خودداری بایدن از اظهار نظر در باره ایران و مذاکرات برجامی وین

خودداری بایدن از اظهار نظر در باره ایران و مذاکرات برجامی وین
يکشنبه 16 آبان 1400 - 13:39

رئیس‌جمهور آمریکا در پاسخ به سؤالی درباره موضع وی درباره ازسرگیری مذاکرات برجامی در «وین» گفت که فعلاً درباره ایران اظهارنظری نمی‌کند.

العالم ـ آمریکا

جو بایدن رئیس‌جمهور آمریکا روز گذشته (شنبه) طی سخنرانی در کاخ سفید درباره طرح یک تریلیون دلاری ایالات متحده برای توسعه زیرساخت آمریکا که مورد تأیید کنگره قرار گرفته، حاضر به اظهارنظر درباره وضعیت فعلی مذاکرات «وین» برای احیای برجام نشد.

بنا بر گزارش خبرگزاری روسی تاس، بایدن در پاسخ به سؤالی مبنی بر موضع فعلی وی درباره مذاکرات وین برای احیای برجام و طرح جایگزین احتمالی برای شرایطی که مذاکرات با شکست مواجه شود، گفت: «هم‌اکنون درباره ایران اظهارنظری مطرح نمی‌کنم».

اظهارات بایدن در شرایطی مطرح شد که «ند پرایس» سخنگوی وزارت خارجه آمریکا چهارشنبه هفته گذشته (12 آبان ماه) از تصمیم ازسریگیری مذاکرات چندجانبه وین درباره برنامه هسته‌ای ایران استقبال کرد و گفت که واشنگتن قصد دارد در این نشست‌ها مشارکت کند.

پرایس تصریح کرد که «رابرت مالی» نماینده ویژه آمریکا در امور ایران برای این رایزنی‌ها به پایتخت اتریش خواهد رفت.

«علی باقری» معاون سیاسی وزارت خارجه ایران ۱۲ آبان ماه در توئیتی با اشاره به گفت‌وگوی تلفنی‌اش با «انریکه مورا» معاون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و هماهنگ کننده کمیسیون مشترک برجام نوشت: در تماس تلفنی با آقای انریکه مورا آغاز مذاکرات با هدف لغو تحریم‌های غیرقانونی و غیرانسانی در روز هشتم آذر ماه (۲۹ نوامبر) در وین مورد موافقت قرار گرفت.

تا کنون شش دور مذاکره در شهر وین میان آمریکا و سایر طرف‌های برجام غیر از ایران برای تسهیل بازگشت آمریکا به برجام انجام شده است. طرف‌ها می‌گویند پیشرفت‌های ملموسی در این مذاکرات حاصل شده اما پاره‌ای اختلافات کماکان باقی است.

دولت بایدن علاوه بر آنکه از ارائه ضمانت‌های لازم درباره عدم خروج از توافق خودداری می‌کند بر حفظ برخی از تحریم‌هایی است که دولت «دونالد ترامپ» بعد از خروج از برجام علیه ایران اعمال کرده اصرار دارد.

مضاف بر این، مقام‌های دولت آمریکا پیش از این تصریح کرده‌اند که قصد دارند از ورود به برجام به عنوان «سکویی» جهت پرداختن به سایر اختلافات از جمله مسائل موشکی و منطقه‌ای استفاده کنند.

به گزارش فارس، اخیراً مقام معظم رهبری در جلسه‌ای تأکید کردند آمریکایی‌ها خواستن گنجاندن بندی در توافق هسته‌ای برجام برای ملزم کردن ایران به گفت‌وگو بر سر مسائل موشکی و منطقه‌ای هستند.

رهبر انقلاب اسلامی در آخرین دیدار با دولت دوازدهم خاطرنشان کردند: «آمریکایی‌ها در زبان و وعده می‌گویند تحریم‌ها را بر می‌داریم اما تحریم‌ها را برنداشتند و برنمی‌دارند، ضمن آنکه شرط هم می‌گذارند و می‌گویند که باید در همین توافق جمله‌ای بگنجانید که بعداً درباره برخی موضوعات صحبت شود و گرنه توافقی نخواهیم داشت.»

حضرت آیت‌الله خامنه‌ای گفتند: «آنها می‌خواهند با گذاشتن این جمله، بهانه‌ای برای دخالت‌های بعدی خود درباره اصل برجام و مسائل موشکی و منطقه‌ای فراهم کنند و اگر ایران حاضر به بحث درباره آنها نشود بگویند توافق را نقض کرده‌اید و توافق، بی‌توافق.»

جمهوری اسلامی ایران تأکید کرده با توجه به اینکه آمریکا طرفی بوده که توافق را نقض کرده این واشنگتن است که باید با رفع تحریم‌ها به توافق بازگردد و لازم است اجرای تعهدات آمریکا مورد راستی‌آزمایی قرار گیرد. تهران البته تأکید کرده اصرار یا عجله‌ای برای بازگشت آمریکا به توافق ندارد.

در حالیکه ایران تاریخ از سرگیری مذاکرات وین را اعلام کرده است، جمهوری‌خواهان تلاش می‌کنند تا در مسیر این مذاکرات مانع‌تراشی کنند به طوریکه روز پنجشنبه هفته گذشته، جمهوری‌خواهان در کنگره روز در نامه‌ای به کاخ سفید با متهم کردن ایران به حملات پهپادی اخیر به نظامیان آمریکایی در سوریه، از دولت بایدن خواستند تا دیپلماسی با ایران را کنار بگذارد.

رهبران حزب جمهوری‌خواه همچنین گفتند ایران بایستی هر توافق با دولت «جو بایدن» را از همان آغاز مرده فرض کند.

پربیننده ترین خبرها