العالم ـ آمریکا
این دیپلمات پیشین آمریکایی در صفحه توییتر خود به گزارش اخیر آژانس درباره پایبندی ایران به برجام واکنش نشان داده و نوشت: یکی از جنبه های غم انگیز این وضعیت اینجاست که آمریکا در 15 سال گذشته تلاش بسیاری برای ترمیم اعتبار خود در آژانس بین المللی انرژی اتمی و دیگر نهادها در خصوص اطلاعات هسته ای کرده است.
نفیو با اشاره به نقش خود در فرایند اعتماد سازی با آژانس بین المللی انرژی اتمی اضافه کرد: من یک دهه در بخشی از این تلاش ها مشارکت داشتم و باور کنید که بازیابی اعتبار در این مسائل بسیار دشوار و زمان بر بود. اینکه شاهد این باشیم که همه این زحمات بدون هیچ دلیلی به باد فنا می رود، ناراحت کننده است.
این دیپلمات پیشین آمریکایی هشدار داد: این روند برای آمریکا خطرناک نیز خواهد بود. ما در آینده این اعتبار را برای پیش بردن اهدافمان در خصوص تهدیدهای مختلف نیاز خواهیم داشت.
به نظر می رسد اشاره ریچارد نفیو به رسوایی دروغ پردازی آمریکا در دوران بوش در خصوص جنگ افزار کشتار جمعی عراق و اشغال این کشور در سال 2003 باشد.
در سال 2003 'هانس بلیکس' ریاست کمیسیون سازمان ملل برای بازرسی از جنگ افزار کشتار جمعی عراق را بر عهده داشت.
با وجود آنکه بلیکس اعلام کرده بود که عراق جنگ افزار کشتار جمعی در اختیار ندارد و این نهاد چیزی در خاک عراق پیدا نکرده است، دولت های آمریکا و انگلیس مدعی بودند که اطلاعات دقیقی دارند که عراق جنگ افزار کشتار جمعی پنهان کرده است.
بسیاری از تحلیلگران می گویند اصرار دولت ترامپ به نقض توافق هسته ای توسط ایران بدون ارئه دادن هر گونه مدرکی، یادآور سیاست دولت بوش در عراق است.
با وجود ادعای مقام های کاخ سفید درباره نقض برجام از سوی ایران، آژانس بین المللی انرژی اتمی روز پنجشنبه در هشتمین گزارش فصلی خود بار دیگر تایید کرد که ایران به تمامی تعهدات خود در توافق هستهای پایبند بوده است.
بر اساس این گزارش، ذخایر اورانیوم کمغنای ایران (LEU) تا تاریخ 21 اوت (30 مرداد) 88.4 کیلوگرم، سطح غنیسازی حداکثر 3.67 درصد و میزان ذخایر آب سنگین 111 تن بوده که هر سه پایینتر از حد مجاز تعیین شده در توافق است.
این سومین گزارش آژانس بینالمللی انرژی اتمی پس از روی کار آمدن دولت ترامپ در آمریکا است که پایبندی ایران به توافق را مورد تایید قرار میدهد.
این گزارش آژانس که ادعای دولت ترامپ را درباره نقض برجام توسط ایران زیر سوال برده است، به انزوای بیش از پیش کاخ سفید در میان متحدان اروپایی آمریکا انجامیده است.
از سوی دیگر یک مقام آمریکایی روز پنجشنبه فاش کرد که در جریان سفر اخیر نماینده آمریکا در سازمان ملل به وین، 'نیکی هیلی' هیچ مدرک و اطلاعات تازه ای درباره نقض برجام از سوی ایران در اختیار آژانس بین المللی انرژی اتمی نگذاشت.
به گزارش ایرنا این مقام آمریکایی به 'لورا روزن'، خبرنگار هافینگتون پست در واشنگتن گفت: سفیر هیلی نه از آژانس درخواست بررسی سایت خاصی را کرد و نه هیچ اطلاعات تازه ای در اختیار این نهاد گذاشت. وی از آژانس خواست که با تمام توان به نظارت بر برنامه هسته ای ایران و چگونگی اجرای برجام ادامه دهد.
توافق هسته ای موسوم به برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) حاصل مذاکراتی دشوار و طولانی بود که بدون احتساب سوابق بحث با تروییکای اروپایی، دست کم از توافق نوامبر 2013 ژنو، به مدت حدود 20 ماه ادامه داشت تا سرانجام در 14 ژوییه 2015 (23 تیر 94) در وین به سرانجام رسید.