العالم _ ایران / سیاسی
حجت الاسلام والمسلمین مجتبی ذوالنور رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی در گفتگوی تفصیلی با شبکه العالم پیرامون اقدامات آمریکا علیه ایران، برجام، معامله قرن و سرنگونی پهپاد متجاوز امریکایی توضیحاتی ارائه داد.
مشروح این مصاحبه در ذیل آمده است:
العالم: در انتخابات اخیر جنابعالی به عنوان رئیس جدید کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس منصوب شدید، چه اقداماتی در دستور کار خود قرار دادید؟
باید خدمت شما عرض کنم که کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس دو عنوان دارد یکی بحث امنیت ملی و دیگری سیاست خارجی. در موضوع امنیت مباحث زیادی وجود دارد که شامل امنیت داخلی و امنیت خارجی می باشد یعنی عمق استراتژیک بیرونی و عمق امنیت داخلی. امنیت دارای ابعاد مختلف می باشد و الان چیزی که در دستور کار من قرار دارد ایجاد تشکیلات جدید در درون کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس است که به موضوع امنیت اقتصادی بپردازد.
موضوع امنیت اقتصادی یکی از مباحث مهم ما می باشد. دشمان ما در منطقه حضور پیدا کرده اند و ایالات متحده آمریکا نیز در منطقه شرارت می کند و منطقه را ناامن کرده است و به همین خاطر کمیسیون امنیت ملی مجلس برا ی کم کردن آثار سوء شرارت آمریکا فعال خواهد بود.
امروز یکی از این شرارت ها که یک مثلث شوم آن را بوجود آورده است معامله قرن می باشد که از هم اکنون پیش بینی می شد که شکست خورده است. این مثلت شوم را آمریکا و اسرائیل و بعضی از کشورهای سرسپرده منطقه بوجود آورده اند. معامله قرن حتما شکست خواهد خورد زیرا با فطرت و منافع مسلمانان سازگاری ندارد و در تضاد می باشد. برنامه های خیلی حساب شده تر از این که حتی جریان سازش هم پشت آن بود و بعضی از جریان های مقاومت با آن همراهی داشتند محکوم به شکست شد تا برسد به معامله قرن که از ابتدای شکل گیری آن تمام جریانات اسلامی و مقاومت مقابل آن قرار گرفتند. این اولین و آخرین تلاش دشمنان اسلام و منطقه نیست و نخواهد بود .
کمیسیون امنیت ملی مجلس درموضوع امنیت بصورت جدی ورود خواهد کرد و اگر نیاز به وضع قوانین باشد، اگر بعد نظارتی اجرای قوانین قبلی باشد ،اگر مطالبه گری ازدولت باشد و یا کمک به آن باشد ،اگر نیاز به ارتباطات پارلمانی با کشورهای دوست ،منطقه و یا دنیا باشد که ان شاء الله بتوانیم که جبهه متشکل اجرایی کردن "اشدا الکفار" باشد و از آن طرف هم "رحماء بینهم" ان شاء الله دوستان مسلمان و دوستان منافع ملی بتوانند امنیت بهتری پیدا کنند.
در بحث سیاست خارجی بحث تقویت دیپلماسی را خواهیم داشت و به دولت کمک خواهیم کرد که فعال تر از گذشته در ارتباط با کشورهای منطقه، کشورهای همسایه، کمک متقابل، ارتباطات اقتصادی ،مقابله با تحریمی که دشمنان ما به ناحق بر ما تحمیل کردند بصورت جدی ورود پیدا کنیم و تلاش بیشتری کنیم .
العالم: تحریم های جدید آمریکا علیه جمهوری اسلامی را چگونه ارزیابی می کنید؟
تحریم های جدید آمریکا جدید نیست بلکه در حقیقت یک ژست تبلیغاتی و رسانه ای است آنها تا الان اگر هم کاری نکرده اند نه اینکه نخواستند بلکه نتوانستند انجام بدهند. اشاره کنم اخیرا هشت نفر از مسئولین سپاه را تحریم کرده اند که شامل : فرمانده نیروی زمینی،دریایی و هوایی و بعلاوه پنج فرمانده منطقه دریایی و این هم بار چهارم است که سپاه را تحریم کرده اند سه بار قبلی هم گفتند سپاه قدس یک نیروی تروریستی است بار دوم در کاتسا بود که کل سپاه را تحریم کردند و ابتدای سال جاری باز هم کل سپاه را تحریم کردند این بدان معناست که وقتی کل سپاه را تحریم کردند فرماندهان هم جزو آن می باشند و وقتی مجدد هشت فرمانده سپاه را مجدد تحریم می کنند در واقع همان تحریم قبلی می باشد و چیز جدیدی نمی باشد اینکه وزیر امور خارجه ما را تحریم کرده اند خلاف قوانین بین المللی است و اجرای آن هم شدنی نیست یعنی اگر سازمان ملل و بعضی از مجامع بین المللی که در آمریکا است آنها نمی توانند مانع سفر دیپلماتیک ما شوند در ارتباط ما با دولت ها امکان اجرایی کردن تحریم وجود ندارد و من به مردم اطمینان می دهم که وزارت امورخارجه و دیگر دیپلمات ها به فعالیت خود ادامه دهند و این تحریم تاثیری نخواهد داشت.
این تحریم ها نشان می دهد که آن ها شناختی بر جامعه ما ندارند به گونه ای که رئیس جمهور آمریکا به جای اینکه نام مبارک مقام معظم رهبری را بیاورد آیت الله خمینی گفتند یعنی اینقدر از زمان عقب هستند و کودنی را نشان میدهند .ضرب المثلی در فارسی داریم که میگوید دروغگو فراموش کار می شود یعنی اینها چون سیاست شان بر یک مبنای استوار و صادقانه نیست دچار تضاد می شوند لذا سردرگم می شوند و رفتار ما چون در اختیار آنها نیست نمیتوانند پیش بینی کنند از این رو مجبورند مرتب موضع عوض کنند و فضاحتی در دنیا خودشان برای خودشان درست کردند و لازم نیست ما چندان با آنها درگیر شویم.
العالم: واکنش ایران به این اقدامات گونه خواهد بود؟
جمهوری اسلامی ایران در جهت رسیدن به اهدافش صبور است، کارهای آمریکا اقدامات جدیدی نیست و ما هم همان مسیر خودمان را ادامه می دهیم . اگر آمریکا و اروپا فهم درستی داشته باشند و حماقت نداشته باشند ، مسیرشان را عوض می کنند، اینها احمق هستند، چرا؟ اینها می توانند نگاهی به گذشته کنند ؛ هر جا و در هر بخشی که ما را تحریم نکردند رشد ما معمول بوده یا حتی ممکن است رشد نکردیم چون اتکای ما به بیرون بوده است و هر جا را که تحریم کردند رشد ما بیشتر بوده است مثل مسئله هسته ای و ... لذا مسیر را کج می روند.
العالم: ارزیابی شما از اقدام اخیر نیروهای مسلح جمهوری اسلامی در ساقط کردن پهپاد متجاوز آمریکایی چیست؟
ذوالنوری: سامانه ای توانست پهپاد امریکایی را بزند که توسط نیروی هوایی سپاه ساخته شده است اگر چیزی در وزارت دفاع ما ساخته شود معمولا کار بیشتری روی آن شده است ، نیروی هوایی وظیفه اش عملیات و تاکتیک است و تولید سلاح نیست و این یک سطح پایین از پدافند ماست ولی پهپاد جاسوسی آمریکایی قله تکنولوژی آمریکا بود. سطح پایین تکنولوژی ما سطح بالای تکنولوژی آمریکا را مغلوب کرد. خوب است مخاطبان بدانند از این مدل هواپیمای ساقط شده فقط سه مدل در دنیا داریم. درحقیقت امریکایی ها دستشان رو شد که یک غول و هیولای مهیب در ظاهر هستند اما از درون به شدت آسیب پذیرند و پوکی استخوان دارند.
این کار چند پیامد دارد ؛ یک پیغام به امریکایی ها است که زمان بزن در رو تمام شده. جایی که پهپاد جاسوسی هدف قرار گرفت همان جایی بود که چندسال پیش هواپیمای مسافربری ما را هدف قرار دادند .آن زمان می توانستند بزنن اما الان میخورند. ما به سطحی از بازدارندگی دفاعی رسیدیم که اگر امروز دشمن بزند ده برابر می خورد.
نکته دوم اینکه؛ جبهه مقاومت امیدوار شد که اتکا و همراهی شان با کشوری است که از توانمندی های محیرالعقولی برخوردار است و نکته سوم پیام به کشورهای منطقه بود، کسانی که تکیه به دیوار آمریکا زدند امروز این فضاحت آمریکا و اقتدار ایران را می بینند . این ها باید برگردند و بدانند جمهوری اسلامی برای هیچ کشوری تهدید نیست .توان نظامی ایران دفاع محور است نه هجومی. ما برای دفاع از خودمان و منطقه کار کردیم بنابراین کشورهای منطقه می توانند در کنار جمهوری اسلامی احساس ارامش کنند .جمهوری اسلامی هم قادر است امنیت خلیج فارس را حفظ کند و هم قادر است دوست خوبی برای کشورهای منطقه باشد و هم قادر است جریان انرژی را در منطقه تضمین کند و لذا کشورهایی که سرسپردگی دارند تجدیدنظر کنند .
پیام چهارم پیام به خود ملت ما بود ، در پی خروج ترامپ از برجام و تحریم ها برخی مردم فکر میکردند غرور ملی برباد رفته ، حوادث پیاپی این چند هفته اخیر؛ انتصاب سردار سلامی به عنوان فرمانده سپاه و یکی از استراتژیست های جهان اسلام و دنیا و بعد از ان جواب قاطع مقام معظم رهبری به پیام ترامپ که وی را تحقیر و لِه کرد و بسیاری از کشورها از جمله ژاپنی ها گفتند ای کاش ما چنین رهبری داشتیم و پس از آن ساقط کردن پهپاد امریکایی، امیدواری و احساس غروری در مردم ما ایجاد کرده است .
العالم: ارزیابی شما از صحبت های ترامپ مبنی بر جلوگیری از حمله به ایران را چه طور می بینید؟
این حرف امریکا که ما رفتیم حمله کنیم و ده دقیقه قبلش این را لغو کردیم بلوف سیاسی است اینها اگر نتیجه حمله شان را موفق می دیدند لغو نمی کردند و قطعا اتفاق می افتاد .اولا اصلا به قیافه اقای ترامپ نمی اید؛ ترامپ یک تاجر است و دنبال سود مادی است . او مرد جنگ نیست . دوم تمام افرادی که مورد مشورت اقای ترامپ هستند نتیجه حمله را شکست امریکا می دانستند . سوم اینکه ما کارهایی کردیم که بازدارندگی ایجاد کرده است. آمریکا 36 پایگاه در منطقه دارد بعلاوه رژیم صهیونیستی . نزدیک ترین پایگاه آمریکا در منطقه به ما در بحرین است و دور ترین پایگاه انها به ما در جزیره دیگو گارسیا در اقیانوس هند است. هیچکدام از اینها دور از برد موشک های ما نیست. امروز ما اشراف اطلاعاتی داریم ، امروز تغییرات در پایگاه های آمریکا را به صورت لحظه ای رصد می کنیم .
پس آن قبیل سخنان صرفا یک بلوف و ژست تبلیغاتی و رسانه ای بود ، دوما این که اگر بخواهند این کار را بکنند قدرت ما بسیار کوبنده است من به شما عرض می کنم که اگر آمریکا این کار را بکند یعنی آمریکا حمله ای به ما بکند ، تمام مدت عمر باقیمانده اسرائیل به نیم ساعت نخواهد رسید .
ما با حول و قوه الهی همه چیزمان را آماده کردیم ما قصد حمله به هیچ کشوری نداشته ایم چهل سال انقلاب اسلامی هم این را نشان می دهد ولی اگر آنها تعرض کنند ما قادریم هر پایی که به سمت خاک ما بیاید قطع کنیم هر دستی که به خاک ما دراز بشود آن دست را ببریم کما اینکه ما نشان داده ایم وقتی به پهپاد آمریکایی اخطار دادیم که وارد منطقه ما نشو و شدی ، هفت کیلومتر وارد آسمان منطقه ما شدند ما هیچ گونه اغماضی نکردیم و فورا پهپاد آنها را زدیم قادر هم بودیم هواپیمای جاسوسی دیگرشان با سی و پنج سرنشین را بزنیم به خاطر مسائل انسان دوستانه آن را نزدیم یعنی هم ثابت کردیم مقتدریم هم ثابت کردیم جوانمردیم.
بنابراین اگر آمریکایی ها بخواهند تعرض کنند ما همه سناریوها را بررسی کرده ایم همه راه ها را پیش بینی کرده ایم آمادگی کامل داریم که آمریکایی ها هر جور عمل کردند جواب تلخ تر بشنوند. مثلا آمریکایی ها می گویند فلان ناو ما شصت هفتاد فروند هواپیما همراه دارد ، هرچی بخواهند مارا از ناو بترسانند هیکلش درشت تر است وقتی هدف و سیبل درشت تر باشد زدنش راحت تر است، چند تا هواپیما می خواهد از روی آن بلند شود ما یک ناو هواپیما بر با حدود هفت هزار خدمه زیر آب غرق خواهیم کرد و ما همه این ها را به قوه الهی قادر هستیم و اگر آنها تعرض کنند ما برای مقابله هیچ کم نداریم و آمادگی مان کامل است .
من باید عرض کنم که کشورهای منطقه مثل عربستان سعودی خیلی تلاش کردند آمریکا را وارد درگیری علیه ما بکنند حتی چند وقت پیش عربستان سعودی اعلام آمادگی کرد که تمام هزینه های حمله نظامی آمریکا علیه ما ( ایران ) را بپردازد ولی آمریکایی ها اگر عاقل باشند نمی کنند کما اینکه نکردند ما پیش بینی نمی کنیم در آینده نزدیک برخورد نظامی بین ایران و آمریکا صورت بگیرد ولی خودمان را برای شرایط مختلف آماده کرده ایم اگر آنها دست به جنون و حماقت بزنند رفتارمان در مقابل آنها پشیمان کننده خواهد بود.
باید من عرض کنم که خواری و ذلتی که ما امروز در حکام بعضی از کشورها مثل عربستان سعودی و امارات می بینیم ، تاریخ جهان اسلام سراغ نداشته است الا در زمانی که انورسادات اسرائیل را به رسمیت شناخت. امروز ما آن ذلت را در بعضی از کشورهای عربی و اسلامی منطقه داریم می بینیم و واقعا" این یک زخمی بر دل مسلمان ها و ملت های این کشورها ست که امروز می بینند حکام عربستان و امارات برای تحقق معامله قرن منافع مسلمان ها را فدای اسرائیل می کنند. دستشان در دست سران اسرائیل است و به عنوان نوکرها و نیروهای نیابتی رژیم صهیونیستی در جهان اسلام تلاش می کنند و تفرقه ایجاد می کنند مسلمان کشی راه انداخته اند گروه های تکفیری سلفی را ایجاد کردند که امروز بی گناهان را قتل عام می کنند و در بین مسلمان ها نسل کشی می کنند و یقینا "این ها پشیمان خواهند شد.
آمریکا در منطقه ماندگار نخواهد بود. خود مردم این کشورها هم این حقارت را نمی پذیرند و از آنطرف هم امتحان کرده اند عربستان خیلی خرج کرد آیا تکفیری ها و داعشی که با پول نفت بادآورده عربستان ایجاد شد توانست اهداف شوم آنها را پیاده کند آیا عربستانی که می خواست مشکل سوریه را سه ماهه حل کند توانست ظرف چند سال به اهدافش برسد؟ مردم یمنی که هیچی در اختیار نداشتند اگر روند را در این چند سال نگاه کنیم آنها می خواستند یمن را یک هفته ای تمام کنند قبل از این جنگ فرسایشی ، ما یادمان نرفته است نیروهای مسلح عربستان با لشگرکشی نظامی تا عمق خاک یمن می آمدند سرکوب می کردند و برمی گشتند . ولی امروز هر چی جلو می رویم ما می بینیم که یمنی ها اقتدارشان بیشتر و عربستان ذلتش بیشتر می شود . امروز قادرند اعماق عربستان را مورد هدف قرار بدهند ما یادمان نرفته که جنگ شش روزه ، چرا می گویند جنگ شش روزه ؟ چرا نمی گویند جنگ 1967 ؟ چرا زمان و تاریخ آن را نمی گویند ؟ چرا نمی گویند جنگ فلان منطقه بین اعراب و اسرائیل ؟ چرا می گویند جنگ شش روزه ؟ می خواهند القاء ضعف کنند یعنی شما کشورهای عربی و اسلامی همه ظرفیت تان شش روز دوام آوردند . بینندگان عزیز برنامه شما آدم های فرهیخته ای هستند که مسائل و تحولات جهان اسلام و جهان عرب برایشان مهم است . من سؤال می کنم آیا آن زمان انسجام در بین کشورهای عربی بیشتر بود یا امروز ؟ آن موقع شخصیت هایی مثل جمال عبدالناصر در جهان عرب بودند که توانستند ارتش های عربی را متشکل کنند و مقابل اسرائیل بایستند ولی چند روز دوام آوردند شش روز ، یا امروز تشکل در کشورهای عربی بیشتر است ؟ امروز اصلا به هم ریخته است دستشان در دست نتانیاهو و آمریکاست ولی چه جور می شود که نبرد سی و سه روزه اتفاق می افتد نه شش روز ، نبرد پنجاه و دو روزه اتفاق می افتد، نبرد هشت روزه اتفاق می افتد . در تعرض اخیر اسرئیل به غزه ، شما هم شاهد بودید اسرائیل بیست و چهار ساعت بیشتر دوام نیاورد هیئت ها را به سمت مصر گسیل کردکه مقاومت را مجبور کند تا آتش بس را بپذیرد و تمام شروط مقاومت را هم اسرائیل پذیرفت پس امروز به حمدلله مقاومت در حال شکل گیری است سران امارات و عربستان و بعضی از کشورهایی که سرسپرده هستند پشیمان می شوند و راهشان کج است باید با خواسته مسلمانان همراه بشوند.
العالم: ارزیابی شما از سیاست خارجی ایران چیست؟ روند اجرایی شدن برجام را چگونه می بینید؟
چند نکته را باید خدمت شما عرض کنم. نکته اول اینکه جمهوری اسلامی خواستار هیچگونه تنش و چالش در منطقه و دنیا نیست. دوم آنکه جمهوری اسلامی خواستار ارتباط گرم با دنیاست. ما در ابتدای انقلاب اعلام کردیم که با دو کشور و یک رژیم ارتباط نداریم. آمریکا که البته خودش ارتباطش را با ما قطع کرد و ایران آغازگر قطع ارتباط نبود و کشور دیگر آفریقای جنوبی که آپارتاید در آن کشور حاکم بود. وقتی که آپارتاید ساقط شد و آقای ماندلا و انقلابیون حکومت را در دست گرفتند، ما با این کشور ارتباطات سازنده ای برقرار کردیم بگونه ای که امروز آفریقای جنوبی از جمله کشورهایی است که جمهوری اسلامی ارتباط بسیار خوبی با آن دارد. تنها رژیمی هم که با آن ارتباط نداریم، رژیم منحوس صهیونیستی است که ما آن را دولت نمی دانیم چرا که غاصب و نامشروع است. با سایر کشورها خواستار ارتباط بوده و هستیم. لذا ما با دنیا به دنبال قطع ارتباط نیستیم.
سوم آنکه اگر اروپایی ها دنباله روی آمریکا را ترک کنند، استقلال داشته باشند و به هویت خودشان احترام بگذارند، باید به وعده هایشان عمل و منافع جمهوری اسلامی را در برجام تامین نمایند و خلاء بدعهدی و خروج آمریکا از این توافق را پر کنند. البته من معتقدم که اروپا مانند آسمانی ابری است که رعد و برق دارد اما بارش ندارد. در این مدتی که از برجام گذشته متاسفانه اروپا به وظیفه اش در قبال این توافق عمل نکرده است. بیش از یک سال است که آمریکا از برجام خارج شده اما اروپا در این مدت فقط حرف زده و هیچ وقت در عمل، اقدامی انجام نداده است. برخی دیپلماتهای ما می گفتند که اروپا اراده اش را دارد اما توان عمل ندارد، من خلاف این جمله را می گویم: اروپا حتی اراده اجرای برجام را هم ندارد. اروپا به این علت اراده عملیاتی کردن این توافق را ندارد که نمی خواهد هزینه آن را پرداخت کند.
چهارمین نکته این است که جمهوری اسلامی از مذاکره خسته نمی شود. ما خواستار بر هم زدن برجام نیستیم ولی اینطور هم نیست که اگر حقوق ما در برجام تامین نشد، مرتکب کار عبث شویم و برجام را ادامه دهیم. ما سطح تعهداتمان را در برجام به صورت متناظر با اقدامات طرف مقابل تغییر می دهیم. ما گام به گام و تقابلی در این زمینه پیش می رویم. هر اقدام آنها با واکنش متناسب ما مواجه خواهد شد. اگر وظیفه شان را انجام ندادند ما نیز به وظیفه خود عمل نمی کنیم. تا 16 تیر اگر به وظایف تعیین شده شان عمل کردند، ما وارد اقدامات بعدی نخواهیم شد اما اگر اقدام لازم را انجام ندادند ما کار بعدی مان را شروع می کنیم.
کار بعدی ما این است که راکتور 40 مگاواتی آب سنگین اراک را به حالت اول برمی گردانیم. برجام گفته حداکثر 130 تن آب سنگین و 300 کیلوگرم اورانیوم غنی شده می توانیم ذخیره داشته باشیم. بر این اساس ما آب سنگین را می فروختیم و اورانیوم غنی شده مان را یا می فروختیم و یا با کیک زرد(اورانیوم طبیعی) معاوضه می کردیم. وقتی آمریکا اعلام کرده که ایران دیگر نمی تواند آب سنگین و اورانیوم غنی شده خود را از کشور خارج کند، ما بر اساس برجام تولیدمان را ادامه می دهیم. پس زمانی که طبق برجام تولید این دو محصول مجاز است اما امکان خروج آن از کشور نیست، انباشت ما افزایش می یابد. این موضوع مربوط به همین دو ماه منتهی به 16 تیر است. پس از طی این مدت، هر چند برجام گفته 67/3 درصد می توانیم اورانیوم را غنی سازی کنیم اما قبل از برجام ما غنی سازی 20 درصدی داشتیم. بنابراین نخست ما تا هر درصدی که نیازهای صلح آمیزمان اقتضا کند، غنی سازی اورانیوم را بالا می بریم. دوم اینکه ما سانتریفیوژهای جدیدی نصب خواهیم کرد. اکنون نسل پیشرفته سانتریفیوژهایمان آماده کار است. ما در نطنز با p1 در حال غنی سازی اورانیوم هستیم اما ما نسل IR8 را آماده سازی کرده ایم که 24 تا 27 برابرِ P1 ، قدرت تولید، سرعت و خروجی دارد. این تکنولوژی هم در نطنز و هم در فردو قابل پیاده سازی و اجراست. همچنین ما پروتکل الحاقی را به علت برجام پذیرفتیم. اگر آمریکا کارشکنی کند، اجرای پروتکل الحاقی را تعلیق خواهیم کرد چرا که اجرای این پروتکل داوطلبانه بوده و الزامی در پذیرش آن نداشته ایم. ما گزینه های متعددی پیش رو داریم حتی می توانیم خروج از NPT را در دستور کار قرار دهیم. وقتی اجازه ندهند از منافع ان. پی. تی(که حداقلش دستیابی به تکنولوژی صلح آمیز انرژی هسته ای است) بهره مند شویم، با چه منطقی باید به محدودیت هایش پایبند باشیم و چرا باید عضویت مان در ان. پی. تی ادامه یابد. ما گزینه های متعددی داریم که برای آنها پشیمان کننده خواهد بود یعنی آنها هستند که از این اقدامات متضرر می شوند. بنابراین بهتر است به وظایفشان عمل کنند و آمریکا هم عاقل باشد. آنها می دانند که زبان تحریم و تهدید پاسخگو نیست. ملت ایران، ملتی غیور و رشید است.
ما با حول و قوه الهی در حال بی اثر کردن تحریم ها هستیم و این دوران هم می گذرد. آمریکا هر اقدامی که در توانش بود انجام داد و دیگر چیزی برایش باقی نمانده است. هر چه به سمت جلو پیش برویم وضعیت اقتصادی کشور باثبات تر و معیشت مردم بهتر خواهد شد، اتکای ما به نفت کاهش خواهد یافت چرا که جایگزینی هایی برای درآمد نفت پیش بینی کرده ایم. همچنین با حرکت رو به جلویی که خواهیم داشت اتکای ما به غرب کمتر می شود. ما در این زمینه بحث جایگزین های منطقه ای را داریم و درباره روشها و تاکتیکهای اجرای برنامه هایمان نیز تمهیدات و پیش بینی های لازم را اتخاذ کرده ایم.