درگیری شدید در قره‌باغ؛ گوترش خواستار آتش‌بس فوری شد

درگیری شدید در قره‌باغ؛ گوترش خواستار آتش‌بس فوری شد
چهارشنبه 29 شهريور 1402 - 12:47

همزمان با تشدید درگیری ها در منطقه قره باغ دبیرکل سازمان ملل متحد،بر برقراری آتش بس فوری و پایان این درگیری ها، کاهش تنش ها و پایبندی جدی تر به آتش بس سال ۲۰۲۰ و اصول قوانین بشردوستانه بین المللی تاکیدکرد و ۲ تن از سناتورهای جمهوریخواه و دموکرات آمریکا نیز توقف کمک های امنیتی واشنگتن به باکو را خواستار شدند.

العالم - آسیا

در بیانیه آنتونیو گوترش که توسط سخنگوی وی، استفان دوجاریک، منتشر شده، آمده است: دبیرکل بی نهایت نگران به کارگیری نیروی نظامی در منطقه و گزارش های دریافتی از تلفات به خصوص در میان جمعیت غیرنظامی است. وی متاسف است که این تحولات نگران کننده پس از ارسال کمک های بشردوستانه ضروری در تاریخ ۱۸ سپتامبر (۲۷ شهریور) به مردم محلی رخ می دهد.

وی از طرفین درگیر خواست تا بر ایجاد اعتماد و دستیابی به صلح دراز مدت در منطقه توجه کنند.

در همین حال امانوئل مکرون با انتشار مطلبی در شبکه اجتماعی ایکس (توییتر سابق)، ضمن محکومیت شدید حمله جمهوری آذربایجان به قره باغ، خواهان "توقف آنی" این عملیات و "تبادل نظر درمورد حقوق و امنیت اهالی" قره باغ شد.

رئیس جمهوری فرانسه بر حفظ تماس با نخست وزیر ارمنستان نیز تاکید کرد.

آرارات میرزویان وزیر امور خارجه ارمنستان نیز در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل با جوسپ بورل مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا دیدار کرد.

هر دو مقام تاکید کردند که اقدام های جمهوری آذربایجان در قره باغ بر خلاف هنجارهای اساسی قوانین بین المللی بوده و آشکارا در جهت محروم ساختن اهالی این منطقه از زیستگاهشان است.

وزیر امور خارجه کانادا نیز خواهان توقف آنی درگیری ها در قره باغ شد و از جمهوری آذربایجان خواست تا از هر اقدام و فعالیتی که علیه امنیت و رفاه مردم غیرنظامی ایجاد خطر می کند، پرهیز کند.

در بیانیه ملانی جولی آمده است: ما از دولت (جمهوری) آذربایجان می خواهیم که با برقراری دوباره دسترسی بشردوستانه به قره باغ، از جمله گذرگاه لاچین، و ارسال مواد غذایی، دارو و دیگر ملزومات حسن نیت خود را نشان دهد.

یوکو کامیکاوا، وزیر امور خارجه ژاپن، نیز در بیانیه ای ضمن ابراز "نگرانی شدید از وخامت اخیر اوضاع در ناگورنو- قره باغ، قویاً خواهان توقف خصومت ها شد و از باکو خواست تا فعالیت های نظامی را متوقف کند.

کامیکاوا در این یادداشت از تمامی طرف ها خواست تا مسائل منطقه را از طریق گفت و گو و صلح آمیز حل و فصل کنند.

الکس پادالیا سناتور دموکرات ایالت کالیفرنیا و مارکو روبیو سناتور جمهوریخواه ایالت فلوریدا در بیانیه ای مشترک خواهان توقف فوری تمامی کمک های امنیتی آمریکا به جمهوری آذربایجان شدند.

این دو قانونگذار با متهم ساختن باکو به حمله "بی دلیل" به ارامنه ساکن قره باغ و تلاش برای "تصفیه قومی" آنان، از دولت بایدن و متحدان واشنگتن خواستند تا این عملیات نظامی را محکوم کنند.

در همین حال وزارت دفاع جمهوری آذربایجان اخبار منتشر شده در شبکه های اجتماعی ارمنی زبان در مورد تیراندازی به نیروهای صلحبان روسیه را تکذیب کرد.
آرمن گریگوریان وزیر شورای امنیت ارمنستان نیز روسیه را متهم کرد که به تعهد خود در دفاع از قره باغ عمل نمی کند. وی در گفت و گو با تلویزیون ارمنستان و در واکنش به اتهام تخریب روابط دوجانبه از سوی ایروان گفت: روسیه مدتهاست که با (جمهوری) آذربایجان همکاری می کند. روسیه از سال ۲۰۱۱ تاکنون ۵ میلیارد دلار تسلیحات به (جمهوری) آذربایجان فروخته است.
وی افزود: طبق بیانیه سه جانبه ۹ نوامبر ۲۰۲۰، روسیه متعهد است که از ناگورنو - قره باغ دفاع کند.
گریگوریان در پاسخ به سوالی در مورد امکان دخالت ایروان در درگیری های قره باغ گفت: اولویت ارمنستان، حفاظت از قلمرو مستقل خود است.

در این میان "انار عیوض اف"، دبیر مطبوعاتی وزارت دفاع جمهوری آذربایجان در یک کنفرانسی خبری ضمن تاکید بر آنکه نیروهای نظامی این کشور تنها اهداف مشروع نظامی را مورد حمله قرار می دهند، گفت: نیروهای در حال عقب نشینی ارمنی تلاش می کنند تا غیرنظامیان ساکن در منطقه قره باغ را به اجبار مسلح ساخته و به مواضع جنگی منتقل کنند.
وی تاکید کرد که تنها در صورت تسلیم نیروهای مسلح ارمنستان مستقر در قره باغ، تدابیر صد تروریستی پایان می یابد.

مقام های محلی قره باغ به ساکنان خانکندی بزرگترین شهر این منطقه اطلاع دادند که در حال حاضر نیازی به ترک شهر نیست و فعلاً در پناهگاه ها حضور داشته باشند.

آنتونی بلینکن وزیر امور خارجه آمریکا نیز دیشب در گفت‌وگوی تلفنی با الهام علی اف رئیس‌جمهوری آذربایجان خواهان توقف عملیات نظامی باکو در قره باغ و کاهش تنش ها شد. وی ضمن پافشاری بر فقدان راه حل نظامی، بر ادامه گفت و گوی طرفین برای حل و فصل اختلاف های باقیمانده میان ارامنه قره باغ و جمهوری آذربایجان تاکید کرد.
علی اف نیز در این تماس تلفنی اعلام کرد که عملیات نظامی جمهوری آذربایجان زمانی پایان می یابد که جدایی طلبان سلاح های خود را بر زمین گذارند.
وی یادآوری کرد که نمایندگان ارامنه ساکن قره باغ چندین بار دعوت برای گفت و گو را رد کرده اند.
در همین حال "پاپ فرانسیس" رهبر کاتولیک های جهان در پیامی ضمن درخواست پایان دادن درگیری ها، خواهان اهتمام برای یافتن راه حل صلح آمیز برای خیر و صلاح مردم و احترام به شرافت انسانی شد.
ارمنستان اعلام کرد که تاکنون ۳۲ تن در حمله به قره باغ کشته و بیش از ۲۰۰ نفر مجروح شده اند.

روبن واردانیان، یکی از مقام های پیشین جمهوری خودخوانده آرتساخ، مدعی شد که حدود ۱۰۰ نفر جان خود را از دست داده و صدها تن هم مجروح شده باشند.
وزارت دفاع روسیه خبر داد که صلح‌بانان این کشور بیش از ۲ هزار نفر از غیرنظامیان قره باغ را از مناطق درگیری خارج کرده اند.

پربیننده ترین خبرها