العالم - لبنان
الاخبار گزارش داد: محافل امنیتی غربی درباره خارج شدن اوضاع لبنان از کنترل هشدار دادند.
این منابع درباره هرج و مرج هشدار داده و اعلام کردند که غربیها بر این باورند که نباید سوریه دیگری در لبنان تکرار شود زیرا با توجه به شرایط نابسامان و فروپاشی اوضاع لبنان، این کشور در پرتگاه خطرناکی قرار می گیرد.
منابع غربی اعلام کردند: با وجود فجایع اجتماعی اما نیروهای امنیتی به خوبی اوضاع را تحت کنترل دارند که به علت ادامه هماهنگی گروههای سیاسی و امنیتی و مالی است، اما هر لحظه امکان این وجود دارد که اوضاع از کنترل خارج شود به ویژه با توجه به بحران بنزین و برق.
همزمان منابع آگاه به الجمهوریه اعلام کردند: آنچه در حال حاضر شاهد آن هستیم این است که توان پایداری لبنانیها در حال افول است و این در واکنشهای مردم که دیگر تاب و تحمل ندارند، نمایان است.
این منابع بیان کردند: با وجود طرح «نبیه بری» رئیس پارلمان لبنان و دیدارهایی که کمیته نشات گرفته از این طرح انجام میدهد اما امور همچنان مشابه سابق است و فضا با وجود خوش بینیها اولیه همچنان بد است.
منابع مذکور تاکید کردند که راهکار در تشکیل سریع دولت است به ویژه که بحران مالی مردم را به ستوه آورده است و موجی از نگرانی در میان مردم وجود دارد. به نظر میرسد که برخی اساسا خواستار تشکیل دولت نیستند اما این لبنان و مردم آن هستند که قربانیاند.
این منابع تاکید کردند: «سعد حریری» نخست وزیر مامور تشکیل کابینه، هیچ تغییر ملموس و مثبت پس از نشست اخیر «علی حسن خلیل» معاون سیاسی «نبیه بری» و «حسین خلیل» معاون سیاسی دبیرکل حزب الله و «وفیق صفا» با «جبران باسیل» رئیس جریان ملی آزاد لبنان، احساس نکرده است.
منابع مذکور فاش کردند: هیچ نشانه خوش بین کننده وجود ندارد. خطر انفجار اجتماعی وجود دارد.
همزمان النشره از صفهای طولانی برای بنزین در مقابل پمپ بنزینها در لبنان خبر داد و اینکه برخی پمپ بنزینها اعلام کردهاند که بنزین ندارند.
خبرنگار النشره از حضور نیروهای امنیتی در نزدیکی پمپ بنزین ها به منظور مقابله با هرگونه رخداد غیرمنتظره خبر داد.
این در حالی است که «جرج براکس» عضو اتحادیه جایگاه داران لبنان اعلام کرد: بنزین و مازوت فعلا تمام نشده است. مردم خودشان را در صفهای طولانی مقابل پمپ بنزینها اسیر نکنند زیرا برای 15 روز بنزین و مازورت در انبارهای نفت وجود دارد و طی روزهای آتی هم کشتیهای حامل سوخت به لبنان خواهند رسید.
یادآور میشود که در سایه کمبود ارز برای واردات فرآوردههای نفتی، انتظار در صفهای طولانی برای سوختگیری خودروها به بخشی از زندگی روزمره شهروندان لبنانی تبدیل شده است.
در حالی که اغلب جایگاههای سوخت در لبنان به دلیل نبود فرآوردههای نفتی تعطیل شده است، شهروندان لبنانی به محض اطلاع از فعالیت پمپ بنزینهای باقی مانده سریعا برای پر کردن باک خودروهایشان به همراه گالن به آنجا هجوم میآورند.
کمبود سوخت به ویژه بنزین و دیزل یکی از وجوه بحران اقتصادی و مالی روزافزون در لبنان است که تقریبا از یک و نیم سال پیش تشدید شده است.
بانک مرکزی لبنان 85 درصد از هزینه سوخت را تحت عنوان یارانه پرداخت میکند.
لبنان روزانه 12 میلیون لیتر سوخت مصرف میکند.
بحران سیاسی و اقتصادی لبنان که از اواخر سال 2019 آغاز شد شدیدترین دوران بیثباتی این کشور است.
از شروع بحران اقتصادی اخیر ارزش پول ملی لبنان حدود 90 درصد سقوط کرده و بیکاری به شدت افزایش یافته است.
بهای کالاهای اساسی و نرخ تورم به شکل سرسام آوری افزایش یافته و نهادهای مدنی و کارشناسان اقتصادی میگویند که حدود نیمی از جمعیت کشور اکنون زیر خط فقر هستند.
دولت لبنان سال گذشته اعلام کرد که قادر نیست بدهیهای خارجی خود را بپردازد و ذخایر ارز خارجی بانک مرکزی لبنان که اقتصادش به شدت به واردات وابسته است به شدت کاهش یافته است.
جامعه بینالمللی و نهادهای مالی مانند بانک جهانی و صندوق بینالمللی پول کمک مالی به لبنان را به انجام اصلاحات سیاسی و اقتصادی عمیق و تشکیل دولت مستقل از نفوذ احزاب و گروههای سیاسی مشروط کردهاند.
بیشتر پمپ بنزینها روزانه شلوغ است و مردم ساعات طولانی برای بنزین و مازوت معطل میمانند. برخی به همراه خود گالن میآورند.
«سید حسن نصرالله» دبیر کل حزب الله لبنان چند روز قبل تاکید کرد که حل بحران بنزین در لبنان تنها طی چند روز از طریق نفت ایران ممکن است اما این اقدام نیازمند تصمیم سیاسی جسورانه است. این در حالی است که پیشنهاد ایران در ارسال سوخت به لبنان با پول لبنان همچنان مطرح است.
وی ادامه داد که اگر مقامات در دولت لبنان از مسئولیتهای خود شانه خالی کنند حزبالله با دولت ایران مذاکره خواهد کرد و کشتیهای سوخت را از آنها خریداری خواهد کرد.
تسنیم