العالم ـ ایران ـ سیاسی
حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران که امروز میزبان «جوزپ بورل» مسؤول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در تهران بود، پس از دیدار و گفتوگو با بورل که بیش از سه ساعت و نیم به طول انجامید در جمع خبرنگاران حضور یافت و به تشریح رایزنیهای انجام شده پرداخت.
وی گفت: گفتوگوهای طولانی اما مثبتی را در خصوص همکاریهای جامع جمهوری اسلامی ایران و اتحادیه اروپا داشتیم. جمهوری اسلامی ایران به دنبال روابط متوازن با جهان است و در یک سیاست خارجی متوازن، قاره اروپا برای ما از جایگاه مهمی برخوردار است. حفظ و گسترش روابط با قاره اروپا به شمول تمام کشورهای این قاره چه کشورهای عضو اتحادیه اروپا و چه کشورهای خارج از اتحادیه اروپا از جمله اولویتهای ما در پیگیری مناسبات با این قاره است. سطح روابط و به ویژه مناسبات تجاری ایران و این قاره در تراز ظرفیتهای موجود بین ایران و یکایک کشورهای اروپایی نیست.
رئیس دستگاه دیپلماسی افزود: امیدواریم در پی روابط دوجانبه و گفتوگوهای دوجانبه با یکایک کشورهای اروپایی و همچنین در ادامه گفتوگوها و توافقاتی که امروز با آقای بورل داشتیم شاهد توسعه و پیشرفت مناسبات باشیم.
وزیر خارجه بیان کرد: از جمله موضوعاتی که مورد بحث و تبادل نظر قرار دادیم، بحث تداوم مذاکرات جمهوری اسلامی ایران و طرفهای دیگر برای لغو تحریمها است. آقای جوزپ بورل چندی پیش از من در تماسی تلفنی خواستند که چگونه میتوانیم بن بست و توقفی که بعد از صدور قطعنامه آژانس بینالمللی انرژی اتمی حاصل شده کار را دنبال کنیم و از این بن بست خارج شویم.من به ایشان گفتم که جمهوری اسلامی ایران همیشه از مسیر دیپلماسی و مذاکره عزتمند و البته مبتنی بر نتیجه استقبال میکند. از شما دعوت میکنم به تهران سفر کنید. همه ابعاد مسئله را با حضور تیمهای مشترک مذاکراتی ما و هماهنگ کننده دنبال کنیم. در پی این گفتوگو امروز میزبان آقای بورل و مورا و تیم دستیاران آنها در تهران هستیم.
وی خاطرنشان کرد: امروز گفتوگوهای مفصل، عمیق و دقیقی را درباره مطالبات ایران داشتیم و به بورل تأکید کردیم اولا آمادگی داریم در روزهای آینده مذاکرات را از سر بگیریم و ثانیا آنچه برای ایران مهم است، نفع کامل اقتصادی ایران از توافقی است که در سال ۲۰۱۵ حاصل شده و هر موضوعی که بتواند نفع کامل اقتصادی ما را تحت تاثیر قرار دهد، از نظر دولت آقای دکتر رئیسی و جمهوری اسلامی ایران قابل قبول نخواهد بود.
رئیس دستگاه دیپلماسی گفت: ما سعی میکنیم مشکلات و نقاط افتراقی که وجود دارد را در مسیر گفتوگوهایی که بزودی از سر گرفته خواهد شد، برطرف کنیم. امیدواریم به صورت مشخص طرف آمریکایی این بار واقع بینانه و منصفانه در مسیر مذاکرات و رسیدن به نقطه پایانی توافق، اقدامات مسؤولانه و متعهدانهای را انجام دهد.
وی گفت: در عین حال در خصوص آخرین وضعیت اوکراین گفتوگو کردیم. جمهوری اسلامی ایران جنگ را راه حل نمیداند و با نگاه به ریشههای این بحران و جنگ بر مذاکره و گفتوگوی سیاسی برای رسیدن به یک شرایط مطلوب در منطقه و خروج از جنگ در اوکراین تأکید کردیم.
امیرعبداللهیان خاطرنشان کرد: در خصوص یمن هر دو طرف از تداوم آتش بس در این کشور حمایت کرده و بر لغو کامل محاصره انسانی و از سرگیری مذاکرات سیاسی یمنی - یمنی تأکید داریم.
وزیر خارجه همچنین بیان کرد: در مورد سوریه و فلسطین از دیگر مواضع مورد توجه ماست. در مسئله سوریه معتقد هستیم که باید لغو تحریمهای یکجانبه اعمال شده علیه سوریه در دستورکار قرار بگیرد و مردم سوریه باید از یک شرایط زندگی خوب برخوردار باشند و در فضایی امن، آرام و مطمئن نسبت به آینده سیاسی خودشان هر تصمیمی که در هر مقطعی لازم است اتخاذ کنند. ما به رای و مردم سوریه احترام میگذاریم و به حمایتهای خودمان از دولت، رهبری و ملت سوریه در مقابله با تروریسم و برای حفظ تمامیت ارضی این کشور ادامه میدهیم.
در مقابل اقدامات تهدید آمیز صهیونیستها دست بسته نخواهیم ماند
امیرعبداللهیان با بیان اینکه موضوع فلسطین از مسائل اساسی است که همچنان در منطقه با آن مواجه هستیم، اضافه کرد: اقدامات تحریک کننده رژیم جعلی اسرائیل را بر نمیتابیم و جمهوری اسلامی ایران در مقابل اقدامات تهدید آمیز رژیم صهیونیستی و از جمله اقدامات تخریب کننده این رژیم در بحثهای مرتبط با فعالیتهای هستهای صلح آمیز ایران دست بسته نخواهد ماند.
وی همچنین گفت: بر تشکیل دولت فراگیر در افغانستان تأکید داشتیم.
وزیر خارجه ادامه داد: از جمله موضوعات مورد بررسی ما همکاری در حوزه انرژی، مبارزه با تروریسم و تداوم مبارزه با مواد مخدر و بحث مهاجرت بود. برخی مباحث کنسولی و مطالبات ایران نسبت به هموطنان ما در بخشهایی از اروپا در این گفتوگوها مورد توجه قرار گرفت.
بورل: مذاکرات درباره برجام در روزهای آتی از سر گرفته میشود
«جوزپ بورل» مسؤول سیاست خارجی اتحادیه اروپا نیز در نشست خبری مشترک با امیرعبداللهیان به تشریح گفتوگوهای انجام شده پرداخت.
مسؤول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در این نشست ضمن ابراز خرسندی از حضور در تهران گفت: قرار است دیدارهایی را امروز عصر داشته باشم. سفر من یک هدف اصلی دارد، اینکه این بن بست را بشکنم. تنشها را در خصوص مذاکرات برجام کم کنم. برای من اهمیت اصلی داشت و اینکه یک انگیزه جدید و فرصت جدیدی ایجاد کنیم برای اینکه برجام و گفتوگوهای آن را روی ریل قرار دهیم. میخواستم به ایران بیایم و این را به صورت عمیق با مقامات جمهوری اسلامی ایران در میان بگذارم.
این مقام ارشد اتحادیه اروپا ادامه داد: خیلی خوشحالم که قرار است مذاکرات را درباره برجام در روزهای آتی از سر بگیریم. روزهای آتی یعنی اینکه واقعا روزهای آتی و این بن بست را بشکنیم.
بورل همچنین گفت: من مذاکرات را پیشنهاد کردم. ما متنی داشتیم و یکسری سؤالات کوچکی بود که قرار بود آمریکاییها و ایرانیها به آن پاسخ دهند چون چین، فرانسه، روسیه، آلمان و انگلیس کارشان را انجام داده بودند و یکسری سؤالات در ماه مارس باقیمانده بود که ایران و آمریکا باید به آن پاسخ میدادند و قرار نبود این وقفه سه ماه شود. این وقفه باید شکسته شود و سه ماه گذشته و باید کار را تسریع کنیم و امروز خیلی خوشحالم بابت این تصمیم که ایران گرفت که مذاکرات از سر گرفته خواهد شد و این تصمیم در تهران و واشنگتن گرفته شده است.
این مقام ارشد اتحادیه اروپا خاطرنشان کرد: قرار است بعد از سفر من مذاکره ادامه یابد و تیم من به عنوان تسهیل کننده بین ایران و آمریکا خواهند بود تا مسائل باقیمانده را رفع کنیم. رسیدن به توافق بسیار مهم است. براساس متنی که روی میز گذاشتیم و این که برای همه ما، ایران و کل دنیا و اروپا و کل جهان مهم است که توافقی درباره برجام داشته باشیم.
محل برگزاری مذاکرات در یک کشور حاشیه خلیج فارس خواهد بود
وی گفت: «ایران و آمریکا به صورت مستقیم گفتوگو نخواهند کرد بلکه من و تیمم من به عنوان هماهنگکننده گفتوگوها را تسهیل خواهیم کرد.»
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا همچنین تصریح کرد که محل برگزاری مذاکرات میان ایران - اتحادیه اروپا و آمریکا شهر وین نخواهد بود.
وی گفت: «گفتوگوهای بین ایران، آمریکا و اتحادیه اروپا در وین انجام نخواهد شد چون گفتوها در فرمت ۱+۴+آمریکا انجام نمیشوند.»
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا افزود: مذاکرات احتمالاً «در جایی نزدیکتر به خلیج فارس» و به عبارت مشخصتر «در یک کشور حاشیه خلیج فارس» برگزار خواهد شد.
بورل خاطرنشان کرد: ما از ماه فوریه در دنیای متفاوتی زندگی میکنیم. چهار ماه پیش و قبل از اینکه یک وقفه ای در مذاکرات داشته باشیم روسیه تهاجم بی رحمانهای علیه اوکراین آغاز کرد و این در ژئوپلتیک جهان یک زمین لرزه بزرگ بود که تغییرات گستردهای ایجاد کرد و تغییرات بزرگی ایجاد شده و روابط کشورها دچار تغییر شده است. در چنین فضایی این توافق تاریخی ما اگر به نتیجه برسد، اهمیت آن بیش از پیش خواهد بود.
مسؤول سیاست خارجی اتحادیه اروپا اضافه کرد: دنیا به دنبال ثبات و امنیت است و اگر بتوانیم این توافق را داشته باشیم میتواند جای امنتری برای کل مردم جهان باشد و منافع کامل اقتصادی ایران را تامین کرده و در عین حال نگرانیهای جامعه بینالمللی را درباره عدم اشاعه هستهای، امنیت جهانی و ثبات منطقهای رفع کند.
وی افزود: یک مسئله دیگری که امروز درباره آن بحث کردیم و نگرش جدید اتحادیه اروپا این است که در خصوص منطقه خلیج فارس، ما به کشورهای منطقه پیشنهاد میکنیم که روابط عمیقتری با هم داشته باشند و براساس برنامه گستردهتری از جمله در خصوص انتقال دیجیتال و تجارت و امنیت منطقهای و نمیتوانم چنین نگرش منطقهای را بدون ایران تصور کنم.
مسؤول سیاست خارجی اتحادیه اروپا ادامه داد: هیچکس نمیتواند درباره ترتیبات منطقه خلیج فارس تصمیم بگیرد، بدون اینکه ایران را لحاظ کند. ایران بزرگترین کشور منطقه با پتانسیل زیادی در زمینه انرژی است. ما به همین خاطر باید به اجرای کامل برجام برگردیم و تأکید کردیم بر روابط دوجانبه خودمان.
بورل با بیان اینکه در این سفر بیشتر درباره برجام صحبت کردیم، اظهار داشت: خوشحال میشوم که دوباره به ایران بازگردم و درخصوص روابط دوجانبه بین ایران و اتحادیه اروپا به گفتوگو بنشینم چون متقاعد شدم پتانسیل عظیمی در زمینههای مختلف داریم از جمله در حوزه تجارت، نفت و گاز و مسائل دیگری که وجود دارد. ما بازار بزرگی هستیم و ایران هم بازار بزرگی است و اقتصادهای ما میتوانند یکدیگر را تکمیل کنند و به همین خاطر است که ما باید برجام را دوباره روی ریل قرار بدهیم.
وی ادامه داد: البته نگرانیهای جامعه بینالمللی برطرف شود و تحریمهای آمریکا برداشته شود و ایران هم بتواند به منافع اقتصادی خودش دست یابد. مسائل دیگری را هم مورد بحث قرار دادیم از جمله مسائل کنسولی که مورد نگرانی دو طرف بود و معتقدم باید به این بحثها ادامه دهیم. امروز جلسه مثبتی بود چون تصمیم گرفتیم مذاکرات را در روزهای آتی از سر بگیریم. مذاکرات هستهای که طی سه ماه گذشته متوقف شده بود.