهیدان سلیمانی و المهندس با گروهی از مستشاران نظامی وارد اربیل شدند و با «مسعود بارزانی» رئیس وقت منطقه کردستان دیدار کردند.
«شهیدان سلیمانی و المهندس به همراه ۸۰ نیروی سپاه و حزبالله در خط مقدم ایستادند تا جلوی داعش را بگیرند. در همان روز چهار هواپیمای حامل تجهیزات نظامی و اسلحه از ایران وارد اربیل شد. گفتنی است از همان روز نخست دهها کادر اصلی از رزمندگان حزبالله در آموزش نیروها و انجام عملیاتهای نظامی در کنار ما بودند.
مشارکت نیروهای حزبالله لبنان در عملیاتهای آزادسازی شهرهای عراق
وی افزود: رزمندگان حزبالله در عملیاتهای آزادسازی جرف النصر، تکریت، سامراء، آمرلی، بلد، نینوی، صلاحالدین و الانبار شرکت داشتند.
آمریکا میگفت نبرد با داعش ۲۰ سال طول میکشد
الاسدی در پایان گفت: آمریکاییها میگفتند که نبرد با داعش ۲۰ سال طول میکشد اما عراقیها پس از سه سال پیروزی بزرگ را محقق کردند.
فارس