العالم ـ اروپا
بنابر این گزارش، در نشست امروز (دوشنبه) شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی که تا روز جمعه ادامه دارد، مسائل مختلف درباره ایمنی هستهای، اجرای توافقنامه پادمان و تقویت فعالیتهای علمی و پژوهشی آژانس در دستور کار قرار دارد. موضوع ایران نیز یکی از سرفصلهایی است که طبق جلسات ادوار قبل، در دستور کار شورا عنوان شده و قرار است راستی آزمایی و بازرسی فعالیتهای اتمی ایران در پرتو قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد و اجرای توافقنامه پادمان بررسی شود.
شورای حکام در نشست دور پیش که خرداد ماه برگزار شد، به قطعنامه پیشنهادی سه کشور اروپایی انگلیس، فرانسه و آلمان، علیه برنامه صلحآمیز هستهای کشورمان رای موافق داد. در این قطعنامه، بدون اشاره به همکاریهای ایران با آژانس بینالمللی انرژی اتمی، از تهران خواسته شده تا برای حل و فصل مسائل ادعایی پادمانی «اقدامات ضروری و فوری» صورت دهد.
این قطعنامه همچنین از ایران می خواهد بیانیه موسوم به ۴ مارس درباره حلوفصل تمام موضوعات باقیمانده بین ایران و آژانس را «بدون تاخیر» اجرا کند و مجوز بازرسان آژانس را که ایران براساس حقوق حاکمیتی مصرح در ماده ۹ موافقتنامه جامع پادمان لغو کرده است، احیا کند.
در بخش پایانی قطعنامه نیز ادعا شده است که در صورت عدم «همکاری لازم، کامل و بدون ابهام ایران با آژانس بینالمللی انرژی اتمی برای حل و فصل همه مسائل پادمانی باقیمانده» ممکن است از مدیرکل آژانس خواسته شود که یک «ارزیابی جامع و به روز شده در مورد احتمال حضور یا استفاده از مواد هسته ای اعلام نشده در ارتباط با مسائل باقی مانده گذشته و حال، در مورد برنامه هسته ای ایران، بر اساس اطلاعات موجود ارائه کند.»
این چهارهمین قطعنامه شورای حکام پس از اجرای برجام و بستهشدن پرونده ادعاهای پادمانی علیه برنامه صلحامیز هستهای ایران بود که کشورهای غربی با صحنهگردانی رژیم صهیونیستی، علیه ایران ارائه کردند.
پیش از آغاز رایگیری، کشورهای موسوم به گروه همفکر، با صدور بیانیهای مشترک، تصویب قطعنامه علیه ایران را اشتباه محاسباتی خوانده و هشدار دادند که چنین اقدامی نتیجه معکوس خواهد داشت. آنها از اعضای شورا خواستند که در برابر تلاشها برای سیاسی کردن مسائل پادمانی مقاومت کرده و به این قطعنامه رای موافق ندهند.
در همین حال، سفیر و نماینده دائم کشورمان نزد سازمانهای بینالمللی مستقر در وین طی سخنانی نسبت به پیامدهای منفی این قطعنامه بر فضای مثبت مورد نیاز در تعاملات ایران با آژانس بینالمللی انرژی اتمی هشدار داد و گفت: این قطعنامه نه میتواند توجه جامعه بینالمللی را از قصد واقعی تروئیکا برای فرصت کافی دادن به رژیم اسرائیل برای ادامه نسلکشی در غزه با مصونیت کامل، منحرف کند و نه بر ایران فشار آورد تا از حقوق خود و پیگیری برنامه صلح آمیز هستهای کشور، صرف نظر کند.
محسن نذیری اصل تاکید کرد: بدون شک این قطعنامه بهشدت بر فضای مثبت مورد نیاز برای کار در زمینه اقدامات بیشتری که باید میان ایران و آژانس بصورت متقابل توافق شود، تأثیر می گذارد و تروئیکا باید مسئولیت هرگونه عواقب آن را برعهده بگیرد.
به گزارش ایرنا، ادعاهای پادمانی درباره فعالیتهای هستهای ایران ریشه در اسناد جعلی رژیم صهیونیستی دارد که با هدف امنیتی سازی پرونده اتمی ایران، در اختیار رسانهها و مقامات آژانس قرار گرفته است.
جمهوری اسلامی ایران ضمن رد ادعاهای مطرح شده و تاکید بر اینکه تعهدات کشورها در حوزه پادمان نامحدود نیست، اسفند ۱۴۰۱ در جریان سفر دو روزه رافائل گروسی به تهران، به صورت داوطلبانه با فعالیتهای راستی آزمایی و نظارت بیشتر بازرسان این سازمان، در چارچوب قانون راهبردی مجلس (قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریم ها و صیانت از منافع ملت ایران) موافقت کرد؛ توافقی که بعدا بیانیه مشترک ۴ مارس شهرت یافت.
در پی این توافق جلساتی در سطح کارشناسی برگزار شد و با تعاملات انجام شده چندین موضوع فنی بین ایران و آژانس حل و فصل شد. جمهوری اسلامی ایران نیز همواره تاکید کرده است که همکاری خود را با آژانس در چارچوب موافقتنامه جامع پادمان پیگیری کرده و مسائل باقیمانده پادمانی نیز با رویکرد حرفهای و بدون جانبداری آژانس قابل حل است.
رافائل گروسی مدیرکل آژانس هفته پیش در یک گفتوگوی تلویزیونی بیان داشت که از طرف مسعود پزشکیان رئیس جمهوری ایران نامهای را درباره تداوم مذاکرات پیرامون آنچه «رسیدن به ضمانتهای معتبر درباره ماهیت صلحآمیز برنامه هستهای ایران » نامید، دریافت کرده است.
بر اساس برنامه اعلام شده، وی امروز در افتتاحیه جلسه شورا، سخنانی را درباره آخرین فعالیتهای آژانس ارائه خواهد کرد. او سپس طبق رویه هر دوره، در جمع خبرنگاران حاضر خواهد شد تا به سووالات پاسخ دهد.