العالم - آمریکا
در حالی که قرار است مشاور امنیت ملی کاخ سفید برای رایزنی درباره مسائلی از قبیل «خروج نظامیان آمریکا از سوریه» به آنکارا سفر کند، مقامهای ارشد آمریکایی از درخواستهای ترکیه از واشنگتن برای ارائه انواع کمکهای نظامی و لجستیکی و «ناتوانی» ترکیه برای عمل کردن به وعدههایش در زمینه پر کردن جای آمریکا در سوریه خبر دادند.
طبق گزارش «وال استریت ژورنال»، مقامهای ارشد ارتش آمریکا خبر دادند که ترکیه از آمریکا برای کمکهای نظامی شامل حملات هوایی، ترانزیت و لجستیکی درخواست کمک کرده است.
مقامهای آمریکایی که نامشان فاش نشده، به این روزنامه گفتند که درخواستهای آنکارا از واشنگتن آنقدر گسترده است که در صورت تحقق آنها میزان مداخله نظامی آمریکا در سوریه گسترش مییابد و این ممکن است با هدف دولت «دونالد ترامپ» برای خروج نظامی از سوریه و اعطای مسئولیت به ترکیه سازگاری نداشته باشد.
مقامهای نظامی آمریکا: ترکیه توان اجرای وعدههایش در سوریه را ندارد
بنا بر گزارش این روزنامه، قرار است روز سه شنبه رایزنیها بین هیات آمریکایی و ترکیهای در آنکارا درباره چگونگی ایفای نقش ترکیه در سوریه بعد از خروج نظامی واشنگتن انجام شود.
طبق گزارش این روزنامه، «جان بولتون» مشاور امنیت ملی کاخ سفید، «جوزف دانفورد» رئیس ستاد مشترک نیروهای مسلح و «جیمز جفری» نماینده ویژه دولت آمریکا در امور سوریه در رایزنیها با طرف ترکیهای حضور داشته باشند. جفری اخیرا جانشین «برت مک گورک» نماینده مستعفی رئیسجمهور آمریکا در ائتلاف «مقابله با داعش» هم شده است.
یک مقام آمریکایی گفت که «بعید» است واشنگتن همه حمایتهای نظامی درخواستی ترکیه به ویژه حمایتهای هوایی را در اختیار آنکارا قرار دهد.
«دونالد ترامپ» رئیسجمهور آمریکا ماه گذشته میلادی خبر داد که با همتای ترکیهای خود بر سر جایگزینی ارتش ترکیه به جای نظامیان آمریکایی مستقر در سوریه به توافق رسید و با این توافق درصدد آن است که همه ۲۰۰۰ نظامی آمریکایی را از سوریه خارج کند.
برای خروج آمریکا از سوریه، جدول زمانی وجود ندارد
طبق گزارش وال استریت ژورنال، طرح اولیه دولت ترامپ خروج نظامیان آمریکایی از سوریه ظرف ۳۰ روز بود اما ترامپ بعد از انتقادهای گسترده داخلی و خارجی، جدول زمانی خروج نظامیان از سوریه را کند کرده است و برخی مقامهای آمریکایی هم گفتند که خروج نظامیان این کشور از سوریه ممکن است چندین ماه طول بکشد.
یک مقام ارشد وزارت خارجه آمریکا درباره خروج نظامیان این کشور از سوریه گفت: «ما هیچ جدول زمانی برای خروج نیروهای نظامیمان از سوریه نداریم».
«مایک پامپئو» وزیر خارجه آمریکا روز جمعه (دیروز) خروج از سوریه را به تداوم حمایتهای واشنگتن از شبه نظامیان مسلح کُرد گره زده است. به گفته او آمریکا به دنبال دریافت تضمین از ترکیه مبنی بر آن است که با خروج نظامیان آمریکایی از سوریه، آنکارا «کُردها را قتل عام نکند».
دولت ترکیه بارها اعلام کرده است که گروههای مسلح کُرد در شمال سوریه از قبیل «یگانهای مدافع خلق» را گروههای تروریستی و همپیمان «پ.ک.ک» میداند و درصدد نابودی آنها است.
یک مقام ارشد دولت ترامپ که همراه جان بولتون عازم ترکیه شده است، به وال استریت ژورنال گفت که اگرچه هیچ زمانبندی قطعی درباره خروج نظامیان آمریکایی از سوریه وجود ندارد اما «رئیسجمهور (دونالد ترامپ) تضمینهایی مبنی بر اینکه امکان خروج نظامیان «ظرف چند هفته» وجود دارد، دریافت کرده است.
مقامهای آمریکایی به این روزنامه خبر دادند، در حال حاضر، هیچ تغییری در استراتژی اصلی و اولیه آمریکا مبنی بر اینکه جنگ در سوریه به ترکیه محول شود، ایجاد نشده و این موضوع در یک یادداشت محرمانه بولتون برای مقامهای ارشد کابینه هم ذکر شده است.
بنا بر این گزارش، مخالفان استراتژی ترامپ در سوریه در داخل دولت آمریکا معتقد هستند که بین اهداف کاخ سفید و توانایی آن برای اجرای این اهداف، «شکاف گستردهای» وجود دارد.
ترکیه از آمریکا درخواست کمک کرده است
درخواست آنکارا از واشنگتن برای حمایتهای هوایی، مشارکت اطلاعاتی و دیگر انواع حمایتهای نظامی در سوریه را رئیس ستاد مشترک نیروهای مسلح ترکیه طی رایزنی اواخر ماه سال گذشته میلادی با همتای آمریکایی خود مطرح کرده است.
سه مقام ارتش آمریکا با اشاره به این درخواستهای ترکیه تاکید کردند که این درخواستها نشان میدهد که آنکارا به دلیل چالشهای لجستیکی و سیاسی، امکان تکرار ماموریتی که واشنگتن در سوریه علیه داعش انجام داده است را ندارد.
برخی مقامهای نظامی آمریکا هم معتقد هستند که ارتش ترکیه ظرفیت انتقال نیروهای خود به رودخانه فرات سوریه برای جنگ با چندین هزار نیروهای باقیمانده داعش را ندارد.
طبق گزارش وال استریت ژورنال، دولت آمریکا برای مقابله با طرح برخورد ترکیه با نیروهای همپیمان کُرد خود در سوریه، به دنبال یک توافق بین واشنگتن با آنکارا است.
یک مقام مطلع آمریکایی خبر داد، «جیمز جفری» نماینده ویژه آمریکا در امور سوریه در تلاش برای یک توافق با ترکیهایها است که طبق آن (به ترکیه) اجازه ورود به شمال سوریه داده میشود اما از ورود ترکیه به مناطق عمدتا کُردنشین ممانعت میشود.
واشنگتن به دنبال توافق با آنکارا جهت حفاظت از کُردهای همپیمان خود است
طبق این گزارش، جفری و تیم او در وزارت خارجه آمریکا یک نقشه رنگی از شمال شرق سوریه تهیه کردهاند و میخواهند با رایزنی درباره این نقشه با ترکیه، مانع از جنگ آنکارا به کُردهای همپیمان واشنگتن شوند.
یک مقام سابق آمریکایی در رد «نقشه رنگی شمال شرق سوریه» مدنظر نماینده ویژه واشنگتن در امور سوریه آن را معادل «سایکس- پیکو* روی اسید» خوانده است.
*سایکس پیکو نام توافقی محرمانه بین انگلیس و فرانسه بود که به تاریخ نهم ماه مه ۱۹۱۶ در خلال جنگ جهانی اول و با رضایت روسیه برای تقسیم امپراتوری عثمانی منعقد شد. این توافق به تقسیم سوریه، عراق، لبنان، فلسطین و اردن میان فرانسه و انگلیس منجر شد*.
وال استریت ژورنال، در ادامه گزارش خود به واکنش منفی واشنگتن به تحرکات گروههای کُرد برای رسیدن توافق با دولت سوریه پرداخته است.
طبق این گزارش، جیمز جفری که از روز جمعه رسما جانشین «برت مک گورک» نماینده مستعفی رئیسجمهور آمریکا در ائتلاف به رهبری این کشور در مقابله با داعش شده، از یکی از فرماندهان ارشد نظامی کُردهای مسلح شمال سوریه خواسته که فعلا با دولت «بشار اسد» توافق نکنند و اجازه دهند دولت ترامپ استراتژی خود در سوریه را شکل دهد.
به رغم درخواستهای واشنگتن، برخی گروههای کُرد در سوریه به دنبال تشدید تهدیدات آنکارا برای عملیات در شرق فرات و «منبج»، از دمشق برای کمک در برابر حمله احتمالی ترکیه درخواست کمک کردهاند.
در پی درخواست یگانهای مدافع خلق از ارتش سوریه برای ورود به شهر و منطقه «منبج»، فرماندهی کل ارتش و نیروهای مسلح سوریه از ورود نیروهای ارتش به این شهر و بر افراشته شدن پرچم سوریه در مرکز آن خبر داده بود