ترفندهای غرب برای اختلاف افکنی؛ روسیه و چین در سودای گسترش بریکس

ترفندهای غرب برای اختلاف افکنی؛ روسیه و چین در سودای گسترش بریکس
پنج‌شنبه 2 شهريور 1402 - 08:55

خبرگزاری بین‌المللی بریتانیایی رویترز بر بازتاب خبر اختلافات بین اعضای بریکس متمرکز شده و با انتخاب تیتر «گسترش بریکس در ساعات پایانی مذاکرات با اختلاف نظر اعضا مواجه شده است» آن را برجسته کرده است. رویترز در حالی گزارش داده که بین رهبران بریکس بر سر میزان و سرعت توسعه و پذیرش اعضای جدید اختلاف نظر وجود دارد که چین و روسیه می‌کوشند سازمان بریکس را در برابر نفوذ غرب تقویت کنند.

العالم ـ آفریقا

رویترز گزارش داده، در نشست سه روزه سران بریکس که در ژوهانسبورگ پایتخت آفریقای جنوبی برگزار می‌شود، بحث درباره گسترش بریکس در راس دستور کار قرار گرفته است در همین حال همه اعضای بریکس علناً حمایت خود را از توسعه این بلوک ابراز کرده اند.
امروز (پنجشنبه) آخرین روز اجلاس سران بریکس در آفریقای جنوبی است.

توافق برای گسترش بریکس - در حال حاضر متشکل از برزیل، روسیه، هند، چین و آفریقای جنوبی - می‌تواند به ده‌ها کشور علاقه‌مند اجازه دهد تا به دنبال عضویت در این بلوک باشند. پکن و مسکو می‌کوشند بریکس را به عنوان یک وزنه تعادلی مناسب در برابر غرب معرفی کنند.

به گزارش العالم، الکساندر زاسبکین، دیپلمات سابق روس درباره سازمان بریکس گفته است که عدم پذیرش سلطه غرب و دلار، خواست مشترک همه کشورهای عضو است و بریکس بر اساس منافع مشترک و همکاری اقتصادی و پولی شکل گرفته است.

به منظور نشان دادن حمایت جهانی از این بلوک اقتصادی در حال ظهور، آفریقای جنوبی از حدود 67 کشور از قاره آفریقا، آسیا، آمریکای لاتین و کارائیب برای شرکت در این اجلاس دعوت کرده است.

درخواست های 23 کشور برای الحاق به این بلوک تنها موضوعی نیست که آمریکا را نگران می کند، بلکه موضوع دیگری در این نشست که آمریکا را بیشتر آشفته می سازد عبارت است از: استفاده از ارزهای محلی کشورهای عضو به عنوان جایگزین دلار آمریکا در معاملات تجاری. نکته اینجاست که تاکنون آمریکا دلار را به سلاحی برای سرکوب کردن و گرسنه نگه داشتن مردم دنیا تبدیل کرده است.

ناظران معتقدند که غرب و در راس آن آمریکا از هیچ تلاشی برای ایجاد تفرقه بین کشورهای بریکس به امید تضعیف این بلوک دریغ نمی‌کند. همچنین واشنگتن برای تضعیف این بلوک از ابزارهایی مانند دعوت از اعضای بریکس برای شرکت در نشست‌های مؤسسات وابسته به غرب استفاده می کند. موسسات و نشست هایی همچون گروه هفت، نشست چندجانبه اخیر که در جده درباره جنگ اوکراین بدون مشارکت روسیه برگزار شد، ارائه نسخه غربی طرح کمربند و جاده چین به کشورهای در حال توسعه و مکانیسم تحریم.

در همین زمینه حالا خبرگزاری بین‌المللی بریتانیایی رویترز بر بازتاب خبر اختلافات بین اعضای بریکس متمرکز شده و آن را برجسته کرده است. رویترز گزارش داده که بین رهبران بریکس بر سر میزان و سرعت توسعه اختلاف نظر وجود دارد.

بنابر این گزارش، نالدی پاندور، وزیر امور خارجه آفریقای جنوبی، میزبان اجلاس سران، روز چهارشنبه گفت رهبران بریکس در مورد مکانیسم‌هایی برای بررسی اعضای جدید به توافق رسیده اند. او به یک ایستگاه رادیویی گفت: «ما در مورد توسعه به توافق رسیده ایم. ما سندی به تصویب رسانده‌ایم که دستورالعمل‌ها، اصول و فرآیندهایی را برای در نظر گرفتن کشورهایی که مایل به عضویت در بریکس هستند، تعیین می‌کند... این شرایط بسیار مثبت است.»
رویترز در تنظیم گزارش منفی خود در باره اختلافات در بریکس،‌ پس از درج خبر مربوط به توافق رهبران این سازمان درمورد مکانیسم های بررسی اعضای جدید، بلافاصله خاطرنشان کرده که یکی از مقامات کشور عضو بریکس با آگاهی مستقیم از مذاکرات، به این خبرگزاری گفته که رهبران هنوز چارچوب نهایی پذیرش اعضای جدید را امضا نکرده اند.
این گزارش می افزاید قرار بود پس از نشست عمومی در اوایل روز چهارشنبه، توافقی به تصویب برسد، اما این منبع گفت پس از معرفی معیارهای جدید پذیرش از سوی نارندرا مودی، نخست وزیر هند، تصویب آن به تعویق افتاد.
رویترز گزارش داده در پاسخ به پرسشی درباره این تاخیر، یک مقام هندی آگاه از جزئیات مذاکرات اواخر روز چهارشنبه به رویترز گفته که بحث ادامه دارد. او گفته «روز گذشته، هند برای اجماع در مورد معیارها و همچنین موضوع نام (نامزدها) مذاکره کرد. تفاهم چشمگیری وجود داشت.» معیارهای پذیرش پیشنهادی مودی شامل این موضوع است که اعضای آن هدف تحریم‌های بین‌المللی نباشند؛ موضوعی که نامزدهای احتمالی - ایران و ونزوئلا - را هدف می‌گیرد.
این مقام گفته که مودی همچنین بر تعیین حداقل تولید ناخالص داخلی تأکید دارد. وی خاطرنشان کرده «اینها مسائلی است که مودی امروز در مذاکرات مطرح کرد.»
مقامات آفریقای جنوبی می‌گویند بیش از ۴۰ کشور برای پیوستن به این بلوک ابراز علاقه کرده اند و ۲۲ کشور رسماً درخواست پذیرش را مطرح کرده اند.
آنها نماینده مجموعه متفاوتی از نامزدهای بالقوه - از ایران گرفته تا آرژانتین - هستند که بیشتر به دلیل تمایل به فراهم کردن شرایط مساعد برای رقابت در عرصه جهانی - که بسیاری آن را نوعی مانع علیه خود می‌دانند - جذب می‌شوند.
تعدادی از نامزدهای احتمالی در حال اعزام هیئت‌هایی به ژوهانسبورگ برای مذاکره در روز پنجشنبه - آخرین روز اجلاس - با رهبران این بلوک هستند.

به رغم گزارش منفی رویترز، تحلیل گران پیش از آغاز نشست بریکس هشدار داده بودند کشورهایی که قصد پیوستن به این بلوک را دارند باید مراقب ترفندهای آمریکا و غرب با هدف حفظ هژمونی و سلطه گری آنها بر اقتصاد جهانی باشند چراکه غرب به سرکردگی آمریکا برای تضعیف هرگونه تلاش کشورها درخصوص رهایی از سلطه دلار از هیچ اقدامی فروگذار نخواهد کرد.

پربیننده ترین خبرها