العالم - اروپا
«بوریس جانسون» نخستوزیر انگلیس روز دوشنبه مدعی شد رژیم صهیونیستی در برابر ایران «حق دفاع از خود» را دارد.
به نوشته وبگاه «جویش نیوز»، جانسون ضمن سخنرانی در نشست سالانه «دوستان محافظهکار اسرائیل» با حضور «یائیر لاپید» وزیر امور خارجه رژیم صهیونیستی مدعی شد: «به خاطر صلح است که انگلیس از حق دفاع اسرائیل از خود در برابر کشورهای متخاصم مانند ایران با صراحت دفاع میکند».
نخستوزیر انگلیس با ابراز امیدواری درخصوص نتیجهبخش بودن دیپلماسی در مذاکرات قدرتهای جهانی با ایران، تأکید کرد «رفتارهای» ایران در منطقه نیز باید تغییر کند.
جانسون همچنین با اشاره به اینکه روابط انگلیس و رژیم صهیونیستی در حال «قویتر و قدرتمندتر» شدن است، از قرارداد نظامی ده ساله و گسترش روابط اقتصادی پسابرگزیت با این رژیم خبر داد.
او در ادامه گفت: «در تمام عمرم مدافع و حامی اسرائیل بودم. افتخار میکنم که دولت من مدافع و حامی قدرتمند اسرائیل است. این رابطهای است که تمام مدت در حال قویتر شدن است. ما میتوانیم و باید بیشتر تلاش کنیم».
نخستوزیر انگلیس در این نشست که سفرای امارات متحده عربی، بحرین و اردن نیز حاضر بودند از توافقات سازش کشورهای عربی با رژیم صهیونیستی حمایت کرد.
لاپید امروز (دوشنبه) و پیش از شروع نشست کمیسیون مشترک برجام در وین، با «لیز تراس» وزیر خارجه بریتانیا علیه از سرگیری مذاکرات وین دیدار و گفتوگو کرد.
لاپید و تراس که روز گذشته به طور مشترک یادداشتی را علیه برنامه هستهای ایران در روزنامه انگلیسی «دیلی تلگراف» منتشر کرده بودند، در کنفرانس خبری مشترک در لندن نیز ادعاهای ضدایرانی را تکرار کردند.
لاپید در این کنفرانس خبری با جوسازی علیه مذاکرات وین گفت: «ایرانیها برای تنها یک هدف به این گفتوگوها آمدهاند و آن برداشته شدن تحریمها است. آنها به پول نیاز دارند. برای حزبالله، برای سپاه قدس، برای شبکه تروریستی جهانی خود و برای تداوم رقابت به سوی سلاح هستهای».
«نفتالی بنت» نخستوزیر رژیم صهیونیستی نیز امروز (دوشنبه) در ادامه دستوپازدنهای اخیر این رژیم برای اثرگذاری منفی بر مذاکرات وین، از قدرتهای جهانی خواست تسلیم آنچه «باجخواهی هستهای ایران» خواند، نشوند.
بنت در بیانیهای ویدیویی خطاب به نمایندگان کشورهایی که مذاکرات را با ایران آغاز کردهاند، گفت که تهران «به دنبال پایان دادن به تحریمها در ازای تقریباً هیچ چیز و دستنخورده نگه داشتن برنامه هستهای خود در عین دریافت صدها میلیارد دلار پس از رفع تحریمهاست».
ایران در سال ۲۰۱۵ به توافقی با کشورهای موسوم به گروه ۱+۵ برای حل و فصل تنشها بر سر برنامه هستهای خود دست پیدا کرد. علیرغم اذعان آژانس بینالمللی انرژی اتمی به پایبندی ایران به تمامی تعهداتش، دولت آمریکا در اردیبهشتماه سال ۱۳۹۷ به صورت یکجانبه از این توافق خارج شد.
دولت جدید آمریکا به ریاست «جو بایدن» مدعی است قصد دارد از طریق مذاکرات جاری در شهر وین آمریکا را به توافق هستهای برجام بازگرداند اما تا کنون از اجرای تعهداتش در این راستا خودداری کرده است.
تا کنون شش دور مذاکره در شهر وین میان آمریکا و سایر طرفهای برجام غیر از ایران برای تسهیل بازگشت آمریکا به برجام انجام شده است. طرفها میگویند پیشرفتهای ملموسی در این مذاکرات حاصل شده اما پارهای اختلافات کماکان باقی است.
یکی از زمینههای اختلاف در این مذاکرات اصرار آمریکا بر حفظ برخی از تحریمهایی است که دولت «دونالد ترامپ» بعد از خروج از برجام علیه ایران اعمال کرده است. مضاف بر این، دولت بایدن اعلام کرده هیچگونه ضمانتی نمیتواند درباره عدم خروج دوباره دولتهای بعدی آمریکا از برجام بدهد.
فارس