روش امیدبخش دانشمند ایرانی برای درمان سرطان پستان

روش امیدبخش دانشمند ایرانی برای درمان سرطان پستان
سه شنبه 8 تير 1400 - 22:34

دانشمندان "دانشگاه مک مستر" با کمک "علی آشکار" محقق ایرانی روش جدید ایمونوتراپی سرطان را ایجاد کرده‌اند که جایگزینی برای درمان "سلول تی کایمریک گیرنده آنتی‌ژن" یا "CAR-T" است.

العالم - علمی

به گزارش تی ان، در این روش از سلول‌های سرطانی که به آنها سلول‌های کشنده طبیعی نیز گفته می‌شود و به طور ژنتیکی در خارج از بدن مهندسی شده‌اند و تومورهای بدخیم را پیدا می‌کنند و از بین می‌برند، استفاده شده است.

این سلول‌های کشنده اصلاح شده می‌توانند سلول‌های مورد هدف را از سلول‌های سالم که دارای نشانگرهای مقایسه‌ای هستند، به طور کارآمد تشخیص دهند و فقط سلول‌های مورد هدف را از بین ببرند.

سلول‌های تی مهندسی شده که در درمان CAR-T مورد استفاده قرار می‌گیرند در برابر برخی از سرطان‌های منتقل شونده از خون بسیار موفق هستند اما هنوز نمی‌توانند سلول‌های سرطانی و غیر سرطانی را تشخیص دهند. گرچه کاربرد خوبی دارند اما به طور مداوم با تمام سرطان‌ها مربوط نیستند. در بیماران دارای تومورهای جامد، سلول‌های تی می‌توانند عوارض جانبی ویرانگر و حتی کشنده ایجاد کنند.

در این مطالعه دانشمندان ابتدا سلول‌های کشنده طبیعی را که از خون بیماران مبتلا به سرطان پستان گرفته شده بود، تکثیر کردند. سپس آنها را اصلاح ژنتیکی کردند تا گیرنده‌های خاص سلول‌های سرطانی را مورد هدف قرار دهند و با موفقیت توانستند سلول‌های CAR-NK را در آزمایشگاه بر روی سلول‌های تومور مشتق شده از بیماران مبتلا به سرطانی پستان آزمایش کنند.

"آنا پورتیلو"(Ana Portillo) محقق اصلی مطالعه گفت : ما می‌خواستیم بتوانیم به این تومورهای بدخیم که در برابر سایر درمان‌ها مقاومت نشان داده‌اند حمله کنیم. تاثیری که با سلول‌های CAR-NK در آزمایشگاه می‌بینیم بسیار امیدوارکننده است و دیدن عملی بودن این درمان بسیار مهم است. اکنون ما گزینه‌های بسیار بهتر و مطمئن‌تری برای تومورهای جامد داریم.

علی آشکار، دانشمند دانشگاه مک مستر گفت: این سلول‌های CAR-NK کمی باهوش‌ترند، به گونه‌ای که فقط سلول‌های دشمن را می‌کشند. این سلول‌ها فکر دوم هوشیارانه‌ای دارند که می‌گوید، "من این هدف را تشخیص می‌دهم اما آیا این قسمت مورد هدف سلول سالم یا یک قسمتی از سلول سرطانی است؟ آنها سلول‌های سالم را تنها می‌گذارند و سلول‌های سرطانی را از بین می‌برند."

ایسنا

پربیننده ترین خبرها