العالم ـ آسیا
محمد اشرف غنی روز دوشنبه در نشست جینوا که به صورت آنلاین سخنرانی می کرد ، گفت که برای تامین صلح پایدار در افغانستان نیاز است تا یک اجماع قوی منطقهای بوجود آید.
وی گفت که برای تهیه یک چارچوب منطقهای برای تضمین صلح و ثبات سیاسی و مهار و از بین بردن تهدیدهای شبکههای تروریستی، سازمانهای جنایی و سایر تهدیدات منطقه، با ما همکاری کنید.
اشرف غنی به راههای توسعه اقتصادی افغانستان اشاره کرد و افزود که افغانستان کمک خیریه نمی خواهد، بلکه درتلاش برای توسعه اقتصادی است.
غنی اضافه کرد که رویای افغانستان این است که به چهار راه منطقه مبدل شود.
وی همچنین بر اهمیت تاریخی - جغرافیایی افغانستان برای اقتصاد منطقه اشاره کرد و گفت: نامهایی که به کشور ما برای توضیح اهمیت موقعیت جغرافیایی ما داده شده از جمله قلب آسیا، دروازه هند، پل زمینی، چهار راهی که در آن ایدهها، کالاها و مردم آزادانه تردد و تعامل میکنند و همچنین سوئیس آسیا بوده است.
غنی گفت که اتصال کشورها در مبدل شدن این منطقه به یک منطقهای عملکردی حایز اهمیت است زیرا تعاملاتی که به توسط موجودیت زیربناهای حیاتی در این منطقه میسر شده، میتواند مشخص سازد که اتصال تا چه اندازه در آن تحقق یافته است. تمرکز روی مناطقی که نقاط تقاطع هستند زمینه را برای تشخیص موانع و فرصتها فراهم میسازد.
وی تصریح کرد که 50 درصد سرمایهگذاری در عرصههای مختلف از جمله برق، جادهسازی، مخابرات، راه آهن، آب، مرزها و میدانهای هوایی بین سالهای ۲۰۰۷ الی ۲۰۱۵، از طرف 17 کشور آسیایی صورت گرفته است. این سرمایهگذاری از 1.8 تریلیون دلار در سال ۲۰۰۷ به 2.3 تریلیون دلار در سال ۲۰۱۵ افزایش یافت که رشد سالانه 2.9 درصد را نشان میدهد.
رئیس جمهوری افغانستان اظهار داشت که براساس تخمین مرکز اقتصادی آکسفورد، امکان دارد چین که به تنهایی 50 درصد سرمایهگذاریهای مذکور را تشکیل میداد، ۲۶ تریلیون دلار و 16 کشور آسیایی دیگر، 22.4 تریلیون دلار را بین سالهای ۲۰۱۶ الی ۲۰۴۰ سرمایهگذاری کنند.
وی درباره شیوع ویروس کرونا گفت که زندگی ما را مختل ساخته و تأثیرات مخرب بر وضعیت معیشتی ما گذاشته است. احتمال دارد سرمایهگذاری روی زیربنا، یک جزء اساسی و مهم برنامه تشویقی کشورهای آسیایی در دوره پسا کرونا باشد.
غنی گفت: تا زمان ایجاد موافقتنامه حکومتداری جهانی، احتمال دارد تمایل به منطقهگرایی تقویت گردد. با گسترش و توسعه میزان سرمایهگذاری روی زیربناها و شامل ساختن سرمایهگذاریهای کشورهای آسیایی، احتمال مبدل شدن آسیا به یک بازیگر جهانی غالب در سرمایه گذاری روی زیربناها در دهه آینده وجود دارد.
به گفته وی، شناسایی مناطقی که در نقاط تقاطع (مانند چهارراهی) قرار دارند و قبلاَ توجهی به آنها صورت نگرفته و سرمایهگذاری روی آن میتواند تأثیر بر زنجیرههای عرضه و زنجیرههای ارزش، تأثیر چندبرابر بگذارد.
به گزارش ایرنا، یوناما یا دفتر سیاسی سازمان ملل متحد در افغانستان نیز در رابطه به نشست جینوا نوشته است که اتفاق نظر و اجماع در حمایت و تعهد قوی کشورهای منطقه برای همکاری های بیشتر، جهت تحقق بخشیدن به صلح افغانستان، در نشست همکاری های مهم منطقه ای با حضور مقامات عالی رتبه در کنفرانس افغانستان ۲۰۲۰، بسیار قابل توجه و دلگرم کننده است.
این سازمان افزوده است که با پشتیبانی قوی کشورهای منطقه، دستیابی به صلح و توسعه می تواند تسریع شود. افغانستان به یک پل منطقهای برای اتصال و دوستی تبدیل گردیده است.
نشست جینوا قرار است فردا سه شنبه نیز ادامه یابد و در این نشست بیش از 100 کشور و نهادهای بین المللی بصورت حضوری و یا آنلاین شرکت کرده اند تا درباره آینده کمک ها برای افغانستان بحث و تبادل نظر کنند.