العالم ـ ایران
وحید جلال زاده رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی در گفتگوی اختصاصی با شبکه خبری العالم درباره مذاکرات با مقامات سوریه و لبنان، روابط استراتژیک با سوریه، برقراری روابط دیپلماتیک با عربستان، ارسال 3 هزار نیروی آمریکایی به منطقه و موضوعاتی دیگر سخن گفت.
مهمترین محورهای گفتگو:
ـ مقام معظم رهبری روابط ایران و سوریه را روابط حیاتی توصیف کرده اند. شرایط سوریه خاص است و بخش هایی از آن در دست بیگانگان است. بخشی را ترکیه اشغال کرده است، آمریکا بخش دیگری از خاک سوریه را اشغال کرده است، مناطق ثروت در دست ترکیه و آمریکایی هاست.
ـ جمهوری اسلامی ایران با اشغال خاک سوریه توسط ترکیه و آمریکا مخالف است که موانعی برای همکاری محسوب می شوند
ـ بخش اصلی مشکلات لبنان به سبب رژیم صهیونیستی و دخالت های آن است.
ـ سید حسن نصرالله در پاسخ به سوال یکی از همراهان مبنی بر اینکه طبق فرمایش مقام معظم رهبری اسراییل ۲۵ سال آینده را نخواهد دید گفتند: حضرت آقا آوانس داده اند. ما برای حذف اسراییل از سرزمین های اشغالی برنامه داریم و خود اسراییلی ها برای اجرای برنامه ما عجله دارند، حتی فرصت را از ما ربوده اند.
ـ ایران و عربستان از کشورهای تاثیرگذار بر رفتار کشورهای منطقه هستند اتفاقات یمن و عراق و ظهور داعش در منطقه موجب تعطیلی روابط ما شد
ـ قدرت بازدارندگی نیروهای مسلح ما در منطقه بیش از همه برای آمریکایی ها روشن است؛ حضور آمریکایی ها را در خلیج فارس هیچ زمانی نپذیرفته و نخواهیم پذیرفت. آمریکایی ها در منطقه هیچ تهدیدی برای جمهوری اسلامی نیستند.
ـ جمهوری اسلامی در هیچ سطحی با آمریکایی ها در حال مذاکره برجامی نیست ما به آمریکایی ها اعتماد نداریم. و طبق دستورالعمل شورای عالی امنیت ملی در قالب آزادسازی منابع مالی و تبادل زندانیان مذاکره کرده ایم.
مشروح گفتگو:
وی درباره اهمیت مذاکرات با مقامات سوریه و لبنان گفت: در سایه سیاست گسترش روابط پارلمانی ایران با کشورهای همسایه و فراتر از آن، کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس هفته گذشته سفری به سوریه و لبنان داشت که با رییس مجلس سوریه و همتایان خودمان در مجلس سوریه و وزیر خارجه و آقای نخست وزیر و گروههای فلسطینی مستقر در دمشق ملاقات هایی را انجام دادیم. توافقات انجام شده بین مقامات ایران و سوریه در سفر چند ماه پیش آقای رئیسی به سوریه را پیگیری کردیم. رفع موانع موجود برای اجرای توافقات را پیگیری می کنیم. تحریم های قیصر شرایط را برای مردم سوریه سخت کرده است. موضوع برق و سوخت برای سوریه بسیار مهم است. تحریم های سوریه به این دلیل وضع شده اند تا آن کاری که در جنگ تروریستی نتوانستند علیه سوریه انجام دهند در جنگ اقتصادی بتوانند محقق کنند.
رئیس کمیسیون امنیت ملی مجلس به روابط استراتژیک با سوریه اشاره کرد و گفت: مقام معظم رهبری روابط ایران و سوریه را روابط حیاتی توصیف کرده اند. شرایط سوریه خاص است و بخش هایی از آن در دست بیگانگان است. بخشی را ترکیه اشغال کرده است، آمریکا بخش دیگری از خاک سوریه را اشغال کرده است، مناطق ثروت در دست ترکیه و آمریکایی هاست. جمهوری اسلامی ایران با اشغال خاک سوریه توسط ترکیه و آمریکا مخالف است که موانعی برای همکاری محسوب می شوند مانند موانع ارسال سوخت در لبنان اینجا هم آمریکایی ها همین سیاست را درپیش گرفته اند. با وجود موانع مثل حمله تروریستی چند روز پیش به اتوبوس نظامیان در دیرالزور، دولت ایران مشوق هایی را برای بخش خصوصی در نظر گرفته است تا در سوریه سرمایه گذاری کنند.
بخش اصلی مشکلات لبنان به خاطر رژیم صهیونیستی و دخالتهایش است
وی افزود: حدود ده ماه است که رییس جمهور لبنان معطل انتخاب مجلس این کشور است وضع اقتصادی دولت لبنان بسیار حاد است، قیمت سوخت و انرژی بسیار بالاست در سفرمان به لبنان آخرین وضعیت لبنان را مورد بررسی قرار دادیم. رایزنی هایی شده تا رییس جمهور لبنان انتخاب بشود اگر این اتفاق بیفتد بخشی از مشکلات لبنان حل خواهد شد. بخش اصلی مشکلات لبنان رژیم صهیونیستی است و دخالت هایی که انجام می دهد . روابط ما با عربستان بر شرایط سیاسی لبنان تاثیرات مثبتی گذاشته است. در دیدار ما با سید حسن نصرالله دبیرکل حزب الله لبنان، تحلیل ایشان از شرایط لبنان بسیار امیدوارکننده بود. سید حسن نصرالله در پاسخ به سوال یکی از همراهان مبنی بر اینکه طبق فرمایش مقام معظم رهبری اسراییل ۲۵ سال آینده را نخواهد دید گفتند: حضرت آقا آوانس داده اند. ما برای حذف اسراییل از سرزمین های اشغالی برنامه داریم و خود اسراییلی ها برای اجرای برنامه ما عجله دارند، حتی فرصت را از ما ربوده اند.
وحید جلال زاده درباره آثار برقراری روابط دیپلماتیک با عربستان در منطقه بویژه لبنان در طول شش ماه اخیر گفت: برقراری روابط با کشورهای همسایه بویژه کشورهای مسلمان از سیاست های جمهوری اسلامی پس از انقلاب بوده است. ایران و عربستان از کشورهای تاثیرگذار بر رفتار کشورهای منطقه هستند اتفاقات یمن و عراق و ظهور داعش در منطقه موجب تعطیلی روابط ما شد . ایران و عربستان علاقمند بودند که این روابط را ترمیم و بازسازی بکنند که اتفاق افتاد و بسیار مورد توجه کشورهای مسلمان حتی غیرمسلمان واقع شد. همه منتظر چیدن میوه این رابطه در سطح منطقه بودند. ..
رییس کمیسیون امنیت ملی مجلس درباره روابط ایران و عربستان گفت: ما قبل از قطع روابط در سطوح مختلف با عربستان روابط داشتیم در حوزه های اقتصادی و امنیتی روابط خوبی داشته ایم به خاطر اتفاقاتی که در چند سال اخیر در منطقه و جهان افتاد ایران و عربستان به این نتیجه رسیدند که باید این روابط را از نو بازسازی کنند. در دیدار من با سفیر عربستان قبل از اعزام در کمیسیون ملاقاتی داشتم ایشان گفتند که علاقمندند در حوزه اقتصادی، فرهنگی، دانشگاهی فعالیت بکنند. همچنین اتاق بازرگانی ایران هم اعلام آمادگی کرده است در عربستان حضور داشته باشد. همین وضعیت را تجار عربستانی دارند و بازار سرمایه گذاری ایران در منطقه دومی ندارد و مثال زدنی است. حتما گفتگوهای امنیتی هم خواهیم داشت.
آمریکایی ها در منطقه هیچ تهدیدی برای جمهوری اسلامی نیستند
جلال زاده درباره مواضع پارلمان درباره تهدیدات احتمالی مبنی بر تصمیم اخیر پنتاگون برای ارسال سه هزار سرباز به دریای سرخ و تنگه هرمز و خلیج فارس گفت: پس از پیروزی انقلاب اسلامی و اعزام ناو هواپیمابر نیمیتز که به زعم آمریکایی ها حضور این ناو موجب سقوط انقلابی ها می شود و این علاوه بر جنگ تحمیلی صدام علیه ایران و جنگ نفتکش هاست که همیشه بهانه آمریکایی ها تامین امنیت کشورهای منطقه است و اینگونه ادعا می کردند که اگر ایران به شما حمله بکند ما مدافع شما هستیم.
وی افزود: پس از تروریسم دولتی آمریکایی ها و شهادت سردار سلیمانی، مقام معظم رهبری فرمودند باید آمریکایی ها از منطقه خارج بشوند. یکی از آن مناطق افغانستان بود که آمریکایی ها با چه فضاحتی از افغانستان فرار کردند. در خلیج فارس هم بسیاری از آمریکایی ها از منطقه خارج شده اند. به همین دلیل آمریکایی ها مورد عتاب شرکای خود قرار گرفتند که شما در پیروی از درخواست رهبری ایران از منطقه خارج شدید. آمریکایی ها ابتدا گفتند ما هوشمندانه در خلیج فارس حضور داریم. البته ما به حضور آمریکایی ها در منطقه عادت کرده ایم و این حضور ُ حضور منفعلانه ای است. الحمدالله روابط ما با کشورهای همسایه خوب است و آنها اذعان دارند آمریکایی برای دفاع از ما در منطقه حضور ندارند بلکه برای دفاع از منافع خودشان در منطقه حضور دارند. نزدیکی کشورهای حوزه خلیج فارس به چین برای آمریکا بسیار گران تمام شد.
جلال زاده درباره تهدید احتمالی نیروهای آمریکایی در تنگه هرمز گفت: قدرت بازدارندگی نیروهای مسلح ما در منطقه بیشتر از همه برای آمریکایی ها روشن است حضور آمریکایی ها را در خلیج فارس هیچ زمانی نپذیرفته و نخواهیم پذیرفت. آمریکایی ها در منطقه هیچ تهدیدی برای جمهوری اسلامی نیستند.
جمهوری اسلامی در هیچ سطحی با آمریکایی ها در حال مذاکره برجامی نیست
رئیس کمیسیون امنیت ملی مجلس در پایان درباره آزادی جاسوسان آمریکایی گفت: در اسفند ماه ۱۴۰۰ برای بازگشت آمریکایی ها به میز برجام مذاکراتی انجام می دادیم که بدون اطلاع قبلی، رابرت مالی میز مذاکره را ترک کرد و از وین خارج شد و به گفتگوهای ما با آژانس هم لطمه زد و توافق ما با گروسی مدیرکل آژانس هم به سرانجام نرسید. اغتشاشات تحمیلی در پاییز گذشته در ایران رخ داد. شرایط ما با آمریکایی ها و اروپایی ها دگرگون شد. به خاطر دخالت های آنها در اغتشاشات سال گذشته.
وی افزود: آمریکایی ها ظالمانه با فشاری که بر کشورها وارد کردند منابع فروش نفت ما را در آن کشورها بلوکه کردند. در همین راستا دولت برای طرح شکایت علیه کره جنوبی در سازمان های حقوقی بین المللی لایحه ای را به مجلس داد. لذا در مذاکراتی که از قبل وجود داشت منابع مالی ما در کره جنوبی آزاد شد و تعدادی از جاسوسان آمریکایی که در زندان های ما بودند با اتمام روند آزادسازی منابع مالی ما آزاد خواهند شد. اما اینکه آیا مذاکرات در زمینه های دیگری ادامه خواهد داشت یا نه؟ جمهوری اسلامی در هیچ سطحی با آمریکایی ها در حال مذاکره برجامی نیست ما به آمریکایی ها اعتماد نداریم. و طبق دستورالعمل شورای عالی امنیت ملی در قالب آزادسازی منابع مالی و تبادل زندانیان مذاکره کرده ایم.