العالم _ آسیا
«مفتاح اسماعیل» روز چهارشنبه و همزمان با برگزاری بیست و یکمین نشست کمیسیون مشترک اقتصادی ایران و پاکستان اظهار داشت: ظرفیتهای بسیاری برای افزایش مناسبات دوجانبه تجاری و اقتصادی میان ۲ همسایه وجود داشته و دولت فعلی پاکستان نگاه جدی برای تحقق این هدف دارد.
وی با یادآوری پیشنهاد پاکستان در ۲ دولت گذشته این کشور به ایران برای افزایش حجم تجارت مشترک به میزان ۵۰۰ میلیون دلار یا ۵۰۰ میلیون یورو در کوتاه مدت، افزود: رئیس بانک مرکزی پاکستان مامور پیگیری این طرح شده و از وی خواستهایم تا با همتای ایرانی خود طرحهای آسان و کارساز برای بالا بردن حجم تجارت مشترک را پیگیری نماید.
مفتاح اسماعیل گفت: تجارت بین ایران و پاکستان بسیار امکان پذیر است و در دولت گذشته ما پیشنهاد داده بودیم که حجم تجارت دوجانبه را از طریق ارزهای داخلی افزایش دهیم. چنانچه من از رئیس بانک مرکزی خود خواستهام تا هر چه زودتر با همتای ایرانی خود برای تحقق این پیشنهاد صحبت کند.
وی اظهار داشت: من فکر میکنم باید مسیرهای مسافرتی بیشتری بین ایران و پاکستان برای تسهیل تجارت وجود داشته باشد. در ایالت بلوچستان باید تسهیلات بیشتری برای مسافران وجود داشته باشد و افزایش تبادلات مردمی قطعا تجارت بیشتر بین ۲ کشور همسایه را تسهیل خواهد کرد.
ایران، گزینه اول پاکستان برای تامین گاز
وزیر امور دارایی پاکستان گفت: پاکستان به شدت به گاز و برق نیازمند است که ایران به راحتی میتواند این نیاز ما را برآورده کند. ید قدم مهمی که اخیرا دولت ما برداشته این است که واردات برق از ایران را افزایش دادهایم.
وی با اشاره به سفر اخیر وزیر نیرو پاکستان به ایران، گفت: هدف اصلی که در جریان این بازدید تحقق یافت افزایش واردات برق از ایران به پاکستان بود که اتفاق مثبتی است.
مفتاح اسماعیل درباره وضعیت طرح خط لوله انتقال گاز از ایران به پاکستان نیز گفت: پروژه خط لوله گاز بسیار پیچیده است زیرا بلافاصله پس از امضای آن با تحریم مواجه شد. اگرچه تحریمها پس از توافق هستهای ایران لغو شد، اما آمریکا به طور یکجانبه از توافق خارج شد و دوباره تحریمهایی را علیه ایران اعمال کرد.
وی اعلام کرد که وزیر نفت پاکستان در تلاش برای تدارک طرح واردات گاز مایع طبیعی از ایران است زیرا گزینه ایران در این زمینه همچنان روی میز پاکستان قرار دارد.
وزیر دارایی پاکستان اظهار داشت: کشورش با جمهوری اسلامی ایران از روابط بسیار قوی و برادرانه برخوردار است اما متاسفانه روابط تجاری آنان بهاندازه روابط فرهنگی، سیاسی و مذهبی در جایگاه قابل قبولی نیست.
وی افزود: ایران محصولات زیادی تولید میکند که پاکستان نیاز خود را از آن مرتفع میسازد و متقابلا ما نیز محصولاتی به طرف ایرانی ارائه میدهیم.
ساز وکار تسهیل تجارت ایران و پاکستان رسمیسازی میشود
مفتاح اسماعیل گفت: علیرغم اینکه ما مرز مشترک داریم و میتوانیم از طریق مکانیسم تجارت تهاتر یا ارز ملی با ایران تجارت کنیم، حجم این مناسبات دوجانبه بسیار کم است.
وی گفت: یکی از دستورکارهای اصلی نشست کمیسیون مشترک اقتصادی، تقویت تجارت دوجانبه بین دو کشور دوست خواهد بود در عین حال فقدان کانال بانکی و تبادل ارز مانع اصلی در تجارت دوجانبه محسوب میشود.
تجارت با ارز محلی
وزیر دارایی پاکستان افزود: ما نمیتوانیم در تجارت با ایران «ال سی/گشایش اعتباری» (LC) به دلار باز کنیم و این یک مشکل بزرگ است با این حال اکنون ساز وکاری وجود دارد که روسای بانکهای مرکزی ۲ کشور آن را رقم زدهاند و در جلسه کمیسیون مشترک اقتصادی این سازوکار برای تسهیل تجارت رسمیسازی میشود.
وی گفت: تجارت ما با ایران مطابق ظرفیت واقعی خود نیست و باید بعد از هر دو سال دو برابر شود. اگر ایران و پاکستان بتوانند کانال بانکی و سیستم پرداخت را آغاز کنند در این صورت، تجارت آنان در دو سال آینده دو برابر خواهد شد. بانکهای پاکستان تحت فشار تحریمها هستند، اما ما میتوانیم با استفاده از کانال پشتوانه با ارز محلی تجارت با ایران انجام دهیم.
مفتاح اسماعیل اظهار داشت: بانکهای پاکستان تحت فشار تحریمها هستند، اما ما میتوانیم با استفاده از کانال پشتوانه با ارز محلی تجارت با ایران را توسعه دهیم.
منافع مشارکت با ایران برای طرح «سیپک»
وزیر دارایی پاکستان با استقبال از توسعه همکاریهای منطقهای با جمهوری اسلامی ایران در راستای توسعه و رفاه ملتها، گفت: طرح راهروی مشترک اقتصادی پاکستان و چین موسوم به طرح «سیپک» برای دو کشور و همچنین توسعه منطقه بسیار حائز اهمیت است و معتقدیم که پیوستن ایران به سیپک به نفع تمام ذینفعان خواهد بود.
وی افزود: پاکستان از هرگونه سرمایه گذاری ایران در توسعه بندر گوادر و یا هر کدام از پروژههای زیرمجموعه راهروی مشترک اقتصادی پاکستان و چین حمایت میکنیم.
مفتاح اسماعیل اظهار داشت: ایران یکی از بزرگترین صادرکنندگان انرژی در جهان است و میتواند نیازهای انرژی چین را از طریق پاکستان برآورده کند. لذا ما مشارکت با ایران را برای تامین منافع مشترک مهم میدانیم.
تعهد پاکستان برای رفع موانع در مسیر تجارت با ایران
وزیر امور دارایی پاکستان با یادآوری فعالیت گذرگاههای مرزی مشترک با ایران و پروژه بازارچههای مرزی برای تسهیل تجارت به ویژه در میان استانهای همجوار مرزی ۲ همسایه گفت: پاکستان بازارچههای مرزی را باز کرده و تجارت عمده ایالت بلوچستان با ایران و افغانستان انجام میشود.
وی اظهار داشت: در شهر کویته بازارهای زیادی وجود دارد که کالاهای پاکستانی را به ایران و افغانستان صادر میکنند. همه کشورها با همسایگان تجارت میکنند و این چیز جدیدی است. تجارت با ایران برای شخصی که در قسمت نوار مرزی ایالت بلوچستان و شهرستانهای نزدیک به مرز زندگی میکند در مقایسه با تجارت با مناطق دور مانند کراچی آسان است. لذا باید بین شهرهای مرزی ایران و پاکستان تجارت وجود داشته باشد و ما تمام تلاش خود را برای رفع هرگونه مانع از طرف پاکستانی در این زمینه انجام خواهیم داد تا تجارت دوجانبه افزایش یابد.
مفتاح اسماعیل اظهار داشت: درصدد توسعه تجارت رسمی بین ایران و پاکستان هستیم. هم اکنون محصولات ایرانی را میتوانید در مغازههای پاکستانی مخصوصاً در شهرهای کویته و کراچی پیدا کنید و اگر این تجارت رسمی شود به سود دو کشور است.
دیدار روسای کمیسیون مشترک اقتصادی ایران و پاکستان در اسلامآباد
رستم قاسمی وزیر راه و شهرسازی جمهوری اسلامی ایران در راس یک هیات بلندپایه برای شرکت در بیست و یکمین نشست کمیسیون مشترک اقتصادی ایران و پاکستان صبح امروز وارد اسلامآباد و مورد استقبال قائم وزارت امور اقتصادی پاکستان قرار گرفت.
نشست افتتاحیه بیست و یکمین کمیسیون مشترک اقتصادی دو کشور ساعاتی پیش با حضور معاونان وزارتخانههای مربوطه در اسلامآباد برگزار شد.
نشست اختصاصی روسای کمیسیون نیز با حضور رستم قاسمی وزیر راه ایران و ایاز صادق وزیر امور اقتصادی پاکستان برگزار و طرفین آخرین تحولات مرتبط با همکاریهای دو کشور در حوزههای تجاری، اقتصادی، بازرگانی، انرژی و تعاملات مرزی را مورد بررسی قرار دادند.
ایرنا