العالم - ایران
دکتر «سمیر شوهانی» پژوهشگر امور سیاسی و بینالمللی در گفت وگو با شبکه خبری العالم اظهار داشت: در مراحل اولیه تفاهمات، دو موضوع محوری وجود دارد. اولین مورد، آزادسازی داراییهای مسدود شده ایران است و این روند عملا از قبل آغاز شده است. در نتیجه فشار و تهدیدهای آمریکا، وجوه ایران در بانکهای قطری، اماراتی و سایر بانکها مسدود شده بود و این بانکها آزادسازی این داراییهای مسدود شده را آغاز کردهاند.
وی افزود: موضوع و محور دوم، لغو محاصره دریایی در ازای بازگشایی تنگه هرمز است. اجرای این بند نیز آغاز شده است زیرا ایران به همه کشتیها، نفتکشها و شناورهای دریایی اجازه عبور و مرور از تنگه هرمز را همراه با هماهنگی با نیروهای ایرانی مستقر در تنگه را داده است.
این پژوهشگر اضافه کرد: در مقابل (این اقدام ایران)، محاصره دریایی لغو و علاوه بر آن، معافیتهایی به مدت شصت روز برای فروش نفت و محصولات پتروشیمی ایران داده شده است.
وی گفت: موضوع اصلی حل نشده، پرونده هستهای به ویژه موضوع غنیسازی اورانیوم، سرنوشت اورانیوم غنیشده تا ۶۰ درصد و چگونگی رسیدگی به این موضوع است.
دکتر شوهانی توضیح داد که مذاکرات فنی و حرفهای بین هیاتهای ایرانی و آمریکایی پس از پایان مذاکرات سوئیس با هدف دستیابی به توافق نهایی ظرف ۳۰ تا ۶۰ روز آغاز شد.