نگرانی های چین از سقوط حکومت بشار اسد

نگرانی های چین از سقوط حکومت بشار اسد
يکشنبه 18 آذر 1403 - 09:53

معاون نماینده دائم چین در سازمان ملل در کنفرانس مطبوعاتی شورای امنیت درباره عراق روز جمعه اعلام کرد که پکن نگران تأثیر بالقوه تحولات اخیر در سوریه بر عراق است.

العالم - سوریه

«گِنگ شوانگ» معاون نماینده دائم چین در سازمان ملل در این کنفرانس مطبوعاتی اعلام کرد که پکن از دولت مرکزی بغداد و دولت اقلیم کردستان در ترویج مداوم گفتگو و مشورت در مورد مسائل باقی‌مانده و جستجوی راه‌حل‌های پایدار حمایت می‌کند.

به دنبال تحولات پرشتاب سوریه چین روز جمعه از شهروندان پکن در سوریه خواست در اسرع وقت خاک آن را ترک کنند.

لین جیان، سخنگوی وزارت خارجه چین نیز در کنفرانسی مطبوعاتی تأکید کرد که کشورش تحولات سوریه را از نزدیک زیر نظر دارد و امیدوار است که این کشور به زودی ثبات خود را به دست آورد.

همچنین روزنامه «ساوت چاینا مورنینگ پست» (South China Morning Post) روز شنبه، مقاله‌ای با عنوان «سقوط شهر حلب به دست نیروهای مسلح سوری تأثیرات گسترده‌ای بر استراتژی چین در خاورمیانه خواهد داشت» از الساندرو آردوینو، مدرس مؤسسه چینی لائوس در کینگز کالج لندن منتشر کرد.

آردوینو در مقاله‌اش تاکید کرد: «در حالی که چین ممکن است علاقه حاشیهای به رژیم بشار اسد، رئیس جمهور سوریه نشان دهد، پیامدهای بحران سوریه بدون شک فراتر از مناطق اطراف خواهد بود. پیشتر دمشق از شرکت‌های چینی دعوت کرده بود تا کار بازسازی در این کشور را رهبری کنند، بی ثباتی مجدد، مشارکت این شرکت‌های چینی را در آینده نزدیک به طرز قابل توجهی کاهش خواهد داد.»

با این حال، نویسنده در تحلیل خود با اشاره به تاکید اپوزیسیون سوریه در سخنرانی‌های خود بر همکاری و ایجاد روابط خارجی سازنده، از احتمال تداوم نقش چین در اجرای پروژه‌های شهری و مبادلات تجاری با سوریه در صورت ایجاد تغییر سیاسی در سوریه خبر داد.

وی افزود: پکن پیش از این با میزبانی از اسد در شهر هانگژو در فصل بازی‌های آسیایی سال گذشته حمایت خود را از اسد نشان داد. در این دیدار پکن و دمشق برقراری یک شراکت راهبردی میان کشورهای خود را اعلام کردند.

الساندرو به ترس و نگرانی چین از بروز قیامی شبیه «بهار عربی» و پیوستن اویغورها - مسلمانان منطقه سین کیانگ - به گروه‌های جهادی در سوریه اشاره کرد.

وی همچنین در مقاله خود به هدف اصلی سرمایه‌گذاری پکن و اهمیت بنادر طرطوس و لاذقیه و ارزش استراتژیک آنها به دلیل نزدیکی آنها به پایانههای اصلی کانتینرها به عنوان بخش جدایی‌ناپذیر از طرح «ابتکار کمربند و جاده چین» پرداخت.

وی خاطرنشان کرد: «سوریه نقش مهمی در استراتژی چین برای گسترش نفوذ در خاورمیانه ایفا می‌کند، زیرا این کشور به دنبال پر کردن خلأ حضور ایالات متحده است اما آغاز مجدد درگیری‌ها و پیشروی سریع نیروهای مسلح روند نیل به اهداف منطقه‌‌ای چین را در کوتاه مدت و بلند مدت متوقف خواهد کرد.»

نویسنده مقاله در مورد برخورد پکن با پیشروی مخالفان مسلح سوری سیاست پکن را رویکرد «صبر کن و ببین چه می‌شود» توصیف کرد و اظهار داشت در وضعیت فعلی چین مابین سیاست عدم مداخله چین و نیز نقش فزاینده آن در ژئوپلیتیک خاورمیانه قرار گرفته است.

وی توضیح داد که سقوط حلب میزان نفوذ چین در منطقه را که عمدتاً متکی به قدرت اقتصادی است، کاهش خواهد داد.

نویسنده در پایان خاطرنشان کرد که با وجود اهمیت سوریه از نظر اقتصادی، جمعیتی و جغرافیای تجاری، چین در بنادر و شهرهای بسیاری از کشورهای عربی، آفریقایی و آسیایی دیگر نیز حضور دارد و وضعیت سوریه می‌تواند منجر به روی‌آوردن پکن و شرکت‌هایش به گزینه‌های جایگزین در دیگر کشورهای منطقه برای چند ماه یا چند سال شود و روابط چین و سوریه در ماه‌های آینده تحت تأثیر قرار گیرد.

پربیننده ترین خبرها