العالم - اروپا
«خاویر سولانا» که از سال ۱۹۹۹ تا ۲۰۰۹ سکان هدایت سیاست خارجی و امنیتی اتحادیه اروپا را بر عهده داشت و در اولین مذاکرات هستهای بین ایران و قدرتهای جهانی ایفای نقش میکرد، دوشنبه در یادداشتی در تارنمای پراجکت سیندیکیت دیدگاههای خود را درباره سیاست دولت ترامپ در قبال ایران و گفت و گوهای جاری در وین مطرح کرد.
وی نوشت: دیپلماسی همیشه تنها راه معقول برای حل تنشها میان آمریکا و ایران بوده است. اما وقتی سیاست خارجی سوار بر جریانهای احساسی حرکت کرده و به احساسات قمارگونه تنزل پیدا میکند سیاست ورزی عاقلانه و زیرکانه به پس زمینه رانده میشود.
سولانا افزود: پس از حملات یازده سپتامبر ۲۰۰۱ این اتفاق برای آمریکا افتاد. در دوره ریاست جمهوری پر سر و صدای ترامپ نیز این اتفاق دوباره رخ داد. شاید بهترین مثال درباره تصمیمات یکجانبه و نسنجیده ترامپ خروج آمریکا از توافق هستهای با ایران بود.
مسئول پیشین سیاست خارجی اتحادیه اروپا تاکید کرد: برجام پس از سالها مذاکرات دشوار حاصل شد و ترامپ بدلیل سیاست کوته بینانه و تکبرآمیز «فشار حداکثری» علیه ایران، بسادگی از آن خارج شد. اما اکنون با ریاست جمهوری جو بایدن، گفت و گوها در وین آغاز شده و این فرصت دیپلماتیک را به قدرتهای اصلی جهانی داده است تا این توافق را نجات دهند.
وی اضافه کرد: باید امیدوار باشیم که آنها موفق خواهند شد زیرا فشار حداکثری ترامپ شکست بزرگی بود.
سولانا همچنین نوشت: گفت و گوهای هستهای جاری در وین فرصت فوق العادهای است تا نشان دهد که همکاری چندجانبه قدرتهای بزرگ همچنان عملی است.
ایرنا