العالم - در گوشی
اندونزی به عنوان رئیس ماهانه شورای امنیت اعلام کرده است که طرح قطعنامه آمریکا برای تمدید تحریم تسلیحاتی ایران فقط یک رأی موافق داشته است و این یک رأی متعلق به جمهوری دومنیکن است. این در حالی است که چین و روسیه به آن رأی منفی و 11 کشور دیگر رأی ممتنع داده اند.
"چانگ چون"، سفیر چین در سازمان ملل پس از جلسه رأی گیری با صدور بیانیه ای اعلام کرد که این نتیجه یک بار دیگر ثابت کرد که تدابیر و اقدامات یک جانبه گرایانه و قلدری راه به جایی نمی برد.
"رابرت اوبراین"، مشاور امنیت ملی آمریکا، فرانسه، آلمان و انگلیس را به دلیل مخالفت با تمدید تحریم تسلیحاتی ایران، با عصبانیت مواضع آنها را ناامید کننده خواند.
نکته جالب توجه در اظهارات "اوبراین"، این است که مواضع کشورهای اروپایی در شورای امنیت، چندان دور از انتظار نبوده است. به عبارت دیگر دولت آمریکا می دانست که اروپایی ها چه موضعی دارند؛ این موضوع نشان می دهد که آنها نتوانسته اند حتی متحدان نزدیک خود را درباره توافق هسته ای ایران با خود همراه کنند.
شکست دیروز آمریکا در شورای امنیت و انزوای این کشور حتی در میان متحدان غربی خود گواهی است بر این حقیقت که ترامپ و پمپئو و دار و دسته شان – که در میان شادی و هلهله عربستان و رژیم صهیونیستی از برجام خارجه شدند – حتی یک سطر از این توافقنامه را نخوانده اند زیرا اگر خوانده بودند امروز با بند لغو تحریم سلاح های کلاسیک ایران در 18 اکتبر غافلگیر نمی شدند و می فهمیدند که نمی توانند به بهانه مکانیسم "ماشه"، تحریم های ایران را تمدید کنند چون اساسا برجام خارج شده اند.
این وضعیت رقت بار آمریکا در سطح بین الملل تا حد زیادی ناشی از شخصیت دمدمی مزاج و نامتعادل ترامپ و بی اطلاعی وی از مسائل سیاسی و نیز شخصیت وزیر خارجه اوست؛ وزیری تجربه های شکست و ناکامی خود را از سی آی ای به وزارت خارجه آورده است؛ انتظار می رفت او نماینده دیپلماسی ایران باشد در حالی که با ذهنیت یک افسر اطلاعاتی با موضوع ایران برخورد کرد. همه ما شروط دوازده گانه او را برای مذاکره ایران به یاد داریم. این شروط در واقع بیانگر ذهن ساده و ابتدایی پمپئو است و ترامپ هر از گاهی با اعلام آمادگی برای مذاکره بدون شرط با ایران، این ذهن را لگدکوب می کند.
دست رد شورای امنیت بین الملل بر سینه قطعنامه آمریکا با اینکه شکست سنگینی برای این کشور است اما این شکست در واقع شکست شخص پمپئوست که همه امکانات کشورش را در ماه های اخیر برای کسب رأی در شورای امنیت به کار گرفت. به همین دلیل او از نخستین مقامات آمریکایی بود که پس از این شکست به شورای امنیت حمله کرد و گفت که این شورا در "دفاع از صلح و امنیت بین المللی "، شکست خورده است!!
اما خود او از علت واقعی خشمش علیه شورای امنیت پرده برداشت و به صراحت گفت که مخالفت شورای امنیت با تمدید تحریم تسلیحاتی ایران، با مواضع و سیاست های چند کشور عربی از جمله عربستان، امارات و بحرین و رژیم صهیونیستی منافات دارد..!!
از سوی دیگر ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه در تلاش برای نجات ترامپ از شکست دیگر در شورای امنیت در آستانه انتخابات، پیشنهاد کرد که به منظور جلوگیری از آنچه که "تنش بیشتر"، در سازمان ملل خواند، کنفرانس سران اینترنتی با مشارکت آمریکا، انگلیس، فرانسه، چین، آلمان و ایران برگزار شود.
حال آیا ترامپ می تواند از این فرصتی که پوتین برای نجاتش از سقوط فراهم کرده استفاده کند یا همچنان اسیر غرور پوچ و تو خالی خود و گوش به فرمان وزیر خارجه شکست خورده اش باقی می ماند و سیلی دیگری را در مصاف با ایران دریافت خواهد کرد و ایران که درایت و برخورد مسئولانه خود با موضوع برجام را به همه جهانیان ثابت کرده است با همین درایت امروز امریکا را در شورای امنیت شکست داد.