العالم - آمریکا
مارکو روبیو، سناتور جمهوریخواه اهل فلوریدا، یکی از چهرههای برجسته و تأثیرگذار حزب جمهوریخواه است که بهویژه در حوزه سیاست خارجی شهرت دارد.
وی به عنوان یکی از گزینههای اصلی وزارت امور خارجه آمریکا مطرح است و سیاستهای سختگیرانهاش در قبال ایران و چین، همواره توجهات بسیاری را جلب کرده است.
بیوگرافی مارکو روبیو
دوران کودکی: مارکو آنتونیو روبیو در ۲۸ مه ۱۹۷۱ (۱۳۵۰ شمسی) در میامی، فلوریدا متولد شد. والدین او مهاجران کوبایی بودند که در سال ۱۹۵۶ به آمریکا آمدند و با کار در رستورانها و هتلهای میامی، به زندگی خود ادامه دادند.
تحصیلات: روبیو دارای مدرک دکترای حقوق است و تحصیلات خود را در دانشگاه فلوریدا و دانشگاه میامی انجام داده است و پس از پایان تحصیلات بهعنوان وکیل مشغول به کار شد.
ورود به دنیای سیاست: وی در اوایل دهه ۲۰۰۰ به نمایندگی مجلس فلوریدا و سپس ریاست آن در سالهای ۲۰۰۷ تا ۲۰۰۹ رسید و به چهرهای شناختهشده در ایالت خود تبدیل شد.
روبیو در سال ۲۰۱۰ به عنوان سناتور ایالت فلوریدا وارد سنای آمریکا شد و بهسرعت در کمیته روابط خارجی سنا عضو شد. او از همان ابتدا به انتقادات تند از سیاستهای باراک اوباما، بهویژه در توافق هستهای با ایران، پرداخت. روبیو همواره برجام را تهدیدی برای امنیت آمریکا و متحدانش میدانست و با انتقاد از رویکرد نرم در قبال ایران، خواستار سیاستهای سختگیرانهتر شد. او معتقد است که فشارهای اقتصادی و دیپلماتیک قویتر، راه مقابله با گسترش نفوذ ایران در خاورمیانه است.
در طول مبارزات انتخاباتی سال ۲۰۱۶ خود برای نامزدی ریاست جمهوری جمهوری خواهان، شهرت ملی به دست آورد، و خود را به عنوان یک محافظه کار معرفی کرد و از سیاست خارجی قوی، اقتصاد بازار آزاد و مواضع سنتی در مورد مسائل اجتماعی حمایت کرد.
از جمله مواضع اجتماعی او، بیانیههایی علیه ازدواج همجنسگرایان و سقط جنین است.
وی یکی از منتقدان سرسخت دولتهای کوبا و ونزوئلا بوده و حامی اغتششات در ایران است، او معتقد است چین به هیچ عنوان شریک آمریکا نیست بلکه یک رقیب استراتژیک است روبیو بارها به طور مستقیم مواضع خود را علیه تهران اعلام کرده است.
نگاهی به اظهارات ضد ایرانی روبیو
سناتور فلوریدا در طول سالهای اخیر در صف اول سیاسیون آمریکایی بوده که خواستار تحریم ایران شدهاند و مواضع تندی علیه تهران گرفته است. روبیو بارها حاکمان کشور را «تروریست» خوانده و از هر فرصتی برای حمله به ایران استفاده کرده و خواستار شدیدترین تحریمها علیه کشور شده است.
وی که نایب رئیس کمیته منتخب امور اطلاعاتی مجلس سنای آمریکا نیز هست، اول اکتبر ضمن محکومیت پاسخ موشکی ایران به رژیم صهیونیستی و بدون اشاره به جنایات رژیم صهیونیستی، خواستار بازگشت کمپین فشار حداکثری علیه ایران شد و ادعا کرد: «حمله موشکی بیرحمانه ایران علیه غیرنظامیان اسرائیلی آنچه که ما همیشه میدانستیم را تقویت میکند: ایران یک رژیم تروریستی است که به دنبال تسلط بر خاورمیانه به وسیله مرگ، هرج و مرج و در نهایت نابودی کامل اسرائیل است.»
او همچنین از حملات رژیم صهیونیستی به ایران حمایت کرد و اظهار داشت که اسرائیل میتواند بدون ورود به حریم هوایی ایران به اهداف مختلف در کشور حمله کند.
وی در پی ترور نافرجام ترامپ مدعی شده بود که «منبع اصلی بیثباتی در خاورمیانه آیتاللهها در ایران هستند». روبیو در ادامه افزود که دونالد ترامپ تهدیدی برای حکومت ایران است و به همین دلیل جمهوری اسلامی به دنبال قتل او است. او در پیامی توییتری مدعی شده بود که «ایران میخواهد ترامپ را بکشد، زیرا که رژیم از او میترسد.»
۱۱
دیدگاه تند روبیو در برابر چین و کوبا
وی همواره چین را تهدیدی برای امنیت و اقتصاد آمریکا دانسته و از سیاستهای تجاری و نظامی این کشور انتقاد کرده است.
روبیو تأکید دارد که برای جلوگیری از نفوذ چین، باید سیاستهای سختگیرانهتری علیه شرکتهای چینی که به دولت این کشور مرتبط هستند اعمال شود.
در مورد کوبا نیز، روبیو به عنوان فردی کوباییتبار، مخالف سیاستهای نرم دموکراتها است و بر حمایت از مخالفان دولت کوبا تأکید دارد.
روابط روبیو و ترامپ؛ از رقابت تا همکاری
روبیو در انتخابات ریاستجمهوری ۲۰۱۶، یکی از نامزدهای حزب جمهوریخواه بود و با ترامپ رقابت شدیدی داشت.
اگرچه در آن زمان انتقادات شدیدی از ترامپ داشت، پس از پیروزی ترامپ، به حامی او تبدیل شد و در زمینههایی مانند سیاستهای ضدایرانی و مقابله با نفوذ چین از ترامپ حمایت کرد.
سیاستهای احتمالی روبیو در صورت تصدی وزارت خارجه
در صورت انتصاب به عنوان وزیر امور خارجه، روبیو احتمالاً سیاستهای سختگیرانهتری علیه ایران و چین اعمال خواهد کرد. او همواره بر بازنگری کامل برجام و اعمال تحریمهای شدیدتر علیه ایران تأکید داشته است.
در خصوص چین، احتمال میرود روبیو اقدامات تجاری و اقتصادی شدیدتری علیه این کشور اعمال کند.
تأثیر سیاستهای روبیو بر روابط بینالمللی آمریکا
در صورت بهعهده گرفتن سمت وزارت خارجه، رویکردهای تندروانه روبیو ممکن است تأثیرات عمدهای بر روابط بینالمللی آمریکا داشته باشد.
سیاستهای روبیو ممکن است به تنش با کشورهای اروپایی منجر شود، چرا که اتحادیه اروپا بهطور کلی به دنبال حفظ توافق هستهای با ایران است.
در قبال چین نیز، سیاستهای احتمالی روبیو ممکن است بر روابط اقتصادی بین آمریکا و چین تأثیر بگذارد و برخی شرکتهای بزرگ آمریکایی که در بازار چین فعال هستند، ممکن است با چالشهایی مواجه شوند.