العالم _ ایران / سیاسی
محمد اسلامی معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان انرژی اتمی امروز (شنبه) ۱۴ اسفند ماه پس از دیدار و گفتوگو با «رافائل گروسی» مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی که برای سومین بار در دولت سیزدهم به تهران سفر کرده، در جمع خبرنگاران به تشریح گفتوگوهای انجام شده پرداخت.
اسلامی در ابتدا ضمن خیرمقدم به گروسی گفت: امروز با آقای گروسی مسائل باقیمانده در سفرهای گذشته و سفر همکاران ما به وین مورد گفتگو قرار گرفته بود، را مرور کردیم و به یک جمعبندی رسیدیم که مدارکی که باید بین سازمان انرژی اتمی و آژانس مبادله شد، حداکثر تا خرداد انجام دهیم و برای روز باز اجرا که جزو مفروضات مذاکرات وین است، اینها حل و فصل شود و همانگونه که در توافق برجام مورد تصمیم گیری قرار گرفته بود، مجدد مورد تصمیم گیری و بسته شدن قرار بگیرد.
وی گفت: تاکید ما و آژانس و آقای گروسی این است که این مسائل باید در روال طبیعی و در چارچوب مقرراتی خودش انجام شود و هیچ نفوذ سیاسی و لابی گری و دخالتی که بتواند در تصمیمات آژانس برای رفتار و تعاملش با ایران تاثیر بگذارد، نباید راه پیدا کند و در یک مسیر کاملا حرفه ای و رفتاری در چارچوب ضوابط آژانس این مسائل را دنبال کنیم.
وی ادامه داد: بسیار خوشبین و امیدواریم نفوذهایی که دشمنان ما بر سر راه توسعه کشور ایجاد کردند، حرکتهای مخربی که انواع و اقسام آن را کشور ما تجربه کرده که نمونه بارز آن اقدامات تروریستی و ترور دانشمندان هسته ای بوده، همانطور که در گذشته ایشان محکوم کرده این مسیر و تعامل جدید و این رفتار جدیدی که با آژانس پایهگذاری میکنیم منجر به سرعت بخشیدن به برنامه توسعه هسته ای ایران شود. به ویژه اینکه ایران برای توسعه فناوری صلح آمیز هسته ای خودش برنامه بلندمدتی دارد و این برنامه بلندمدت را که در این ماهها تهیه شده و در دولت سیزدهم نصب العین قرار خواهد گرفت، اینها ملاک عمل است و آژانس از ظرفیت قانونی و تکالیف قانونی خودش که برای پشتیبانی، شتاب بخشیدن و حمایت و مساعدت برای توسعه برنامه های صلح آمیز است، استفاده حداکثری را خواهد کرد.
معاون رئیس جمهور عنوان کرد: امیدواریم روند توسعه و همکاری ها یک روند طبیعی، کاملا غیرسیاسی و حرفه ای باشد و ملت ایران بتوانند آثار آن را در زندگی خود مشاهده کنند.
اسلامی درباره تهدیدات مستمر رژیم صهیونیستی علیه تاسیسات هسته ای ایران گفت: رژیم جعلی اسرائیل که حکم روشنی دارد. آنها اساسا تابع هیچ قوانین و مقرراتی نیستند و بیشترین مزاحمت ها را در سر راه برنامه هسته ای ایران انجام داده و گستاخانه مرتب ایران را تهدید میکند و تاکنون نتیجه نگرفته و در آینده هم هرگز نخواهد گرفت.
رئیس سازمان انرژی اتمی همچنین در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه یک سال است در حال توضیح به ادعاهای مطرح شده هستیم، این بار قرار است چه اتفاقی بیفتد که تضمینی باشد و این موضوع حل شود؟ بیان کرد: فلسفه وجودی برجام و مذاکراتی که انجام شد صرفا برای دفع و رفع این اتهامات از سر کشور بود. ایجاد یک برنامه توطئه آمیزی که توسط صهیونیستها مدیریت و هدایت می شود، متاسفانه انتها نداشته و دلیل شکل گیری برجام هم عبور از همین موانع ادعایی بوده است که در سال ۲۰۱۵ بسته شده است؛ ولی باز مجددا شیطنت ها ادامه یافته و در این مقطع که مذاکرات در وین در حال انجام است و در مراحل پایانی قرار گرفته، به همین دلیل روشن و واضح، این یکی از خطوط قرمز جمهوری اسلامی ایران است که این موارد ادعایی باید برای همیشه بسته شود و بیش از این مزاحمت سر راه ملت ایران و کشور ایجاد نکند.
وی گفت: براساس توافقی که بین ما و آژانس حاصل شده و مذاکراتی که در طی هفته های گذشته بین ما و گروسی انجام شد و امروز در بیانیهای این توافق را اعلام می کنیم، گامهایی است که در تعامل با یکدیگر و به صورت مساعدت متقابل و ارائه مدارک و مستنداتی که این ابهام را از سر کشور برطرف کند و به سمت بسته شدن ببرد.
اسلامی توضیح داد:،اینکه ما تا خرداد که یک فاز از فازهای توافق وین است، ان شاءالله این را انجام می دهیم و اگر کسی باز مزاحمتی سر راه ما ایجاد کند و بخواهد با تولید اطلاعات جعلی مانعی بر سر راه پیشرفت شود، اختیار داریم که از ابزار خود استفاده کنیم و اجازه ندهیم تجربه گذشته دوباره تکرار شود.
«رافائل گروسی» مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی در این کنفرانس خبری تصریح کرد: باعث خوشحالی است که دوباره به تهران بازگشتم و گفتگویی را با آقای اسلامی داشتم. گفتگوی بسیار مثمرثمری را داشتیم. در این مدت ملاقاتهای مستمر و گفتگوی تلفنی را در این مدت با آقای اسلامی داشتم و سعی کردیم موضوعات مهمی را حل و فصل کنیم.
وی افزود: چند موضوع خاص مانده که باید در مقابل شورای حکام شفاف سلزی می کردیم و مدتها این مسائل حل نشده بود و دو طرف تلاش کردند در رابطه با این مسائل شفاف سازی کنندکه تا پیش از این در این خصوص موفقیتی نداشتیم. به همین خاطر تلاش کردیم رویکرد عملگرایانه ای را داشته باشیم.
مدیرکل آژانس ادامه داد: این امر از چند جهت مهم است امروز به دو مورد اشاره میکنم اول اینکه بر کسی پوشیده نیست در حالی که اینجا در حال مذاکره هستیم، مذاکرات مرتبطی با این مذاکرات درباره احتمال بازگشت ایران و بقیه کشورها به برجام وین در حال انجام است. این دو روند بسیار به هم وابسته و متصل هستند.
گروسی با اشاره به این موارد افزود: در صورتی ایران و آژانس درباره مسائل پادمانی باقیمانده تفاهم نداشته باشند، تصور اینکه توافق جامع درباره برجام به نتیجه برسد، بسیار دشوار است.
وی گفت: بسیار مهم است به درک متقابلی برای آینده همکاریهای فشرده برسیم که همراه با حرفه ای گری باشد که متخصصان بتوانند درباره مسائل باقیمانده شفاف سازی کنند. نکته دوم اینکه امیدوارم رو به جلو باشد و گذشته را در نظر نگیرد، انرژی هستهای قابلیت های فراوانی دارد که برای توسعه کشورها و از جمله ایران بسیار مهم است. با در نظر گرفتن تمامی وقایعی که در دنیا رخ می دهد مثل گرمایش زمین، تولید انرژی و ... به این نتیجه می رسیم که تولید انرژی متناسب با شرایط فعلی محیط زیست که انرژی اتمی هم جزو آن است می تواند حائز اهمیت باشد.
گروسی اضافه کرد: برای حرکت سریعتر به سمت آینده و پیشبرد همکاری های ایران و آژانس متعهد هستم که بیش از گذشته به آینده و رو جلو حرکت کنیم که جامعه ایران از توسعه و رفاه و پیشرفت ناشی از انرژی هسته ای بهره مند شود.
گروسی در پاسخ به سوالی درباره انتشار گزارشهای محرمانه ایران به آژانس و بحث اصل محرمانگی اظهار داشت: بارها این سوال را از خود پرسیدم. متأسفانه برخی اعضا به این محرمانگی احترام نمیگذارند و این باعث تأسف است.
مدیرکل آژانس اظهار داشت: بحثهای بسیاری در آژانس مطرح شده که قوانینی ایجاد کنیم ولی وقتی کسی بخواهد اطلاعات را منتشر کند نمیتوان مانع آن شد.
گروسی درباره تهدیدات رژیم صهیونیستی علیه برنامه هسته ای ایران گفت: تمرکز آژانس بر همکاری با ایران است و اگر در جامعه بین المللی ببینید مثالهای مشابهی است و این مخاطرات اجتناب ناپذیر است ولی آژانس با حرفه ای گری کار خود را انجام میدهد.
گروسی در پاسخ به این سوال که تا چه زمانی قرار است اسرائیل پرونده سازی علیه ایران مطرح کند و آژانس بررسی کند؟ خاطرنشان کرد: دستورکار آژانس توسط هیچ کشوری تحت تأثیر قرار نمیگیرد و کار ما تحت تاثیر و کنترل هیچ کشوری قرار نمیگیرد. مبنای قضاوت های ما مستقل از نظرات کشورهاست.