العالم - آمریکا
خبرگزاری رویترز در گزارشی اختصاصی نوشت که چند ماه قبل از آغاز شیوع ویروس ناشناخته کرونا، دولت آمریکا یکی از سمتهای کلیدی سازمان بهداشت و درمان عمومی این کشور مستقر در چین را که نقش مهمی در شناسایی شیوع بیماریها داشت، حذف کرد.
بنا به گفته چهار منبع آگاه، دکتر «لیندا کوئیک» یک کارشناس آمریکایی شناخت بیماری و اپیدمولوژیست بود که در سازمان «کنترل بیماری» چین (زیرمجموعه مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری آمریکا) فعالیت میکرد و در ماه ژوئیه (اواسط تیرماه و اوایل مردادماه) پست خود را ترک کرد.
گزارشها حاکی از آن است که مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری (CDC) آمریکا مسئول تأمین بودجه این جایگاه شغلی در چین بود. آنطور که منابع آگاه میگویند در پی جدال تجاری واشنگتن و پکن، آمریکاییها در نظر داشتند که دیگر بودجهای به این برنامه تخصیص ندهند.
منابع آگاه اعلام کردند، کوئیک در ماه ژوئیه بعد از آن سمت خود را ترک کرد که به دنبال جدال تجاری چین و آمریکا پی برده بود که ممکن است از ماه سپتامبر 2019 بودجه وی قطع شود.
طبق این گزارش، اولین موارد از ابتلا به ویروس کرونا احتمالاً اوایل نوامبر (اواسط آبان ماه ۹۸) بروز پیدا کرد و با افزایش موارد ابتلا به کرونا در «ووهان» مرکز شیوع کرونا، دولت ترامپ در ماه فوریه (اواسط بهمن ماه)، دولت چین را به سانسور اطلاعات مربوط به شیوع این ویروس ناشناخته متهم کرد و از مقامهای این کشور به دلیل ممانعت از ورود کارشناسان آمریکایی به چین برای کمک در زمینه مقابله با این ویروس انتقاد کرد.
«بائو پینگ ژو» کارشناس آمریکایی-چینی که در بین سالهای ۲۰۰۷ تا ۲۰۱۱ بعنوان کارشناس در سمت شناسایی شیوع بیماری فعالیت داشت، در این خصوص گفت: «مشاهده چنین چیزی بسیار مایه دلشکستگی است. اگر کسی آنجا بود، مقامات بهداشت عمومی و دولتهای سراسر جهان میتوانستند سریعتر (در شناسایی و مقابله با کرونا) پیش بروند».
ژو و دیگر منابع تصریح کردند که «لیندا کوئیک» کارشناس آمریکایی که در ماه ژوئیه سمت خود را ترک کرد، مربی اپیدمولوژیستهایی بود که زمینه ردیابی و تحقیق و مهار بیماری به مرکز شیوع بیماری اعزام میشدند.
طبق این گزارش، کوئیک به عنوان یک کارمند اداره کنترل و پیشگیری از بیماریها در آمریکا در جایگاهی مناسب برای مراقبت و مشاهده بروز کرونا بود و می توانست کشورهای جهان را چند هفته زودتر نسبت به این خطر رو به گسترش آگاه کند.
بنا به گفته منابع آگاه، بعد از آنکه کوئیک در ماه ژوئیه سمت خود را ترک کرد، هیچ کارشناس بیماری خارجی برای هدایت این برنامه منصوب نشد.
مراکز کنترل و پیشگیری از بیماری آمریکا اعلام کرد، ۳۱ دسامبر (۱۰ دی ماه) برای اولین بار به گروهی از ۲۷ مورد شبیه به ذاتالریه با منشأیی نامعلوم در ووهان چین پی برد و از آن زمان، شیوع بیماری معروف به کووید-۱۹ به سرعت در جهان شیوع پیدا کرد و هماکنون بیش از ۱۳ هزار و ۶۰۰ نفر را قربانی کرده و ۳۱۷ هزار نفر را آلوده کرده است.
دونالد ترامپ در کنفرانس خبری روز یکشنبه خود، درست مدت اندکی بعد از انتشار خبر رویترز، ضمن رد این گزارش بدون اشاره به حذف این سمت گفت که اینگونه گزارشها ۱۰۰ درصد اشتباه است.
«رابرت ردفیلد» مدیر مراکز کنترل و پیشگیری از بیماری آمریکا بدون ارائه هرگونه توضیحاتی گفت که حضور این سازمان در چین «همانطور که ما از آن حرف میزنیم، تقویت یافته است».
فارس