العالم ـ لبنان
درهای مراکز رای گیری از صبح امروز (یکشنبه 25 اردیبهشت ماه) در بیست و چهارمین دوره پارلمانی لبنان برای تعیین 128 نماینده این کشور به روی مردم باز شد.
مراکز رای گیری در 15 حوزه انتخاباتی از ساعت ۷:۰۰ صبح امروز (یکشنبه/ ۲۵ اردیبهشت) به وقت لبنان (۸:۳۰ به وقت ایران) آغاز به کار کردند.
این مراکز تا ساعت هفت عصر بسته می شوند و پس از آن شمارش آرا آغاز می شود.
تعداد واجدین رأی در این دوره از انتخابات لبنان 3،967،507 نفر است که در مقایسه با 3،746،483 نفری آنها در سال 2018، 221،024 نفر بیشتر شده است. از این میان 1،361،546 نفر مسیحی و 2،584،993 نفر مسلمان هستند.
رقابت 718 نامزد در قالب 103 لیست یا فهرست برای کسب 128 کرسی پارلمان لبنان در 15 حوزه انتخاباتی این کشور از صبح امروز (یکشنبه) آغاز شد.
این انتخابات از آن جهت اهمیت دو چندان دارد که با توجه به نظام حکومتی جمهوری/ پارلمانی در لبنان، پارلمان سرنوشت رئیسجمهور و نخستوزیر آینده این کشور را نیز رقم خواهد زد.
بر اساس معاهده طائف که در سال 1989 در لبنان امضا شد، کرسیهای پارلمانی میان گروههای مختلف توزیع میشود و شامل 28 سنی، 28 شیعه، 8 دروزی، 34 مسیحی مارونی، 14 ارتدوکس، 8 کاتولیک، 5 ارمنی، 2 علوی و 1 نماینده اقلیت از مسیحیان است.
رقابت 718 نامزد
در انتخابات پارلمانی امسال لبنان 718 نفر در قالب 103 لیست یا فهرست برای کسب 128 کرسی پارلمان در 15 حوزه انتخاباتی با یکدیگر رقابت میکنند.
قانونی که انتخابات کنونی لبنان بر اساس آن برگزار میشود، «تناسبی» است و کرسیهای احزاب مختلف به تناسب تعداد رأیی که کسب میکنند، به آنان تعلق میگیرد.
نامزدها در قالب 48 لیست یا فهرست انتخاباتی در 15 حوزه به شرح زیر با یکدیگر رقابت میکنند:
بیروت (۲ حوزه)
بیروت الاولی: ۶ لیست
بیروت الثانیه: ۹ لیست
جبل لبنان (۴ حوزه)
جبیل و کسروان: ۷ لیست
المتن: ۶ لیست
بعبدا: ۷ لیست
الشوف و عالیه: ۷ لیست
الشمال (۳ حوزه)
عکار: ۸ لیست
الضنیه المنیه و طرابلس: ۱۱ لیست
البترون، الکوره، بشری و زغرتا: ۷ لیست
البقاع: (۳ حوزه)
زحله: ۷ لیست
البقاع الغربی و راشیا: ۶ لیست
بعلبک و الهرمل: ۶ لیست
الجنوب (۳ حوزه)
صیدا و جزین: ۷ لیست
صور و قری صیدا الزهرانی: ۴ لیست
النبطیه، بنت جبیل و حاصبیا و مرجعیون: ۳ لیست.
قانون انتخاباتی لبنان
کرسی های پارلمانی بنابر آنچه فهرست های مخصوص به هر حزب یا جریان یا فراکسیون به دست آورده است، توزیع می شود.
قانون، عملیات رأی گیری را به گونه ای تنظیم کرده است که هر مرد یا زن لبنانی با 21 سال تمام چه مقیم لبنان باشد و چه نباشد، حق رأی دارد.
رأی گیری با برگه های رسمی رأی برگزار می شود که وزارت کشور پیشتر آنها را آماده کرده است. این برگه ها حاوی اسامی فهرست ها و اعضا و تصویر نامزدها است.
رأی دهندگان از بین فهرست های رقیب، یک فهرست را برمی گزینند و هر رأی دهنده می تواند به نامزدی از حوزه انتخاباتی کوچک تر در ضمن فهرستی که بر می گزیند، رأی دهد.
احزاب و گروه های لبنانی
در این دوره از انتخابات پارلمانی لبنان، در مجموع 1002 نامزد در قالب 103 لیست با یکدیگر رقابت میکنند. در این دوره 118 زن در لیستهای انتخاباتی حضور دارند که بیشترین تعداد حضور بانوان در ادوار انتخابات پارلمانی است.
از آنجایی که نظام سیاسی حاکم بر لبنان نظام پارلمانی است، ائتلافها و گرایش اکثریت در پارلمان همواره نقشی اساسی در تقسیم قدرت در این کشور داشته و روند مسایل و اولویتها را تعیین میکنند.
هم اکنون جریان 8 مارس که نزدیک به حزب الله است، 72 کرسی در پارلمان لبنان دارد که شامل احزاب جریان ملی آزاد، المرده، اتحادیه انقلابی ارمنی، حزب دموکرات لبنان، حزب ناسیونال سوسیالیست سوری، جنبش امل و … است.
در مقابل جریان 14 مارس که مخالفان حزب الله و جریان مقاومت را شامل میشوند 48 کرسی را به خود اختصاص داده اند.
این گروهها شامل حزب القوات، جریان المستقبل، حزب کتائب، جریان قرنه شهوان، حزب لیبرال ملی، جنبش نوسازی دموکراتیک، جنبش راست دموکراتیک و ائتلاف ملی لبنان، همواره عامل اصلی مسایل و مشکلات این کشور بوده و وابسته به غرب یا دلارهای نفتی سعودی هستند.
در این انتخابات در میان جریانات مسیحی که طبق قانون، نیمی از پارلمان را در اختیار دارند همچنان رقابت اصلی بین جریان ملی آزاد (وابسته به میشل عون و جبران باسیل)، حزب القوات (متعلق به سمیر جعجع) و جریان المرده (فرنجیه) خواهد بود.
در بین احزاب شیعی پیش بینی میشود همچنان ائتلاف وفاداران مقاومت (حزب الله) و امل اکثریت کرسیها را از آن خود کند.در بین دروزیها نیز رقابت اصلی بین حزب سوسیالیست ترقی خواه (ولید جنبلاط)، دموکرات (طلال ارسلان) و التوحید العربی (وئام وهاب) است و احتمالا کرسیهای آنان نیز همچون گذشته تقسیم میشود.اما جریانات اهل سنت با توجه به کناره گیری سعد حریری با فشارهای محمد بن سلمان و شکاف بوجود امده با بیشترین تغییر مواجه خواهند بود.
اهل تسنن لبنان در عرصه سیاسی دچار چند دستگی شده است، هر چند دلارهای سعودی به کمک فواد سنیوره و بها حریری آمده اند، اما به نظر نمیرسد بتوانند تغییر قابل توجهی به وجود آورند. پیشتر کشورهای عربی شورای همکاری خلیج فارس که همسو با تحریمهای اقتصادی و امنیتی آمریکا سفرای خود را از لبنان فراخوانده بودند تا بلکه بتوانند بر دولت این کشور برای محدود کردن حزب الله فشار وارد کنند، بدون نتیجه، از چندی قبل، بی سر و صدا سفارتخانه و فعالیتهای سیاسی شان را مجددا فعال نموده اند تا بلکه روند سیاسی کنونی را به سود خود برگردانند.
سعودیها در انتخابات گذشته بیشترین حمایت مالی را از جریانات اهل سنت و سپس گروههای مسیحی مخالف حزب الله داشتند. اما به نظر میرسد در انتخابات اخیر دلارهای سعودی بیشتر به سمت حزب مسیحی القوات (سمیر جعجع) سرازیر شود.
مجلس لبنان 128 کرسی دارد و جریان 14 مارس که مخالف مقاومت است، امید دارد با فشارهای اقتصادی و سیاسی چند سال اخیر بتواند اکثریت را در مجلس به دست آورد و پروژه خلع سلاح حزب الله را به ثمر برساند.
مخالفان سلاح مقاومت در این دوره از انتخابات نیز حمایت عربستان و رژیمهای عربی حاشیه خلیج فارس را در اختیار دارند.
حضور لبنانی های ساکن جبیل در مراکز رای گیری/ توقف روند انتخابات در منطقه هراجل
لبنانیهای منطقه جبیل، به دنبال آغاز فرایند رای گیری، به صورت گسترده در پای صندوق های رای حضور یافتند.
بنابر گزارش شبکه خبری العالم، به دنبال حضور لبنانیهای منطقه جبیل در پای صندوق های رای در انتخابات پارلمانی این کشور، در قلمون ناحیه دوم شمالی نیز مردم در مراکز راکی گیری حضور یافتند.
در همین زمینه کانال ام تی وی گزارش داد که در یکی از مراکز رای گیری در هراجل، روند انتخابات پس از ارسال تعرفه اشتباه و رسیدن برگه های رای جبیل به جای برگه های رای کسروان، متوقف شد.
شعبه های رای گیری ساعت هفت صبح در 15 حوزه انتخاباتی باز و ساعت هفت عصر بسته خواهد شد و پس از آن شمارش آراء در مراکز رای گیری آغاز می شود.
استقرار یگان های ارتش لبنان برای برقراری امنیت انتخابات
یگان های ارتش لبنان برای تامین امنیت در زمان برگزاری انتخابات در مناطق مختلف کشور مستقر شده اند.
فرماندهی ارتش لبنان دیشب در بیانیه ای اعلام کرد نیروهای ارتش و یگان های آن برای حفظ امنیت در انتخابات در مناطق مختلف کشور مستقر شده اند.
فرماندهی ارتش لبنان از شهروندان خواست تا همکاری لازم را انجام دهند و به توصیه های نیروهای امنیتی توجه کنند.
بسام مولوی وزیر کشور لبنان تاکید کرد که اوضاع امنیتی تحت کنترل است و طرحی امنیتی برای حمایت از مراکز رای گیری و تضمین سلامت انتخابات تهیه و تدارک دیده شده است.
وی در گفتگوی تلویزیونی اظهار داشت: برق، چالش بزرگ تر است، اما ما مشکلات تامین برق را متحمل شدیم و خواهیم توانست که انتخابات را با موفقیت انجام دهیم.
وزیر کشور لبنان قبلا گفته بود که بیش از ۷۵ هزار نظامی شامل ارتش و نیروهای امنیتی در همه مناطق لبنان برای تامین امنیت در جریان برگزاری انتخابات مستقر شده اند.
تیراندازی به یک ایست بازرسی ارتش لبنان در روز انتخابات
خبرهای منتشر شده از سوی منابع لبنانی از تیراندازی به سوی یک ایست بازرسی ارتش لبنان طی امروز و در زمان برگزاری انتخابات پارلمانی این کشور حکایت دارد.
برخی منایع رسانه ای لبنانی در خبری فوری از تیراندازی از داخل یک خودرو به یک ایست بازرسی ارتش لبنان در منطقه عکار و زخمی شدن دو نظامی خبر دادند. (ادامه خبر)
رئیس شورای اجرایی حزب الله: مردم برای حمایت از کشورشان رای دهند
هاشم صفی الدین، رئیس شورای اجرایی حزب الله لبنان، بعد از اینکه رای خود را در مرکز دیر قانون النهر به صندوق انداخت، با اشاره به اینکه زمان گفتگو به پایان رسیده و زمان رای گیری فرا رسیده است، از لبنانی ها خواست تا رای خود را به صندوق بیندازند و افراد صادق را برای حمایت و حفاظت از کشورشان و ساختن آینده خود انتخاب کنند.
گزارش العالم از مشارکت لبنانی ها در حوزه انتخاباتی جنوب این کشور
مراکز رأی گیری در جنوب لبنان شاهد حضور گسترده رأی دهندگان برای شرکت در اولین انتخابات پارلمانی پس از سال 2018 و پس از بحران در این کشور است.
به گزارش خبرنگار شبکه العالم از حوزه یک انتخابات در جنوب لبنان، نظرسنجی ها نشان می دهد که حال و هوای انتخابات در حوزه جنوب متفاوت با دیگر مناطق است و از شور و حال بیشتری برخوردار است. (ادامه خبر)
قطع برق برخی حوزه های رای گیری در بعلبک لبنان
برق برخی از مراکز و حوزه های رای گیری در منطقه بعلبک در شرق لبنان قطع شد.
خبرهای رسیده از وضعیت انتخابات در لبنان از قطع برق برخی از مراکز و حوزه های رای گیری در منطقه بعلبک در شرق این کشور حکایت دارد.
همچنین جریان برق در برخی از حوزه های رای گیری در شهر طرابلس در شمال لبنان نیز قطع شده است.
گزارش العالم از حال و هوای انتخاباتی لبنان
استقبال شهروندان جنوب لبنان از انتخابات پارلمانی این کشور باعث شد که آنها به دنبال آغاز روند رای گیری به صورت گسترده در پای صندوق های رای حضور یابند .
خبرنگار العالم گزارش داد که شور و نشاط انتخاباتی لبنانی ها در جنوب لبنان از عصر دیروز در حالی آغاز شد که جنوب لبنان شاهد مهاجرت معکوس از پایتخت بیروت به این منطقه بود.
به همین سبب ورودی شهرها، ترافیک سنگین به وجود آمد و شاهد صحنه های جشن و شادی و نیز تجمعات خودرویی تا ساعات پایانی دیروز در این مناطق بودیم.
برای انتخابات پارلمانی، جنوب لبنان به 3 حوزه انتخاباتی تقسیم شده است که حوزه اول شامل مناطق "جزین و صیدا" است و تعداد رای دهندگان در این حوزه 129317 نفر است.
تعداد نامزدهای این ناحیه 29 نفر است که به 8 لیست تقسیم شده اند و برای کسب 5 کرسی پارلمان، 2 کرسی برای اهل تسنن، 2 کرسی برای مسیحیان مارونی و 1 کرسی برای مسیحیان کاتولیک رقابت خواهند کرد. (ادامه خبر)
مقامات لبنان آرای خود را به صندوق های رای انداختند
مسوولان و مقامات لبنان با حضور در حوزههای انتخاباتی، رای های خود را به صندوق انداختند.
بنابر گزارش العالم مقامات مختلف لبنان هم با حضور در حوزههای مختلف رأی خود را به صندوق انداختند.
میشل عون رییس جمهور لبنان، در منطقه «حاره حریک» بیروت رأی داد و خواستار مشارکت گسترده لبنانیها در انتخابات شد.
این مقام بلندپایه لبنانی، پس از رای دادن در یک مرکز آموزش فنی و حرفه ای در محله حریک در بیروت پایتخت لبنان بیان کرد که مشارکت در انتخابات پارلمان لبنان و رای دادن وظیفه هر شهروندی است و من آرزو دارم همه لبنانی ها از این حق استفاده کنند.
عون گفت: من خواستار "تمایز" بین کسانی که کار کرده اند و کسانی که کار نکرده اند، از طریق رای گیری جمعی و تفاوت رای چشمگیر، هستم.
وی خاطرنشان کرد: یک شهروند لبنانی پس از گذشت 4 سال حضور نمایندگان در پارلمان، می تواند به خوبی عملکرد ها راببیند و از بین نمایندگان فرد مورد نظر راانتخاب کرده و رای دهد.
نجیب میقاتی نخستوزیر لبنان در طرابلس پس از این که رأی خود را به صندوق انداخت، گفت: همه دستگاهها برای برگزاری موفق انتخابات به حالت آمادهباش هستند.بسام المولوی وزیر کشور لبنان هم پس از اینکه رای خود را در طرابلس به صندوق انداخت خاطرنشان کرد، برخی مشکلات لجستیک در انتخابات پیش آمده که آنها را حل خواهیم کرد.سید هاشم صفیالدین رئیس شورای اجرایی حزبالله در منطقه «صور» در جنوب لبنان رأی داد و از مردم لبنان خواست با شرکت در انتخابات برای حمایت از کشورشان قدم بردارند.
رئیس شورای اجرایی حزب الله لبنان، بعد از اینکه رای خود را در مرکز دیر قانون النهر به صندوق انداخت، با اشاره به اینکه زمان گفتگو به پایان رسیده و زمان رای گیری فرا رسیده است، از لبنانی ها خواست تا رای خود را به صندوق بیندازند و افراد صادق را برای حمایت و حفاظت از کشورشان و ساختن آینده خود انتخاب کنند.
شیخ محمد یزبک رئیس هیأت شرعی حزبالله نیز پس از انداختن رأی خود به صندوق، به حامیان مقاومت وعده پیروزی داد.فواد السنیوره نخستوزیر اسبق لبنان نیز پس از انداختن رأی خود در یکی از صندوقهای منطقه صیدا گفت: از کسانی که انتخابات را تحریم کردهاند میخواهم که کمی درباره پیامدهای این موضوع فکر کنند. (خبر تکمیلی)
ازدحام مقابل یک مرکز رای گیری در ناحیه دوم بیروت
شبکه تلویزیونی المنار از ازدحام شدید مردم در ناحیه دوم بیروت در مقابل مرکز اخذ رای مدرسه لیسیه عبدالقادر زقاق البلاط خبر داد.
این شبکه دلیل ازدحام بیش از حد را، کوتاهی یکی از نیروهای امنیتی و اصرار بر ورود یک به یک رای دهندگانی عنوان کرد که در صف انتظار رای بودند.
پس از اصرار خانم های رای دهنده در این مرکز، اجازه داده شد تا شماری از آنان وارد مرکز رای کیری شوند.
گفت گوی نماینده لبنانی با العالم در واکنش به تحریم انتخابات
«الان عون» نماینده لبنانی خواهان حضور مردم در انتخابات به منظور ایجاد تغییر در سرنوشت کشورشان شد.
عون در گفتگو با شبکه العالم از تحریم کنندگان انتخابات انتقاد کرد و گفت: تغییر در واقعیت های لبنان جز از طریق صندوق های رای حاصل نمی شود.
عون گفت که رای دهندگان باید کسانی را انتخاب کنند که قادر باشند واقعیت های فعلی لبنان را تغییر بدهند.
این نماینده لبنانی با اشاره به حضور سفیر امریکا در یکی از مراکز رای گیری در لبنان افزود، لبنانی ها باید آزادانه در مراکز رای گیری حضور پیدا کنند.
وی تصریح کرد انواع سلاح ها شامل رسانه ها و پول های انتخاباتی علیه ما استفاده شد، ولی لبنانی ها همچنان پایدار هستند.
به دنبال تحریم انتخابات لبنان از سوی سعد الحریری رییس جریان المستقبل لبنان، طرفداران وی شرکت در انتخابات را خیانت به وی دانسته اند.
افزایش مشارکت در انتخابات پارلمانی لبنان به 14.6 درصد تا ظهر امروز
اتاق عملیات نیروی امنیت داخلی لبنان از مشارکت 14.6 درصدی در انتخابات پارلمانی این کشور خبر داد.
اتاق عملیات نیروی امنیت داخلی وابسته به وزارت کشور و شهرداری های لبنان، از افزایش 14.6 درصدی مشارکت عمومی در انتخابات پارلمانی این کشور تا ظهر امروز خبر داد. (ادامه خبر)
تاکید معاون دبیر کل حزب الله بر مشارکت همه مردم در انتخابات لبنان
شیخ نعیم قاسم معاون دبیر کل حزب الله لبنان در محله الباشوره در منطقه دو بيروت رأی خود را به صندوق انداخت.
شیخ نعیم قاسم در گفتگو با خبرنگاران انتخابات پارلمانی کنونی را سرنوشت ساز دانست و گفت این انتخابات ما را از مرحله فروپاشی به مرحله برپایی منتقل می کند.
معاون دبیر کل حزب الله همه را به مشارکت در انتخابات دعوت کرد و گفت گزینه بهتر برای ساخت کشور هم اکنون آماده است و هیچ کس نمی تواند بعد از انتخابات بگوید که در پارلمان نماینده ندارد.
(خبر تکمیل می شود)