العالم – عراق
قاسم سلمان العبودی، در یادداشتی پیرامون تهدید ایران و ترکیه توسط نایب اول رئیس مجلس عراق نوشت: «حاکم الزاملی» نایب اول رئیس پارلمان عراق در اقدامی بسیار عجیب که مشابه جرمانگاری عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی است، ایران و ترکیه را به خاطر کاهش حقآبه عراق به قطع تعامالات با تهران و آنکارا تهدید کرد.
به نظر می رسد این نماینده با سابقه پارلمان عراق مطلع نیست که آب دجله و فرات از خاک ترکیه سرچشمه می گیرد و تنها در فصل زمستان انشعاباتی از این رود در ایران بوده و 5 درصد کل آب ورودی آن به عراق را تشکیل می دهد.
این نماینده به چه حقی تهدید به تحریم می کند درحالیکه حجم مبادلات تجاری عراق با ایران و ترکیه از مرز 30 میلیارد دلار عبور کرده است.
تأمین سهم آب عراق از طریق مذاکرات سازنده و بر اساس توافق محقق می شود و تهدید باید علیه آنکارا استفاده میشد وقتی که ترکیه به بهانه سرکوب پ.ک.ک، به خاک عراق حمله می کند.
الزاملی به جای تهدید ایران می بایست ترکیه را تهدید می کرد که به خاطر حملاتش به عراق هیچ مبادله تجاری با این کشور انجام نشود.
ترکیه از طریق صادرات نفت عراق از بندر جیهان درآمد بالایی به دست می آورد و اقتصاد این کشور به این درآمد بسیار نیازمند است لذا این نماینده عراقی می توانست ترکیه را به عدم صادرات نفت عراق از طریق این بندر و محروم کردن این کشور از درآمد حاصل از آن تهدید می کرد.
تهدید ایران بسیار اشتباه است زیرا ایران با بهای بسیار پایین و اقساطی به عراق برق صادر می کند و از سوی دیگر از زمان سقوط رژیم صدام تاکنون از عراق در جنگ با گروه های تروریستی حمایت کرده است.
برخی طرفهای سیاسی در عراق نسبت به ایران کینه دارند و سیاستهای علیه تهران توسط سفارت آمریکا در بغداد دیکته می شود، علاوه بر آن، ممکن است با توجه به بحران هستهای میان ایران و آمریکا اظهارات الزاملی در این مقطع با هدایت سفارت آمریکا برای رساندن پیام فشار واشنگتن به ایران بیان شده باشد.
البته این نماینده برای انحراف افکار عمومی ترکیه را نیز تهدید کرد تا مردم عراق تصور کنند که وی به فکر حفظ منابع آبی است.
کارشناسان معتقدند که جرم انگاری کشورهای دارای حاکمیت مانند ایران و ترکیه آنهم فقط مدت کوتاهی پس از مصوبه پارلمان عراق درباره جرم انگاری عادی سازی رابطه با رژیم صهیونیستی نشانه جهل دیپلماتیک است.
اظهارات زاملی نشان دهنده عدم درک وی از شرایط حاکم بر منطقه است، تهدید ایران به تحریم تعاملات در زمانی مطرح می شود که عراق به شدت به ایران نیازمند است؛ تهران در جنگ و صلح هرگز مردم عراق را تنها نگذاشت، شهادت فرماندهان مقاومت (شهید سلیمانی و ابومهدی المهندس) در خاک عراق بهترین گواه به این مدعاست.