العالم - ایران
ملت ایران شصت و یک سال پیش در اعتراض به دستگیری امام راحل خمینی (ره)، قیام خونینی علیه رژیم شاه به پا کردند که از آن به عنوان مبدا نهضت اسلامی ایرانیان نام برده میشود.
قیام ۱۵ خرداد ۱۳۴۲ در شصت و یک سال پیش، در تاریخ به عنوان اولین صفآرایی ملت ایران در مقابل رژیم پهلوی ثبت گردیده ، قیامی که در اعتراض به دستگیری امام خمینی (ره)، شکل گرفت و اگر چه توسط سرکردگان رژیم منحط آن زمان، در برخی از شهرهای ایران از جمله تهران ،قم و ورامین به خاک وخون کشیده شد و تعدادی از مردم بی گناه را شهید و مجروح کرد، اما در نهایت سرآغازی برای نهضت اسلامی به رهبری امام راحل خمینی بت شکن (ره) گردید.
عوامل رژیم پهلوی، در واقعهای تلخ، در 15 خرداد 1342، درست دو روز پس از ایراد سخنرانی کوبنده وافشاگرانه امام خمینی (ره) در روز عاشورای حسینی مصادف با سیزدهم خرداد همان سال، در مدرسه فیضیه قم که طی آن از جنایات رژیم پهلوی و روابط شاه با رژیم صهیونیستی، پرده برداشته بود، به حریم منزل آن امام همام (ره) در این شهر مقدس تعرض و ایشان را دستگیر کردند.
این خیزش تاریخی، شروع رویارویی نهضت اسلامی در برابر حکومت استبدادی رژیم پهلوی بود و شرایط مناسبی را برای شکل گیری مبانی فکری، سیاسی و اجتماعی انقلاب اسلامی فراهم آورد.
تصویب لایحه انجمنهای ایالتی و ولایتی در دولت وقت آن زمان که امام خمینی وروحانیون آن را مخالف با اسلام میدانستند و حمله مأموران حکومتی به مدرسه فیضیه در فروردین 1342 ، حوادثی بودند که زمینهساز نهضت ۱۵ خرداد ۱۳۴۲ و پس از آن در ایران شد.
نیروهای حکومت پهلوی امام خمینی را شبانه به تهران بردند و سید حسن قمی و بهاءالدین محلاتی دو روحانی دیگری بودند که دستگیر و به تهران منتقل شدند.
صبح روز پانزدهم خرداد، مردم قم و برخی از شهرها از دستگیری امام خمینی مطلع شده و دست به اعتراض زدند.
در تهران، دانشجویان دانشگاه تهران، کلاسها را تعطیل کردند و با تظاهرات به مردم پیوستند و قیام پانزده خرداد شکل گرفت. این قیام به دستور علم نخستوزیر وقت، بهشدت سرکوب گردید.
امام خمینی (س) در نخستین سالگرد پانزده خرداد پس از پیروزی انقلاب اسلامی، بهپاس قیام اسلامی پانزده خرداد پیامی داد و با اشاره به جایگاه آن قیام بهعنوان طلیعه نهضت اسلامی به یاد شهدا و مصیبتدیدگان واقعه، روز پانزده خرداد را برای همیشه عزای عمومی اعلام کرد و آن را قیامی قرآنی و اسلامی نامید که شهادتطلبی مردم آن را پدید آورد.