العالم-آمریکا
دولت آمریکا که از هفته گذشته تلاش خود برای کنار زدن دولت قانونی ونزوئلا را مضاعف کرده، بامداد سهشنبه (به وقت تهران) گام تازهای در جهت تشدید فشار به کاراکاس برداشت و شرکت نفت و گاز ونزوئلا (PDVSA) را تحریم و حسابهای بانکی این شرکت را مسدود کرد.
«جان بولتون» مشاور امنیت ملی کاخ سفید و «استیون منوشین» وزیر خزانهداری آمریکا در اولین نشست خبری سال ۲۰۱۹ کاخ سفید اعلام کردند که شرکت نفت و گاز ونزوئلا از این پس در فهرست تحریمهای آمریکا قرار دارد و تا زمانی که قدرت در ونزوئلا در اختیار «طرفهای مناسب» قرار نگرفته باشد، منابع و درآمدهای این شرکت در آمریکا مسدود خواهد بود.
بولتون گفت انتظار میرود در نتیجه اعمال این تحریمها، ۷ میلیارد دلار از داراییهای شرکت نفت و گاز ونزوئلا مسدود شده و این شرکت در سال پیش رو از حدود ۱۱ میلیارد دلار از درآمدهای نفتی خود محروم شود.
وی که در کنار نقشهای ایستاده بود که کشورهای حامی دولت قانونی ونزوئلا را به رنگ قرمز نمایش داده بود، سپس افزود: «ما امروز از نظامیان و نیروهای امنیتی ونزوئلا میخواهیم که انتقال مسالمتآمیز، دموکراتیک و قانونی قدرت در این کشور را بپذیرند... از همه کشورهای مسئول میخواهم فورا [خوان] گوایدو را به عنوان رئیسجمهور موقت به رسمیت بشناسند.»
مشاور امنیت ملی دولت آمریکا در ادامه به تهدید نیروهای نظامی و دولت قانونی ونزوئلا پرداخت و گفت هرگونه مقابله با مخالفان دولت یا برخورد با دیپلماتهای آمریکایی، با «پاسخ قابلتوجه» ایالات متحده مواجه میشود. او در پاسخ به سوالی در مورد گزینههای آمریکا، گفت: «تمام گزینهها روی میز است.»
پس از بولتون، «استیون منوشین» وزیر خزانهداری آمریکا پشت تریبون رفت و با اعلام رسمی تحریمها علیه شرکت نفت و گاز ونزوئلا، گفت با وجود این تحریمها، استثناهایی در نظر گرفته شده تا بازار نفت با شوک مواجه نشود.
منوشین با بیان اینکه پالایشگاههای آمریکا از حالا کاهش خرید نفت از ونزوئلا را کاهش دادهاند، گفت از این پس در صورت خرید هرگونه محموله نفتی از ونزوئلا، پول این محمولهها باید به جای انتقال به ونزوئلا به یک حساب بانکی مسدودشده در آمریکا منتقل شود.
وی همچنین هشدار داد کسانی که در بخش نفت و گاز ونزوئلا هم فعالیت میکنند، ممکن است در معرض تحریمها قرار گیرند.
در ادامه این نشست بولتون بار دیگر به صحبت پرداخت و در مورد فشار واشنگتن به کاراکاس، وضعیت کنونی ونزوئلا را «تهدیدی راهبردی برای ایالات متحده» توصیف کرد. او نفوذ دولت کوبا در ونزوئلا و «علاقه ایران به ذخایر اورانیوم ونزوئلا» را به عنوان نمونههایی از تهدیداتی که کاراکاس برای واشنگتن ایجاد میکند، برشمرد.
دولت آمریکا و متحدانش از هفته گذشته در اقدامی که به گفته کارشناسان نقض فاحش قوانین بینالمللی است، «خوان گوایدو» را که بیتوجه به نتایج انتخابات سال گذشته خود را «رئیسجمهور موقت» ونزوئلا خوانده، به رسمیت شناخته و از «نیکلاس مادورو» رئیسجمهور قانونی ونزوئلا خواستهاند از قدرت کنارهگیری کند.
کشورهایی چون روسیه، چین، کوبا، ترکیه، نیکاراگوئه، آفریقای جنوبی و اروگوئه این رفتار ایالات متحده را محکوم و بر لزوم احترام به حاکمیت و تمامیت ارضی ونزوئلا تأکید کردهاند.
آمریکا سالهاست که ونزوئلا را به دلیل پیروی از سیاستهای چپگرایانه و مستقل تحت تحریم قرار داده است. با این حال واشنگتن مدعی است این تحریمها اهداف انساندوستانه دارد.