العالم ـ آمریکا
به نوشته روزنامه آمریکایی یو.اس.ای.تودی، تحلیلگران می گویند تصمیم دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا برای کنار کشیدن از توافق هسته ای می تواند جریان انتقال میلیاردها دلار سرمایه گذاری غربی ها به ایران را منحرف کند و موجب اقدامات تلافی جویانه اقتصادی اروپایی ها علیه کسب و کارهای آمریکایی شود.
در صورتی که ترامپ پایبندی ایران به توافق هسته ای را تایید نکند، فضای ابهام در مورد این توافق احتمالا باعث خواهد شد که شرکت های اروپایی، ژاپنی و سایر کشورها از بیم نقض تحریم هایی که دوباره اعمال شده، در مورد سرمایه گذاری در ایران دچار تردید شوند.
«ریچارد نفیو» تحلیلگر مرکز سیاست جهانی انرژی و از مقام های سابق وزارت خارجه آمریکا گفت: اعلام عدم پایبندی به توافق سینگالی منفی به شرکت ها و هیات های مدیره آنها می فرستد.
احتمال تحریم های تلافی جویانه اروپا علیه آمریکا
وی افزود که کشورهای اروپایی ممکن است در پاسخ به این وضعیت علیه شرکت های آمریکایی دست به تلافی بزنند. به گفته نفیو، «اگر یک شرکت آمریکایی در اروپا باشد، حتی صحبت از عدم پایبندی می تواند مسائل را برای شما بسیار سخت تر کند.»
«ویلیام مک گلان» کارشناس حقوقی در زمینه تحریم ها نسبت به تحریم های تلافی جویانه اتحادیه اروپا علیه آمریکا ابراز تردید کرد اما وی براین باور است که تحولات اخیر نگرانی هایی در میان شرکت های اروپایی ایجاد کرده است.
به نوشته یو.اس.ای تودی، از هنگامی که توافق هسته ای با ایران به اجرا درآمده و تحریم ها برداشته شده است شرکت های آمریکایی سود چندانی از آن نبرده اند. بخش زیادی از این تحریم ها «تحریم های ثانویه» بود که برای مجازات شرکت های غیرآمریکایی که با ایران تجارت می کردند، در نظر گرفته شده بود.
ترامپ باید هر 90 روز باید درباره پایبندی ایران به توافق هسته ای به کنگره گزارش بدهد. پانزدهم اکتبر (23 مهر) آخرین فرصت درباره اعلام پایبندی ایران به توافق هسته ای است. ترامپ باید در این باره به کنگره گزارش بدهد. برخی منابع گفته اند که ترامپ سه روز زودتر یعنی پنجشنبه (20 مهرماه) نظرش را اعلام می کند.
به گزارش ایرنا، ترامپ توافق هسته ای را «شرمساری» برای آمریکا و «بدترین توافق» خوانده است. یک مقام ارشد دولت آمریکا هفته گذشته گفت که انتظار می رود ترامپ عدم پایبندی ایران به توافق را اعلام کند.
سارا سندرز سخنگوی کاخ سفید سه شنبه گفت که ترامپ اواخر هفته جاری «راهبرد فراگیر درباره ایران» را که شامل تایید یا عدم تایید پایبندی ایران به توافق هسته ای است، اعلام خواهد کرد.